НАЧАЛОЗдравеКрасотаКакви са ползите от правене на планк всеки ден?(Видео)

Какви са ползите от правене на планк всеки ден?(Видео)

Планк се смята за упражнението на хилядолетието. То не е зависимо от никакви модни тенденции, не се нуждаете от уреди и можете да го правите навсякъде.

Планк изисква минимално време и усилие, но в същото време показва бързи и видими резултати.

Ето какви са ползите от планк: 

1. Ще укрепите мускулите в ядрото на тялото

Планк може би е идеалното упражнение за корема, защото задейства всички групи мускули:

  • диагонални;
  • странични коремни мускули;
  • седалищните мускули.

Съвсем скоро ще забележите резултат в тази област. Също така, ще можете да укрепите страничните си мускули и така да вдигате повече тежести. 

Развиването на коремните мускули от своя страна ще повиши производителността и ще ви направи по-ефективни в скоковете например.

Този мускул е “виновен” и за така наречените “плочки” на корема. 

Ако укрепите диагоналните си мускули, ще можете да се движите и въртите кръста си по-лесно и да намалите схващанията в тази област. Като бонус ще получите заякнали мускули на гърба и стегнато дупе. 

2. Намалявате риска от травмиране на гръбнака

Планк е упражнение, което ще ви позволи да натрупате мускули, без да натоварвате гръбнака и бедрата си.

Освен това, планк укрепва мускулите на гърба и по този начин осигурява по-голяма упора на гръбнака, като го предпазва от натоварване и изкривяване, което е особено важно в горната част на гърба, където натоварването е най-голямо. 

3. Ще забързате метаболизма си 

Планк е чудесен начин да предизвикате тялото си. Ежедневното упражнение изгаря повече калории от коремните преси и кляканията. Планк гори повече калории, ако водите заседнал начин на живот и прекарвате по-голяма част от времето си пред компютъра. 

Освен това, упражнението, изпълнявано преди или след работа ще пришпори метаболизма ви и той ще е забързан, дори когато спите. 

4. Стойката ви ще се подобри 

Както вече казахме, планк укрепва мускулите на корема и гърба. В резултата на това и стойката ви ще се подобри. Ще ходите по-добре и ще имате по-добра осанка. Коремните мускули оказват голяма влияние на гърба, врата, раменете и гърдите. 

5. Ще сте по-стабилни 

Колко време можете да седите на един крак, без да паднете? Ако отговорът ви е “Една или две секунди”, това показва, че коремните ви мускули са слаби. Когато правите редовно планк, те ще заякнат и следователно ще подобрите и равновесието си. 

6. Ще станете по-гъвкави 

Гъвкавостта е достатъчна причина да правите планк всеки ден. Така ще разтегнете мускулите на гърба, ключицата, сухожилията, раменете и няма да усещате натоварване при физически усилия или пък дълъг работен ден. 

7. Ще подобрите общото психическо състояние 

Планк има голямо влияние върху нервите на човека и успокоява психологическото състояние. Сигурно се питате как? Отговорът на този въпрос е много лесен. 

При изпълнение на упражнението, мускулите в тялото се разтягат, а те са често причината за стрес и напрежение в тялото.

Когато цял ден седите на работа, мускулите на бедрата се натоварват, раменете натежават, стойката се прегърбва, а краката отичат. Всичко това натоварва мозъка ви и вие се изнервяте. 

Планк от своя страна може да успокои тялото ви и да намали стреса, както и да намали симптомите на тревожност и депресия, но само ако го изпълнявате редовно. 

Подбрали сме видео с 3-минутна лесна тренировка, която всеки може да направи у дома!

Хареса ли ви статията?

Милена Петкова
Милена Петкова е в екипа на LifeMedia от създаването на сайта. Проявява интереси към модата, лайфстайла и здравословния начин на живот.
Коментара
Inline Feedbacks
View all comments

Latest Posts