НАЧАЛОЗдравеКак да си откраднем още малко сън

Как да си откраднем още малко сън

Ако сутрин сте изморени и всичко ви дразни, значи вие сте един от повечето българи, които са все недоспали. Добрата новина е, че вече има решения, които ще ви помогнат да похъркате още малко.

Проблема със съня е епидемия и вие сте един от засегнатите. Международни изследвания показват, че е на лице пик на заразата наречена „недостатъчен сън”. Почти осем от десет анкетирани твърдят, че биха се почувствали много по-добре ако можеха да поспят поне още час.

За да ви помогнем, сме ви подготвили няколко доказали се във времето съвета.

  • Мечтите се превръщат в реалност

Можете редовно да спите по 8 часа чрез елементарно предварително планиране. Включете пълноценния сън в списъка с важните задачи и планирайте времето си за лягане, както бихте планирали всяка служебна задача. В края на краищата никой не отлага важна среща заради някое телевизионно шоу, нали ?

Спазвайте стриктно този план: лягайте и ставайте в точно определения час и скоро той ще стане неотменна част от живота ви. Включете в плана и някои допълнителни хубави навици – като топлия душ, приятно четиво или успокояваща музика.

  • Матракът

Леглото е най-важният фактор за определяне на продължителността и качеството на вашия сън. Матракът и възглавницата, на която спите, трябва да са ви по мярка. И те и вашето тяло се променят с времето (всички стареем, нали?) и ако матракът ви е със седем години по-възрастен от вас май е време да потърсите нов.

Старият матрак не може да ви предостави комфорта, който да ви гарантира здрав сън и само подмяна му е достатъчна да спите много по-добре. Сменявайте редовно и възглавниците у дома за да сте сигурни в удобството и правилното разполагане на шията и гръбначния ви стълб по време на сън.

  • Бодър дух в здраво тяло

На всички ни се е искало да поспим „поне още минутка”, но тази минута повече ви пречи, отколкото помага. Спрете този лош навик и настроите будилника така, че да ви събуди точно когато трябва. Ако, обаче, не можете да отвикнете от допълнителната минутка поспете още малко, но само веднъж.

  • Някои залъци не са за вашите уста

Това, което ядете и пиете и на което се наслаждавате се отразява и на съня ви. Опитайте се да вечеряте 2 до 3 часа преди лягане за да може организмът ви да е напълно отпуснат. Алкохолните напитки също: почерпете се, но доста преди лягане за да може организмът ви да преработи алкохола преди да сте „ударили” главата.

Нека кафето остане само за закуска, а всички останали напитки за следобед и до началото на вечерта. Действието на кофеина върху организма ви е много по продължително отколкото си мислите.

  • Тренирайте за здрав сън

Физическите упражнения са много важни за съня ви и една обикновена разходка може да направи чудеса. Каквото и да правите, обаче, правете го поне 2 часа преди лягане.

Running feet

  • Сладката дрямка

На пръв поглед подремването през деня като че ли пречи на здравия нощен сън, но това не е така. Подремването за около десетина минути до половин час дневно ще ви ободри без да пречи на нощния ви сън. Дори и една 10-минутна дрямка може да увеличи енергията ви за около два часа и половина след нея, а ако не сте особено уморен ще чувствате отлично още цели 4 часа.

  • Създайте комфорт

Ако спалнята не е особено уютна и не ви успокоява няма да се радвате на пълноценен сън. Подредете помещението така, че да е затъмнено, хладно и уютно. Ключов фактор във всяка спалня е самото легло: купете си матрак с подходящи размери, на който да се премествате свободно, матрак който да е нов за да не ви причинява неудобства та дори и болки и матрак, който да е достатъчно удобен за един пълноценен и напълно достатъчен сън.

  • Изхвърлете нервите навън

Няма да се наспите истински ако си легнете заедно със стреса от службата и от нормалното човешко ежедневие. Оставете всичко стресиращо извън спалнята: нямате нужда от папките с работни материали, от телефона та даже и от мислите и разсъжденията за отминалия ден.

Направете си „журнал на стреса” и записвайте в него всичко, което ви тревожи, нервира, ангажира и го дръжте далеч извън спалнята.

  • Издърпайте щепсела

­Няма да спите спокойно ако в спалнята ви има телевизор, смартфон, таблет, лаптоп или компютър. Осветлението от електрониката всъщност стимулира мозъка ви, докато се опитвате да спите и често може дори и да ви събуди. Електрониката разположете в друга стая и вместо смартфона нека ви събуди един съвсем обикновен, старомоден будилник.

 

Вижте Също:  10 съвета за здравословен начин на живот за възрастни
Вижте Също:  10 съвета за здравословен начин на живот за възрастни

Designed by Pressfoto / Freepik
Designed by yanalya / Freepik

Хареса ли ви статията?

Милена Петкова
Милена Петкова е в екипа на LifeMedia от създаването на сайта. Проявява интереси към модата, лайфстайла и здравословния начин на живот.
Коментара
Inline Feedbacks
View all comments

Latest Posts