Home Здраве Коса и Кожа Как да върнем цвета на побеляла коса? Възможо ли е?

Как да върнем цвета на побеляла коса? Възможо ли е?

0

Косата ви побелява от загуба на меланин, компонент, произвеждащ пигмент, който от своя страна произвежда меланоцитни клетки. Те съставляват естествения цвят на косата и кожата. Колкото по-малко меланин имате, толкова по-светъл е цветът на косата ви. Посивялата коса има минимално количество меланин, докато бялата няма никакво.

С напредване на възрастта е естествено да загубите меланина в косата си. Всъщност се изчислява, че шансовете косата ви да посивее се увеличават до 20 процента всяко десетилетие, след като сте достигнали 30-те си години. Някои хора побеляват малко по-рано заради здравето и генетиката си.

Има много грешна информация относно възвръщането на естествения цвят на косата, след побеляването ѝ.

Докато липсата на някои хранителни и здравословни навици могат да накарат косата ви да побелее преждевременно или да бъде постоянно омазнена, то е невъзможно да възстановите естествения си цвят, ако побеляването е генетично или от естествено стареене.

Ако искате да намалите скоростта на побеляване на косата, промените в храненето може и да помогнат, но само ако неправилното хранене е основната причина. В тази статия разбиваме някои от най-често срещаните митове за предотвратяване на побеляването на косата и разглеждаме други начини, които можете да изберете да намалите скоростта на нейното побеляване.

1. Защо не можете да промените трайно цвета на косата си, ако причината е генетична?

В основата си косата е естествено бяла. Меланинът е отговорен за цвета, с който сте родени, основаващ се на генетиката. Вашите космени фоликули съдържат клетки, които меланинът използва за създаване на пигменти, комбиниращи се с протеинови кератини.

Загубата на меланин в косата е нещо естествено, особено след 30-тата годишнина. Точната скорост на загуба на цвят на косата до голяма степен е продиктувана от вашите гени. Ако вашите родители са имали преждевременно побеляване, има вероятност и вие да имате същото.

Въпреки твърденията, направени онлайн, както и от търговци на продукти, не е възможно да се възвърнете естествения цвят на косата си, ако причината е генетична.

След като вашите космени фоликули загубят меланин, те не могат да го произвеждат сами. Тъй като производството на меланин се забавя, косата ви става сива, а след това побелява, когато производството му напълно спре.

2. Кога е възможно да се справите със сивата коса

Преждевременно побелялата коса (преди 20-тата и 30-тата годишнина) е най-често наследствена. Възможно е обаче липсата на някои хранителни вещества и съпътстващите здравословни състояния да допринесат за това. Говорете с лекар за следните възможности.

 • Липса на хранителни вещества

Ако се храните балансирано, шансът за посивялата ви коса да са свързани с липсата на хранителни вещества е минимална.  

Ако във вашата диета липсват определени хранителни вещества, това може много да повлияе на производството на меланин във вашите космени фоликули. Витамин В-12 е най-честият виновник, както и дефицитът на фолиева киселина, мед и желязо увеличава риска.

Хранителните добавки могат да помогнат за недостига на тези вещества и може да видите как естественият цвят на косата ви започва да се възвръща след няколко седмици. Все пак, трябва да се консултирате с лекар, преди да купите добавки. Той ще ви назначи кръвни изследвания, за да се разбере дали имате нужда от тези добавки. Приемът им няма да помогне, освен ако нямате диагностициран дефицит на някое от тези хранителни вещества.

 • Здравословно състояние

Преждевременно побеляващата коса също може да бъде свързана с определени здравословни състояния, включително:

 • витилиго;
 • заболяване на щитовидната жлеза;
 • алопеция ареата.

Хормоналните нива също могат да играят роля за побеляването на косата. Справянето с такива такива медицински състояния може на теория да помогне за възстановяването на меланина и естествения цвят на косата с течение на времето.

3. Митове за възстановяване на цвета на косата

Побеляването на косата е естествен процес, който се влияе от стареенето, генетичните фактори, хранителните навици и здравословните състояния. Все пак има уебсайтове, които продължават да рекламират природни лекарства и да предлагат на пазара продукти, които обещават да помогнат за възстановяването на естествения цвят на косата.

