НАЧАЛОЛайфстайл3 полезни съвета за родители – Част 2

3 полезни съвета за родители – Част 2

В първата част на статията ви запознахме с начините за изграждането на детския характер.

В тази ще ви дадем няколко съвета как децата ви да растат в щастлива среда, да следват мечтите си и да бъдат успешни. 

1. Поставете граници на децата си

Не бъдете родител, който позволява абсолютно всичко, което децата поискат. Хубаво е да знаете кога да бъдете родител и кога да бъдете приятел.

Дори децата ви да се разстроят, научете ги на отговорност, задавайки им графици, правила и умерени граници.

Децата над 5-годишна възраст е добре да имат и домакински задължения, като оправяне на детската си стая или леглото, като отговорностите лека полека да се увеличават с възрастта.

Отговорността повишава тяхното самочувствие и чувството за принадлежност.

2. Помнете, че всяко дете е различно

Може да мислите, че е по-лесно да възприемете един родителски подход за всичките си деца само за да разберете, че това, което работи за едното, не работи непременно и за другото дете.

Това е така, защото няма две еднакви деца, дори еднояйчните близнаци са с различни характери. Затова, най-добрият съвет, който можем да ви дадем е да опознаете добре и индивидуално децата си и да се приспособите към тях.

3. Хвалете децата си по възможно най-добрия начин

Винаги хвалете добрите неща, които детето ви прави, не искате да сте родител, който посочва само лошите такива.

Похвалата е подходяща, когато детето ви направи нещо хубаво или полезно, като по този начин ще насърчите доброто им поведение, но важното е да бъдете конкретни в похвалата си, за да знаят кое поведение се оценява.

Но трябва да знаете, че прекалените хвалби ще имат отрицателен ефект, това не означава, че защото вашето дете рисува нещо на лист хартия, това е следващият Пикасо или събира 1 и 2 и вече е следващият Айнщайн.

Прекаленото самочувствие без покритие у децата рано или късно изиграва лоша шега, затова внимавайте кога и как възхвалявате детето си, похвалата е полезна, когато е от истинско значение.

И знайте, че добрият родител винаги намира време и за себе си. Дори когато не можете да намерите такова, отделете 10 минути и отидете на разходка, вземете вана или гледайте филм. Направете нещо, което ви прави щастливи, помнете, че това, от което децата се нуждаят най-много, са щастливи родители.

 

Вижте Също:  Какви качества търсят мъжете в жената до себе си?

Хареса ли ти статията? Сподели я с приятели!

Хареса ли ви статията?

Кристина Петрова
Кристина Петрова е в екипа на LifeMedia от 2018 година. Интересите ѝ са насочени към здравето, психологията и лайфстайла.
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments

Latest Posts