10 разбити мита за COVID-19

В интернет пространството все по-често срещаме фалшива информация за това какво е коронавируса, как да се пердпазим и какво е лечението, като някои от митовете, късаят приема ни на храни, течности и тежки лекарства, а някои от съветите са дори опасни за човешкото здраве.

За да ви помогнем да разберете по-добре защо и на а какво да не вярвате, ето и някои от най-често срещаните митове за вируса и тяхното разяснение.

Мит 1. Пиенето на течности ще изхвърли вируса от организма.

Според този мит, трябва да приемате течности на най-малко през 15 минути, за да избегнете сухота в устата, като съветът идва от японски доктори. В източника на тази информация пише:

“Дори вирусът да попадне в устата ви, пиенето на вода и други течности ще прекара вируса през гърлото ви и ще отиде в стомаха. Когато вече е там, стомашната киселина ще го убие.”

мит за коронавируса

 

Разяснение: Разбира се, хидратацията е изключително важна за доброто здраве, но за съжаление, няма доказателства, че течностите ще ви предпазят от коронавирус или ще изкарат инфекцията от тялото ви.

 

Мит 2. Чесънът ще ви предпази от COVID-19

Според източници, ако ядете чесън или дори пиете чай от него, вирусът ще стои далеч от вас.

Разяснение: Чесънът е полезен, ако имате настинка или грип, той има антимикробно, антипаразитно и антибактериално действие, но няма доказателство, че яденето му ще ви предпази от вируса.

 

Мит 3. Ваксините против пневмония ще спрат вируса

Разяснение: Бронхопневмонията е състояние на белите дробове, което се причинява от различни видове вируси и бактерии, но съществуващите до момента ваксини, не предпазват директно от COVID-19, защото все още не е направена такава срещу тази нова инфекция. Но е добре да имате ваксина за защита от пневмония, защото ако сте предпазени от всички останали вируси, намалявате риска си от получаване на коронавирус. Защо е така? Защото ако имате инфекция на белите дробове от какъвто и да е вирус, ставате по уязвими към всички останали вируси и шансът да получите втора или трета пневмония става все по-голям.

 

Мит 4. Приемът на голямо количество витамин C предпазва от инфекция

Разяснение: Тялото може да абсорбира само определено количество от витамина, а останалата част бива изхвърлена. Здравата имунна система а най-добрият защитник срещу патогени, като вирусите.°

 

Мит 5. Антибиотиците лекуват COVID-19

Според митовете, антибиотиците лекуват хората от коронавируса, а даже се пият и превантивно срещу него.

 

Вижте Също:  8 причини да чувствате постоянна умора

Разяснение: Сигурно ви се струва добра идея да пиете антибиотици срещу новия вирус, защото по принцип се приемат при инфекция на белите дробове. Така е, но само, когато инфекцията е причинена от бактерии, а не от вируси.

 

Вижте Също:  Защо разказите за Дядо Коледа са важни за психическото здраве на детето ви?

Мит 6. Не приемайте ибупрофен!

Твърдението, че при COVID-19 не трябва да се приема ибупрофен идва от публикация в Туитър от здравния министър на Франция – Оливие Веран, който твърди, че ибупрофенът и кортизонът могат да са фактор при влошаване на инфекцията. Според неговото изказване, ако имаме температура, трябва да вземем парацетамол, а ако сме приели противовъзпалителни лекарства, да се свържем с лекар.

 

 

Разяснение: Европейската агенция по лекарствата обяви на 18.03.2020 г., че няма научно доказателство за връзката между ибупрофена и влошаването при COVID-19. Всъщност, този вид лекарства биха били от полза за понижаването на температурата и намаляването на болката, причинени от вируса.

 

Мит 7. Пиенето на алкохол предпазва от COVID-19

Невярно твърдение, на което много хора вярват и увеличават консумацията си на алкохол.

Разяснение: Световната здравна организация съобщава, че прекаленият прием на алкохол не само няма да ви предпази от коронавирус, но и може да влоши здравословното ви състояние.

 

Мит 8. Коронавирусът може да бъде предаден от комар

Признаваме си, че в този мит има логика, но с радост ви съобщаваме, че е напълно грешен. Смята се, че ако комар ухапе болен човек, а след това и здрав, то той ще предаде вируса.

Разяснение: Всъщност, COVID-19 е респираторен вирус, което означава, че той се предава по въздушно-капков път, когато болен киха или кашля. Няма информация, доказваща, че се предава от комари.

 

Мит 9. UV лампите убиват коронавируса.

Разяснение: UV лампите могат да се използват за стерилизация на предмети, но никога и на кожата. Това може да причини увреждания и раздразнения.

 

Мит. 10. Излагането на слънце и високи температури е превантивна мярка срещу коронавируса.

Според това твърдение, ако температурата навън е над 25°C, то вирусът няма да се разпространява.

Разяснение: Въпреки, че много от вирусите са сезонни, COVID-19 е разпространен и в държави с високи температури и слънчево време, което доказва, че този фактор не е от значение за превенция от вируса.

 

Сигурно си казвате “Не бих повярвал на тези митове.”, но за съжаление, когато сме притеснени или изпитваме паника, често се подлъгваме.

Това, което можем да ви посъветваме е, когато прочетете статия, даваща някаква информация, винаги проверявайте първоизточника й.

Ако той е труден за намиране или просто е съмнителен, то най-вероятно, твърденията са подвеждащи и не трябва да им се доверявате.

Хареса ли ви статията?

Кристина Петрова
Кристина Петрова е в екипа на LifeMedia от 2018 година. Интересите ѝ са насочени към здравето, психологията и лайфстайла.
Коментара
Inline Feedbacks
View all comments

Latest Posts