НАЧАЛОИнтересно10 суперспособности, които притежават само бебетата

10 суперспособности, които притежават само бебетата

За да разберете колко невероятни са бебетата, е достатъчно само да ги видите. Ние сме сигурни, че тези малки създания са фантастични същества. 

Ето някои факти, които потвърждават това.

1. Бебетата не плачат

“Как така?” – ще се възмутят мнозина. – “Бебетата само това правят – плачат”. Но това не е вярно. В действителност децата викат, пищят, стенат, но не плачат. Сълзи просто не се появяват, заради затворените каналчета.

2. Те се чувстват чудесно под вода

Това се нарича гмуркащ рефлекс. Той се загубва след около 6-тия месец. Когато едно дете се потопи във вода и се покрият дихателните пътища, крайниците започват да правят плавателни движения.

3. Те поглъщат и дишат в същото време

При кърмачетата, ларинксът се намира по-високо от този на възрастните. При поглъщане, входът на дихателните пътища не се блокира от епиглотиса. Ето защо, по време на гълтането бебетата могат да вдишват въздух без проблеми.

4. Могат да кихат без прекъсване

Носните проходи при бебетата са много по-тесни от тези на възрастните. Поради това, те трябва да бъдат почиствани по-често. Ако не можете да издухате носа на детето, се налага да използва безусловни си рефлекси. Например, едно новородено може да киха без да спира, докато носът му не се отърве от дразнителя.

5. Те заспиват въпреки шума от съседите

Много хора смятат, че когато новороденото спи, трябва да ходят на пръсти и да говорят шепнешком, въпреки че в първите дни от живота си бебето не се дразни от досадни силни шумовеМладите родители обикновено се шокират, виждайки как детето им спи сладко при шум от ремонт или силна музика.

6. Те имат естествен акцент

Учените са изяснили, че бебетата плачат с национален акцент. Те го придобиват в утробата, когато слушат гласа на майка си.

7. Новородените умеят да пълзят

Изненадващо е, но току-що роденото бебе е способно да допълзи до гърдите на майката. Е, вярно е, че преди това тя трябва първо да го сложи върху корема си. Според учените, бебета са привлечени от миризмата на мляко и практически не виждат целта.

8. Поради много малките кости децата са много гъвкави

Скелетът на бебето има около 300 кости. С напредване на възрастта, много от тях се срастват. Но докато костите не са свързани, тялото на новороденото е изключително гъвкаво. Тази природна даденост е необходима, за да може бебето да премине през родовия канал.

9. Те постоянно се променят

С течение на времето, децата могат напълно да променят косата си. Този пух, с който се ражда бебето, пада, сменяйки се с нова коса. Затова родените блондинки може да се превърнат в брюнетки и къдриците могат да се сменят с прави кичури.

10. Бебето може да утрои теглото си, без да пълнее

През първата година от живота си бебето се развива с бързи темпове. През този период, теглото му може да се увеличи три пъти, като то не само наддава на килограми, но в същото време и расте.

Хареса ли ви статията?

Милена Петкова
Милена Петкова е в екипа на LifeMedia от създаването на сайта. Проявява интереси към модата, лайфстайла и здравословния начин на живот.
Коментара
Inline Feedbacks
View all comments

Latest Posts