 • Добавки за побеляла коса

Като се има предвид ролята на някои хранителни вещества в цялостното производство на меланин, някои производители популяризират добавки за побеляла коса. Популярните съставки включват биотин, цинк и селен, както и витамини B-12 и D-3.

Тук обаче важи същото правило: Освен ако нямате диагностициран дефицит на хранителни вещества, тези добавки няма да отстранят липсата на производство на меланин, допринасящо за побеляването на косата си

 • Маски за коса

Съществуват разнообразни рецепти за домашни маски за коса, рекламирани като потъмняващи косите. Обичайните съставки включват кокосово масло, лимонов сок и етерични масла – всички насочени към намаляване на възпалението и повишаване на антиоксидантите в скалпа.

Докато косата ви се усеща мека и изглежда блестяща след тях, вероятността маските за коса да стимулират производството на меланин е малка.

 • Отървете се от побелялата коса с картофени обелки

Още един мит е използването на картофени обелки в косата, за да се отървете от сивите коси. Идеята е, че естествените нишестета в картофените обелки могат да помогнат за потъмняването на корените постепенно с течение на времето.

Този метод не само не е научно потвърден, но всички резултати вероятно ще се изчерпят веднага щом спрете да използвате картофите в косата си.

4. Как да забавим появата на побеляла коса

Освен ако нямате дефицит на хранителни вещества или здравословно състояние, няма известен начин да предотвратите побеляването на косата. Възможно е обаче да има някои средства, които можете да опитате, за да забавите процеса:

 • управление на стреса, тъй като хормоните на стреса могат да прекъснат производството на меланин в космените фоликули;
 • отказване от тютюнопушенето, което може да бъде трудно, но лекар може да изготви план за отказване, който да работи за вас;
 • поддържане на теглото;
 • намаляване на излагането на химикали и замърсяване;
 • предпазвайки косата си от слънцето, като носите шапки и шалове.

5. Какво можете да направите, ако не харесвате посивелите си коси

Ако загубите на меланин в косата ви се дължат на генетиката, няма начин да спрете процеса.

Ако не искате да оставите косата си бяла, можете да говорите с фризьор за опции, включително постоянни и полутрайни бои. Спрейовете за боядисване на корените също могат да маскират краткотрайно белите ви коси. 

Естествените бои за коса са друга опция, която трябва да обмислите, ако искате да избегнете потенциално увреждане на косата, породено от продуктите на пазара. Възможностите включват къна и индийско цариградско грозде (амла).

От друга страна, можете да приемете побелялата си коса, благодарение на продуктите за грижа за сивата коса. Те не само подобряват цвета на косата ви, но също така предотвратяват пожълтяването и чупенето на космите.

6. Заключение

Шансовете за преждевременно побеляване зависят от това как космените фоликули произвеждат меланин. Понякога стресът, хранителните дефицити и други фактори от начина на живот могат да спрат производството на меланин. След като тези проблеми бъдат решени, меланинът може да бъде възстановен.

В повечето случаи възрастта, на която започвате да виждате сиви и бели коси се контролира от вашите гени. 

Има обаче многобройни продукти и бои за коса, от които можете да избирате, независимо дали решите да покриете сивите си коси или да ги приемете вместо това.

7. Могат ли витамините, добавките и други средства да обърнат побелялата коса?

Освен ако не сте готови да боядисате косата си, не можете да възстановите естествения си цвят. Възможно е обаче да успеете да запазите останалата част от цвета си и да забавите неизбежното за малко по-дълго, като направите няколко промени в начина си на живот.

Общият ви успех в крайна сметка ще зависи от вашата генетика.

Повечето хора започват да побеляват преди 50-годишна възраст. Това, което обикновено започва като няколко безобидни косъма, може постепенно да се увеличава с течение на времето и накрая да покрие цялата коса.

Приемането на правилните хранителни вещества и предприемането на други активни мерки може да спомогне за запазването на съществуващата пигментация, забавяйки цялостното посивяване.

Хората, които побеляват преждевременно (преди 30-годишна възраст), може би биха щастливи да опитат тези превантивни мерки. Ако и вие сте любопитни, вижте какво можете да добавите към диетата си. 

