НАЧАЛОЗдравеПолет при бременност? Какви са рисковете и как ги сведем до минимум!

Полет при бременност? Какви са рисковете и как ги сведем до минимум!

Пътуване по работа, сватба или пък планирана почивка преди бебето да се роди – причините,  които могат да наложат използването на въздушен транспорт по време на бременност са много.

Запознавайки се с рестриктивните правила на авиокомпаниите и противоречивата информация в интернет пространството, човек лесно може да попадне в заблуждение.

Специално за WomanBG.com, CLAIMEUROPE ще внесе малко яснота защо авиокомпаниите въвеждат специални правила за бременни пътници, както и на базата на медицински изследвания ще опишем биологичното въздействие на полета върху организма.

Според д-р Уил Милфорд от акушеро-гинекологична болница в Бризбейн, въпреки, че има някои специфични особености, които следва да се вземат предвид, като цяло летенето при бременност носи много малко допълнителен риск.

“Бременността не е болест и не следва да се третира като такава. В действителност са много малко нещата, които не бива да правиш докато си бременна“ казва още д-р Милфорд“.

Защо тогава авиокомпаниите поставят ограничения?

Ограниченията за бременни пътници са по-скоро свързани с намаляване на риска за авиокомпаниите отколкото за безопасността на бременните.

Д-р Милфорд заявява, че летенето няма никакъв ефект върху бременността и че по никакъв начин не увеличава риска от контракции или преждевременно раждане.

Това, което авиокомпанията избягва е раждането да не стане на борда на самолета, като с наближаването на термина тази възможност логично се увеличава.

Какви са правилата на авиокомпаниите?

Като цяло правилата, които налагат авиокомпаниите са различни и няма изрична нормативна уредба, която да регулира правоотношенията.

Повечето авиокомпании разрешават свободно пътуване на жени с бременност без усложнения до 36-та седмица, при близнаци до 32-рата седмица, когато се касае за полети над 4 часа.

Когато се касае за полети с продължителност по-малка от 4 часа, то пътуването е разрешено до 40-та седмица за единична бременност и 32 седмици за при бременност с повече един плод.

Също така при бременност след 28-мата седмица много авиокомпании изискват медицинско свидетелство или друг документ съдържащ данни за термина и начина на протичане на бременността.

Обикновено документът следва да бъде представен поне 10 дни преди полета.

За да сте сигурни какви са изискванията на вашия опериращ превозвач се запознайте с правилата на уебсайта на компанията, а ако информацията не е достатъчна не се колебайте да се обадите по телефона.

Какъв всъщност е главният риск при летене?

Според д-р Милфорд това е дълбока венозна тромбоза (ДВТ).

Това се получава когато се образува кръвен съсирек в главната вена на крака, което може да доведе до подуване, възпаление и болка. По-голямата опасност обаче, представлява възможността тромбът да премине в кръвоносната система и да блокира кръвоснабдяването на белите дробове.

Рискът от ДВТ е по-голям при бременни жени, поради това, че с оглед състоянието им се предполага, че физическата активност е намалена, което от своя страна влошава циркулационния процес на кръвта.

Това обаче е риск не само при въздушния транспорт, но и при всяко продължително пътуване, дори и с автомобил.

Как да се предпазите?

Д-р Милфорд съветва ако предприемате продължително пътуване:

  • Погрижете се да сте добре хидратирани;
  • Носете компресивни чорапи;
  • Раздвижвайте се на всеки 30 минути;
  • Носете със себе си медицински документ съобразен с изискванията на авиопревозвача;
  • Направете си застраховка покриваща застрахователен риск свързан с евентуални проблеми при бременността.

Ами космическата радиация?

Радиацията от космоса е причинена от високо-енергийни частици преминаващи покрай земята. На земната повърхност обаче, атмосферата свежда до минимум вредното въздействие на радиационните лъчи.

Високо в небето обаче се наблюдават силно завишени стойности на радиоактивно лъчение.

Вие обаче не се притеснявайте. При епизодични полети, количеството радиация, на което е изложено тялото е пренебрежимо малко.

При хора, които летят много често, най-вече персонала на самолета, облъчването е по-голямо, но дори и при 100 часа полети за 10 дни е налице минимален теоретичен риск за здравето, като лъчението не е толкова голямо, колкото би могло да бъде на земята в близост до различни радиоактивни източници.

Хареса ли ти статията? Сподели я с приятели!

Снимка: mliu92/Flickr CC BY-SA 2.0

Хареса ли ви статията?

Милена Петкова
Милена Петкова е в екипа на LifeMedia от създаването на сайта. Проявява интереси към модата, лайфстайла и здравословния начин на живот.
Коментара
Inline Feedbacks
View all comments

Latest Posts