НАЧАЛОЛайфстайлДами време е за бокс!

Дами време е за бокс!

Скъпи дами, всички обичаме да изглеждаме и да се чувстваме добре. Представете си, че има начин да съчетаете полезното с приятно и да изваете мечтаната фигура, докато понатупате някого и изпуснете парата.

Ако се чудите как, то боксът е вашият отговор.

Ето и фактите…

В световен мащаб, женският бокс набира все по-голяма популярност и звезди като Адриана Лима, Клои Кардашиян и Ели Голдинг са постоянно на ринга.

Когато се сетите за този спорт, обикновено си представяте големи бицепси, груби ръце и кървящи носове.

В любителския женски бокс такива картинки няма. Той е идеален начин да оформите мечтаната фигура и да поддържате тялото си тонизирано, при това по един много забавен и различен начин.

Независимо дали ще се изправите пред боксова круша или срещу истински съперник, женският бокс е нещо, което всяка активна жена трябва да опита поне веднъж.

Боксът е идеална комплексна тренировка за вашето тяло, а ние подбрахме основните причини, които да ви накарат да сложите ръкавиците.  

  • Поддържа сърцето здраво

Всички тренираме за външния си вид, но е време да погледнем и скритите ползи от спортуването.

Сърцето е двигателя на човешкото тяло. Добрата боксова тренировка ви кара да дишате интензивно, което от своя страна повишава ритъма на сърцето и количеството изпомпана кръв.

Повишеният ритъм на сърцето го заздравява и намалява шансовете за развитие на сърдечно-съдови заболявания.здраво сърце

  • Прави ви супер издръжливи

За съжаление, ефективната тренировка изисква повече старание и единствено тичане на пътеката няма да ви донесе желания резултат.

Ако искате да постигнете истински резултати е необходимо да прилагате различни методи на трениране и да поддържате висок сърдечен ритъм.

Ако целите цялостно натоварване на тялото, боксът предлага всички аеробни и анаеробни упражнения, които са необходими.

Боксът е комплекс от 70 – 80% анаеробни и 20 – 30% аеробни упражнения.

Боксовата тренировка поддържа сърдечният ритъм в нормални граници през 75% – 85% от времето, което е препоръчителната стойност при тежки натоварвания.

Всичко се свежда до кислорода.

Аеробните упражнения изискват малко енергия и могат да са продължителни.

Такива са например йогата, плуването и тичането.

Тези упражнения са сравнително лесни и тялото с лекота успява да достави необходимите количества кислород на мускулите, който както знаем е тяхното основно гориво. Този тип упражнения са добри за горене на мазнини и подобряване на сърдечно-съдовото здраве.

Анаеробните упражнения са кратки и високо интензивни.

Те изискват много кислород, който мускулите изразходват много бързо. Това от своя страна води до производство на млечна киселина, вследствие на което тялото не може да поддържа високи енергийни нива за дълго време.

Този тип упражнения спомагат за увеличение на издръжливостта и мускулната маса, засилват метаболизма и способността ви да издържате на умора.

анаеробни упражнения

  • Изгаря калории

Не е учудващо, че толкова високо интензивна тренировка изгаря наистина много калории. 

В зависимост от теглото ви и интензивността, един час бокс изгаря между 350 – 500 калории. При високо интензивна тренировка, професионална боксьорка може да изгори и повече от 500 калории.

  • Изгаря мазнини

Боксът спомага за намаляване на висцералните мазнини (скрити мазнини), които са причинители на множество здравословни проблеми.

Боксът е страхотен и защото може да се съчетае с много други упражнения, като например лицеви опори, коремни преси и набирания. 

Съветваме ви да комбинирате боксовата тренировка с високо интензивни кръгови тренировки, правете кратки почивки и започвайте отначало. Мазнините ще изчезнат за нула време.

мазнини

  • Прави ви силни

Тренировките за сила са толкова важни, колкото и тези за горене на мазнини. За да сте по-бързи и издръжливи, тялото трябва да е силно.

С бокса ще постигнете всичко.

Добрата боксова тренировка включва различни повтарящи се движения, в които участват всички части на тялото. С течение на времето ръцете, краката и торса стават все по-силни, а вие все по-ефективни на ринга.

силна жена

  • Намалява стреса

Изследванията показват, че боксът спомага за облекчаване на физическия и психически стрес и напрежение.

Наблюдава се намаляване на стресовите хормони, като кортизол и увеличение на ендорфините, които стимулират щастието.

  • Повишава самочувствието

Високите нива на отделяния ендорфин по време на спаринг, дават усещането за благополучие.

Боксът ще ви направи по-решителни и по-самоуверени.

самоуверена жена

  • Може да го практикувате навсякъде

Не е нужно всеки път да посещавате фитнес залата. Инвестицията в ръкавици и протектори е еднократна.

Ако имате подходящо помещение вкъщи и спаринг партньор, сте готови за една качествена тренировка.

Ако пък сте сами, боят със сянка също е една напълно ползотворна тренировка.

Хареса ли ти статията? Сподели я с приятели!

Хареса ли ви статията?

Милена Петкова
Милена Петкова е в екипа на LifeMedia от създаването на сайта. Проявява интереси към модата, лайфстайла и здравословния начин на живот.
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments

Latest Posts