Някои витамини и минерали помагат да се гарантира, че космените фоликули произвеждат пигментите (меланин), необходими на косата, за да запази естествения си цвят.

Помислете дали получавате достатъчно от тези хранителни вещества със всекидневната си диета.

 • Калций

Калцият не е важен само за вашите кости. Той също така насърчава здравето на нервите, сърцето и мускулите. Млечните продукти, като мляко и кисело мляко, са видни източници на този минерал.

Можете също така да намерите калций в тъмни листни зеленчуци, подсилени зърнени храни и риба. Стремете се към поне три порции на ден.

 • Мед

Недостигът на мед може да попречи на производството на енергия в тялото ви и да повлияе на кръвните клетки и съединителните тъкани. Този минерал също така помага на тялото ви да метаболизира желязото и да създава нови кръвни клетки. Медта играе важна роля в производството на меланин.

Получаването на достатъчно мед в диетата ви може да гарантира, че тези процеси остават непокътнати.

Можете да намерите елемента във фъстъци, бадеми и леща, както и в говежди черен дроб, месо от раци и бели гъби.

 • Желязо

Не е необичайно да имате ниски нива на желязо, ако страдате преждевременно побеляване на косата. Желязото е основен минерал, който помага да се създаде хемоглобин в кръвните клетки. Хемоглобинът от своя страна е отговорен за пренасянето на кислород в тялото ви.

Можете да се уверите, че получавате достатъчно желязо в диетата си, като ядете месо, леща и тъмнолистни зеленчуци.

Ако сте вегетарианец или веган, уверете се, че ядете храни, богати на витамин С, едновременно, тъй като това помага на тялото ви да усвои повече от желязото.

 • Протеин (кератин)

Може да сте чували за кератинови процедури за изправяне и изглаждане на косата, но кератинът в тялото ни също може да повлияе за цялостното ѝ здраве.  

Кератинът е вид протеин, присъстващ в повърхностните клетки. Когато кератиновите протеини се разпадат в космените фоликули, това може да доведе до загуба на коса и промени в пигментацията, наред с други проблеми.

Не можете да ядете кератин сам по себе си, но осигуряването на достатъчно протеини в диетата може да позволи на тялото ви да извлича аминокиселини и да ги превръща в кератин.

 • Витамин B-5 (пантотенова киселина)

Витамин B-5 е основно хранително вещество, което помага на тялото ви да произвежда енергия от храните, които ядете. Той също така помага за производството на червени кръвни клетки.

Въпреки че проучвания върху мишки са показали, че витамин В-5 може да върне естествения цвят на посивялата козина, няма клинични проучвания, които да доказват, че подобен ефект може да има при хората.

Получаването на достатъчно витамин В-5 обаче може да гарантира, че тялото ви правилно преобразува храната в енергия.

Храните, богати на витамин В-5, включват риба, телешки черен дроб и кисело мляко.

 • Витамин В-6

Витамин B-6 е важен както за вашия метаболизъм, така и за имунитета ви.

Ако не приемате достатъчно витамин В-6, може да развиете симптоми като суха коса, напукани устни и умора.

Добрата новина е, че можете да набавяте витамин B-6 от различни храни, включително риба, птиче месо, картофи и нецитрусови плодове. Недостигът на витамин В-6 е по-често срещан сред хората, които не ядат месо.

Някои автоимунни и бъбречни състояния също могат да променят начина, по който тялото ви приема витамин В-6.

Ежедневната препоръка за повечето възрастни е 1,3 мг, но възрастните хора и бременни или кърмещи жени изискват малко повече.

Витамин B-6 се предлага като самостоятелна добавка. Алтернативно, много мултивитамини съдържат това хранително вещество.

 • Витамин B-9 (фолиева киселина)

Витамин B-9 (фолат или фолиева киселина) помага на тялото ви да метаболизира аминокиселините. Също така е важен витамин за метаболитните и ДНК функциите.

Когато не получавате достатъчно витамин B-9 във вашата диета, може да забележите промени в пигментацията на косата, кожата и ноктите .

