Home Здраве Заболявания и Състояния 8 неща в дома ви, които предизвикват умора

8 неща в дома ви, които предизвикват умора

0

Има неща, които ни изморяват, но често те се намират в дома ни, без дори да го осъзнаваме. Често се чувстваме изморени, когато се приберем и мечтаем само да си легнем.

Не бързайте да го отдавате на работата или други задължения, които ви карат да се изморявате. Понякога може да сте изморени и без да сте били на работа.

В тази статия ще разберете кои неща в дома ви пречат на пълноценната почивка.

 

Студени цветове

Трудно можете да си го помислите, но цветът на стените в дома ви може да определи настроението ви.

Американски учени са установили, че студените цветове като синьо, сиво и други влияят на кръвното налягане и ни предразполагат към спокойствие и сън. Поради тази причина можете да се чувствате постоянно сънливи и без желание за правене, на каквото и да е.

Променете цветовете в спалнята си в по-топли, ако не искате повече да се чувствате уморени.

Постоянно работещ телевизор

Шумът от телевизора действа също толкова зле, колкото и гробовната тишина. Ако сте свикнали щом се приберете вкъщи да си пускате телевизора, то не се учудвайте защо сте изнервени и целия свят ви е крив.

Постоянният шум потиска производството на мелантолин, който е хормон за биологичния часовник. Поради тази причина вие не можете да си починете и възстановите пълноценно, трудно записвате и това пречи на работоспособността ви и изобщо на пълноценния начин на живот.

Мръсотия и хаос

Учените са доказали, че мръсотията вкъщи не се отразява добре на организма ни. Съзнанието ни започва да заспива в крачка, което е защитна реакция срещу стреса.

За да се чувствате по-самоуверени и спокойни, най-добре е да почистите всичко вкъщи и да вкарате ред в дома си.

Ако не ви се занимава или нямате време, можете да повикате фирма за почистване, която ще се справи бързо с тази задача.

Бързи закуски и силни питиета

Това също не е добре за тялото ви. Бързите закуски и силните питиета изобщо не са за предпочитане преди лягане, тъй като организма се нуждае от време, за да преработи поетата храна.

В резултат, цялата ви енергия е съсредоточена в храносмилането, тялото ви не си почива и нищо чудно, че сте изморени на сутринта.

Преди лягане е добре да си хапнете нещо леко и здравословно или да не ядете въобще.

Наблегнете на начина си на хранене, отделяйте повече време за готвене и се хранете с домашна храна.

Ще забележите колко бързо се наспивате, как кожата ви става по-хубава, а вие сте пълни с енергия.

 

Ароматни свещи

Предназначението на ароматните свещи е да успокояват и да предразполагат към сън.

Ако обичате мириса на лавандула, нищо чудно да се чувствате постоянно сънливи.

За бодрост можете да сложите свещи с аромат на цитруси.

Внимавайте обаче в едно помещение да не се струпат твърде много свещи, тъй като това ще доведе до силно главоболие, а оттам и умора.

Плътно затворени прозорци

Учените са установили, че плътно затворените прозорци водят до депресия и потиснатост.

Ако стоите постоянно на тъмно, вие ще сте в лошо настроение, няма да имате желание за нищо. Човешкото тяло се нуждае от слънчева светлина, за да функционира правилно. Поради тази причина пускайте светлината в дома си колкото е възможно повече. Непосредствено преди лягане можете да закриете или затворите прозорците.

 

Студ в помещението

Студът кара тялото ни да се приготви за „зимен сън“.

В това състояние едва ли нещо може да ни ободри, нито пък можем и да заспим както трябва. Поради тази причина едно леко затопляне на помещението, ще ви предразположи към здрав и пълноценен сън, от който на сутринта ще се събудите бодри и отпочинали. Няма смисъл да мръзнете и да изстивате.

 

Без мобилен телефон на нощното шкафче

Ние сме свикнали с телефоните и без тях трудно можем да си представим ежедневието.

Например, често си оставяме телефона на нощното шкафче, като смятаме този навик за нещо безобидно. Само че това не е така!

Постоянните сигнали за получено съобщение, мигащия екран и други подобни неща, могат да ни разсеят и да не ни оставят да спим спокойно.

Резултатът е повече от ясен. На сутринта се чувстваме смазани и не искаме да правим каквото и да е.

Друга причина, поради която да оставите телефона е, че така можете да развиете зависимост от техниката, което също влияе лошо на съня.

Оставяйте смартфона на друго място или го изключвайте докато спите.


Както виждате умората не винаги се дължи на работата и ежедневието.

Надяваме се статията да ви е дала идеи как да подобрите съня и живота си, как да сте по-енергични и да имате желание за всичко, което денят ви предлага!

Милена Петкова е в екипа на LifeMedia от създаването на сайта. Проявява интереси към модата, лайфстайла и здравословния начин на живот.
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
wpDiscuz
Exit mobile version