НАЧАЛОЗдравеОтслабванеОтслабване и качване на килограми с протеинови барове

Отслабване и качване на килограми с протеинови барове

Един от най-вълнуващите въпроси за протеиновите барове е дали от тях се пълнее, или са благоприятни при отслабване.

Отговорът е, че могат да помогнат както за свалянето, така и за качването на килограми.

Ето защо и как се получава това.

Как протеиновите барове ще помогнат в трупането на тегло?

Разбира се, във всеки протеинов бар има определен брой калории.

Те идват от различни източници – протеини, мазнини и въглехидрати. Крайната сума, която ще видите изписана на етикета, е сбор от всички видове калории.

За да се възползвате максимално от свойствата на протеиновите барове, необходимо е преди всичко да сте наясно какво количество калории са подходящи, за да задържите теглото си такова, каквото е в момента. След това да повишите приема.

 • За да качвате килограми правилно, обикновено са достатъчни около 500 допълнителни калории на ден.

Точно тук протеиновите барове могат да свършат чудесна работа, тъй като могат да са чиста храна, а и калориите в тях са предварително изчислени и можете лесно да ги впишете в менюто си.

Можете да изяждате два допълнителни протеинови бара дневно и така ще получите още около 600-1000 калории на ден. Техен източник ще бъдат чист протеин и въглехидрати.

Здравословно ли е да използвате протеинови блокчета за натрупване на килограми?

По-голямата част от хората, които искат да наддадат на тегло, включват в хранителния си режим допълнително месо и въглехидрати. Не всички знаят, че протеиновите барове са подходящо допълнение в такива случаи. За производството им са използвани продукти, в които се съдържа чист протеин. В тях има и балансирано количество въглехидрати. Въпреки това в качествените продукти има много малко и дори никаква захар и изкуствени подсладители. А когато в тази смесица добавим и приятен вкус, стават още по-привлекателни.

Разбира се, можете да използвате тези полезни свойства, само ако се грижите диетата ви да бъде в нужните граници и не разчитате тези закуски да бъдат основният ви източник на хранителни вещества.

Кой може да използва протеинови барове за покачване на теглото?

Най-подходящи са те за хората, които имат гъвкава диета, тоест около 85% от ежедневната им храна е строго здравословна, а останалите 15% – от по-малко здравословен източник.

Най-добри резултати от баровете биха получили хората, които тренират редовно и целенасочено и ги използват за допълване на диетата.

Протеиновите блокчета в битката с килограмите

След като прочетохте всичко до тук, вероятно решихте, че хапването на протеинови барове ще ви направи дебели.

Но всъщност не е така.

Ако искате не да трупате килограми, а да ги губите, трябва да внимавате какви точно протеинови барове ядете.

Видовете днес са толкова много, че има както висококалорични, така и нискокалорични закуски. Вторият вид е подходящ за хората, които имат за цел да отслабнат.

Докато хапвате нискокалорични протеинови барове, вие ще получавате част от нужните протеини, мазнини и въглехидрати за деня. При това в тях няма нездравословни мазнини, захар и подсладители.

Един бар на ден или при нужда може да ви помогне да добавите в храненето си необходимото количество протеини.

Какви протеинови барове трябва да избягвате и в двата случая?

Когато спазвате определен режим на хранене, без значение дали е за отслабване, или за покачване на теглото, е важно да следите внимателно качеството на всяка една своя хапка. Същото важи и за баровете.

За да сте наясно какви протеинови барове хапвате, проверявайте съдържанието им.

Ето част от характеристиките, които е по-добре да избягвате при здравословно хранене:

Не употребявайте блокчета, за които се твърди, че нямат захар, но пък съдържат захарни алкохоли (това са ксилитол, малтитол, сорбитол). Те могат да ви докарат подуване на корема, газове и други стомашно-чревни проблеми.

Не купувайте барове, които приличат по-скоро на захарни блокчета с добавени протеини. За целта проверете какво е количеството на захарта и мазнините.

Проверете дали има съдържание на трансмазнини. Те не просто няма да ви помогнат, а и ще влошат качеството на храненето ви.

Протеиновите барове с някои от следните съставки са част от храните, които трябва да избягвате: 

 • царевичен сироп;
 • фруктоза;
 • малтоза;
 • декстроза;
 • малтодекстрин;
 • захароза;
 • сироп от рожкови;
 • сорго;
 • оризов сироп;
 • концентрат от плодов сироп;
 • непълнозърнести брашна.

Още веднъж напомняме, че протеиновите барове са само допълнение, а не заместител на здравословното хранене. Ако ги използвате правилно, могат да се превърнат във вашето малко удоволствие по пътя към мечтаното тяло.

Хареса ли ви статията?

Милена Петкова
Милена Петкова е в екипа на LifeMedia от създаването на сайта. Проявява интереси към модата, лайфстайла и здравословния начин на живот.
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments

Latest Posts