Примери за храни, богати на фолиева киселина, могат да бъдат боб, аспержи, листни зеленчуци и цитрусови плодове.

По отношение на здравето на косата, витамин В-9 може да спомогне за правилната пигментация. Ако не ядете достатъчно храни, богати на фолиева киселина, помислете за хранителна добавка.

Ежедневната препоръка за повечето възрастни е 400 микрограма .

Не всички мултивитамини съдържат витамин B-9, така че е важно да прочетете внимателно етикетите на продуктите. Вашият лекар е възможно дори да препоръча отделна добавка с фолиева киселина.

 • Витамин В-12

Недостигът на витамин В-12 е една от най-честите причини за преждевременно побеляване на косата.

Изследователи са отбелязали, че дефицитът на витамин В-12 често върви ръка за ръка с недостиг на фолиева киселина и биотин при хора, чиято коса е започнала да посивява преждевременно.

Витамин B-12 е друго хранително вещество, което е от съществено значение за вашия метаболизъм, производството на ДНК и общите нива на енергия.

Можете да сте сигурни, че приемате достатъчно витамин B-12, като ядете храни като месо, млечни продукти и обогатени зърнени храни.

Учени установили, че много млади хора с посивяла коса също могат да имат дефицит на витамин В-12.

Вегетарианците и веганите са по-склонни към дефицити на В-12, тъй като хранителните вещества се срещат предимно в животински продукти.

Ежедневната препоръчителна доза за витамин В-12 за повечето възрастни е 2,4 микрограма.

Ако не приемате достатъчно витамин В-12, лекарят може да ви препоръча хранителни добавки, инжекции или мултивитамини.

 • Витамин D

Витамин D е от съществено значение за здравето на костите. Той също така помага на тялото ви да усвоява по-ефективно калция.

Изследвания установяват, че хората с преждевременно побеляла коса също е възможно да имат дефицит на витамин D.

Това откритие предполага, че витаминът също влияе върху производството на меланин в космените фоликули.

Можете да си набавите витамин D при умерено излагане на слънце, но също така можете да го намерите и в храни, като яйца, мазни риби и овесени ядки.

 • Цинк

Цинкът е минерал, който е отговорен за защитата на вашите клетки и ДНК от нашественици, поради което хората често го наричат “лек срещу настинка”.

Той също така помага на тялото ви да произвежда протеини. Недостигът на цинк може да повлияе на здравето на косата ви.

Минералът може да се набави от боб, пълнозърнести храни, червено месо и стриди.

8. Помислете за приемането на витамин или хранителна добавка

Ако не получавате достатъчно от изброените по-горе хранителни вещества, приемът на хранителни добавки може и да ви помогне. 

Някои хранителни вещества могат да гарантират, че космените фоликули произвеждат пигментация, както трябва, особено в случай на преждевременно побеляване на косата.

Говорете с лекар или фармацевт, преди да вземете някоя от следните добавки. Тези специалисти могат да ви помогнат да определите дали наистина имате недостиг на тези хранителни вещества и да ви посъветват за следващите стъпки.

 • Витамин В-6 – Той се предлага като самостоятелна добавна, но и много мултивитамини го съдържат. Ежедневната препоръка за повечето възрастни е 1,3 мг, но възрастните хора и бременни или кърмещи жени изискват малко повече.;
 • Витамин B-9 – Храни, богати на фолиева киселина са боб, аспержи, листни зеленчуци и цитрусови плодове, като ежедневната препоръка за повечето възрастни е 400 микрограма. Вашият лекар може да ви препоръча отделна добавка с фолиева киселина, защото не всички мултивитамини я съдържат.;
 • Витамин В-12 – Ако приемате достатъчно месо, млечни продукти и обогатени зърнени храни, може да сте сигурни че си набавяте необходимите количества от витамина. Учените са установили, че много млади хора с посивяла коса страдат от дефицит на витамин В-12, като по-склонни на него са веганите и вегетарианците. Ежедневната препоръка за витамин В-12 за повечето възрастни е 2,4 микрограма. Лекарят може да ви препоръча хранителни добавки, инжекции или мултивитамини.;
 • Рибено масло или мед – След проучване е установено, че участниците в него с преждевременно побеляла коса имат и високи нива на холестерол. Приемът на рибено масло може и да бъде един от начините за справяне с проблема. Медта, от своя страна, присъства и в морските дарове. Ежедневната препоръка за повечето възрастни е 900 микрограма. Лекарят може да препоръча приема му, ако имате потвърден дефицит и липсата му е засегнала кръвните клетки и производството на енергия. Това може да доведе до побеляване на косата и други симптоми.;
 • Биотин – Много хора вярват, че добавките с биотин могат да направят косата по-плътна и силна. Също така се предполага, че недостигът му може да играе роля при преждевременното побеляване. Ежедневната препоръка за повечето възрастни е 30 микрограма.;
 • Каталазен ензим – Той е отговорен за разграждането на водородния прекис до вода и кислород. Състоянието акаталаземия причинява ниски нива на тези ензими, което води до натрупване на токсини в тялото. Тези добавки са полезни, само, ако тялото ви е с ниско съдържание на тези ензими. Вашият лекар може да постави тази диагноза. 

