НАЧАЛОЛайфстайлРасизъм - значение и причини

Расизъм – значение и причини

Расизмът идва под много различни форми и може да се случи навсякъде. Това включва предразсъдъци, дискриминация или омраза, насочени към някого поради неговия цвят на кожата, етническата му принадлежност или национален произход.

Хората често свързват расизма с насилие, но понякога тормозът идва под шеги и обиди, както и изключването на тези хора от групи и дейности. 

Понякога, расизмът не е очевиден, а е скрит много надълбоко, например, докато някой разглежда списък с кандидати за работа и решава да интервюира хора с определени фамилни имена, определен цвят на кожата и т.н.

Расизмът е нещо повече от думи, вярвания и действия.

Той включва всички бариери, които не позволяват на хората да се радват на достойнство и равенство, заради своята раса или етническа принадлежност.

 

  1. Расизъм поради несъзнателно пристрастие

Всички имаме несъзнателни пристрастия. Това представляват автоматични и универсални стереотипи, записани дълбоко в съзнанието ни и влияят на нашето поведение. Например, ако гумата на колата ви е спаднала, има най-голяма вероятност да се обърнете към мъж, а не към жена, ако се нуждаете от помощ за смяна на гумата.

Макар и несъзнателното пристрастие да изглежда наивно, проблемите възникват, когато стане въпрос за работно място.

 

  1. Расова дискриминация

Проектът „Предизвикателен расизъм” установява, че 20 на 100 от анкетираните австралийци са преживели расова дискриминация под формата на говорене за омраза на раса, а около 5 на 100 са били нападнати заради расата си.

Според проучването на Фондация „Сканлон“ за картографиране на социалното сближаване през 2016 г. 20 на 100 от австралийците са изпитвали расова или религиозна дискриминация през последните 12 месеца.

За някои групи, обаче, расизмът е на много по-високо ниво. Хората от аборигенски произход често трябва да се справят със системни форми на дискриминация, ограничаващи ресурсите, от които се нуждаят и малтретиране.

Широко разпространена практика е и отнемането на деца от аборигенските семейства, което причинява истинско страдание на хората и общностите. Това се доказва по много различни начини – лошо здраве, висок процент на психични заболявания и разрушаване на семейства.

Мигрантите и бежанците също редовно биват дискриминирани, по-специално тези, които наскоро са пристигнали.

Медийните изявления и коментари, използващи отрицателни стереотипи за бежанците и мигрантите, могат да подсилят предразсъдъците срещу тези групи в по-широката общност. Тези нагласи могат да попречат на новопристигналите да намерят жилище и работа.

 

  1. Къде се случва расизмът?

Междурасовата дискриминация може да се открие почти навсякъде. Изследванията показват, че местата, където се най-често се среща е в кварталите, магазините и на работното място. Често може да се наблюдава и в обществения транспорт, спортните събития и училищата.

Расизъм се среща и в медиите, когато расовите групи се представят е отрицателна светлина в новинарските репортажи.

През последните години расизмът се превърна в проблем и в интернет пространство.

Независимо дали става въпрос за обидни коментари в социалните мрежи или дискриминращи видеоклипове, споделени онлайн, кибер-расизмът оказва значително влияние върху растежа на расистките нагласи у хората.

 

  1. Защо хората са расисти?

Има малцинство от хора, вярващи, че някои раси превъзхождат другите. Докато днес повечето хора в Австралия приемат многообразието на нашето общество, някои също смятат, че расовите групи не трябва да се смесват. Вярата в расово превъзходство или чистота може да доведе до расова омраза.

Въпреки това, не целият расизъм идва от омразата. Част от него може да дойде от страх и тревожност. Хората могат да се притесняват, че някои групи представляват заплаха за безопасността на общността или за националната идентичност.

Невежеството също може да играе роля в нагласата към расите.  Расизмът не винаги е злонамерен. Понякога вредата от расизма може да бъде направена невинно, защото някой може да не е добре запознат.

 

  1. Защо расизмът е проблем?

Той вреди на тези, които страдат. Изследванията показват, че преживяването на расизма има дълбоки последици за здравето и благосъстоянието на хората. Симптомите могат да включват чувство на тъга и гняв, както и тревожност и депресия.

Редовният тормоз, породен от расизъм може да доведе до това, хората да напускат работното си място или училището си, което от своя страна, пречи на качеството им на живот. Това, разбира се, вреди на свободата и самочувствието им, карайки ги да се чувстват “второ качество” хора.

Расовата враждебност създава общество, в което хората нямат уважение един към друг и страдат от липса на доверие.

Никой не се е родил расист, заобикалящият ни свят ни прави такива, но от нас зависи дали ще го допуснем.

Хареса ли ви статията?

Кристина Петрова
Кристина Петрова е в екипа на LifeMedia от 2018 година. Интересите ѝ са насочени към здравето, психологията и лайфстайла.
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments

Latest Posts