9. Билковите лекарства могат да помогнат, но ги използвайте внимателно

За да подобрят цялостното здраве на косата, някои хора се обръщат към билкови лекарства. Например, хората използват китайска билка, наречена Polygonum multiflorum за алопеция (косопад), както и за чернодробни и сърдечни заболявания, както и диабет.

Изследванията обаче показват, че тази популярна билка може да донесе повече вреда, отколкото полза, увреждайки черния дроб.

Затова използвайте билкови лекарства за побелялаването на косата и други здравословни проблеми с повишено внимание. Ако се съмнявате, консултирайте се с лекар или фармацевт.

Билките могат да бъдат също толкова мощни, колкото конвенционалните лекарства и могат да взаимодействат с всички лекарства или добавки, които вече приемате.

10. Откажете се от пушенето

Не е тайна, че пушенето е вредно за вашето здраве. Може дори да допринесе за преждевременно побеляване, особено преди 30-годишна възраст.

Ако сте готови да се откажете, говорете с лекар или фармацевт. Те могат да ви посъветват как най-добре да направите това и да ви предоставят полезни материали. 

Присъединяването към група за отказване от тютюнопушенето може да осигури допълнителна подкрепа, която също може да бъде полезна.

11. Намалете стреса

Асоциацията на високия стрес с внезапното побеляване на косата е под въпрос.

Има дори някои спорове дали наистина има установена връзка между дългосрочния стрес и преждевременното побеляване.

Ако стресът наистина допринася за побелелите ви коси, по-доброто управление на стреса може да помогне в превенцията. Освен това по-малко стресиращият начин на живот със сигурност няма да навреди.

Може да успеете да се справите по-добре със стреса и да подобрите цялостното си здраве, като използвате следните съвети:

  • Приоритизирайте ангажиментите си, за да не намалявате свободното си време.;
  • Работете върху това да казвате „не“ на допълнителни задачи, ако вече сте затрупани.;
 • Отделяйте време всяка седмица за любимото си хоби.;
 • Практикувайте медитация или упражнения за дълбоко дишане всеки ден, дори ако е само за пет минути на ден.;
 • Упражнявайте се ежедневно, за да помогнете за минимизиране на стреса и повишаване на серотонина в мозъка.

12. Заключение

Докато диетата и здравословният начин на живот могат да помогнат за свеждане до минимум на сивите коси, има толкова много неща, които можете да направите, за да контролирате загубата на меланин в космените фоликули.

Има и важен генетичен компонент за побеляването на косата. Ако родителите ви с преждевременно посивели коси, шансовете са и вие да имате този проблем.

И все пак това не означава, че не можете да се опитате да забавите процеса на побеляване. Само не забравяйте, че ако хранителна добавка или алтернативно лечение звучи твърде добре, за да е истина, тогава това вероятно е така.

Е най-добре да се обърнете към лекар, ако имате опасения относно преждевременното посивяване на косата или косопад.  

Кристина Петрова е в екипа на LifeMedia от 2018 година. Интересите ѝ са насочени към здравето, психологията и лайфстайла.
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
wpDiscuz
Exit mobile version