Съдържание:
Грипният сезон е вече тук, затова поддържането на добър имунитет е от изключителна важност.
Витамините при грип и настинка ще помогнат на тялото ни да се бори с инфекциите и вирусите.
Спазването на здравословна диета, приемането на достатъчно течности, качественият сън и физическата активност са от голямо значение за здравето ни.
Включването на
- зеленчуци;
- плодове;
- пълнозърнести храни;
- боб;
- леща;
- ядки и семена ще добави фибри, витамини, минерали и фитонутриенти, които да стимулират тялото ви да работи с пълна пара.
Ето и някои от най-важните витамини, които трябва да приемаме, ако искаме да сме здрави през грипния сезон.
Витамин C
Един от най-мощните антиоксиданти ще намерите в ягодите, броколито, цитрусите, ананаса и чушките.
Витамин C играе главна роля в имунитета, като проучванията показват, че инфекциите и стресът могат бързо да изчерпят концентрациите на витамин С в клетките.
Въпреки че има малко изследвания, които показват каквато и да е полза от витамин С, когато става въпрос за предотвратяване на настинка или грип, проучванията показват, че получаването на достатъчно количество от него може да намали тежестта на симптомите и да съкрати продължителността на респираторните инфекции.
Дефицитът на витамина може да влоши функциите на имунната система и да увеличи риска от инфекции. Включете в диетата си голямо разнообразие от плодове и зеленчуци, като приемът им всеки ден, трябва да ви даде необходимото на организма ви количество витамин С.
Витамин D
Необходимият на всички витамин D можете да приемате при консумацията на сьомга, яйчени жълтъци, гъби, кисело мляко, бадемово и соево мляко.
Подобно на витамин С, витамин D е доказано, че намалява продължителността на грипа и други хронични вирусни инфекции.
Той е необходим и за поддържане на костна минерална плътност и повишаването на абсорбцията на минерали.
За съжаление, той се намира в много малко хранителни източници и се получава най-вече чрез излагане на слънце, поради което хранителните добавки са важни за хора с дефицит на витамина.
Витамин А
Мастноразтворимият витамин, известен още като ретинол, се съхранява в тялото и се транспортира с помощта на липидите.
Него можете да си набавите, ако консумирате:
- моркови;
- спанак;
- грах;
- червени чушки;
- тиква;
- мандарини;
- домати.
Витамин А не само е полезен за формирането на костите и зъбите, но и допринася за по-силната имунна защита и противодейства на вирусите и бактериите.
Също така, подобрява зрението, нужен е за нормалното състояние на кожата и лигавицата, както и за правилното функциониране на щитовидната жлеза.
Витамин В6
Известен още като пиридоксин, витамин В6 е водоразтворим витамин, който се съдържа в подправката куркума, нахута, черния дроб, рибата тон, сьомгата, пилешкото месо и картофите.
Използва се за над 100 ензимни реакции, включително метаболизма на протеините в тялото.
Участва в развитието на мозъка, функционирането на нервната система, а също така работи в тясно сътрудничество с имунната система, за да предпази организма от инфекции.
Всъщност, един от отличителните признаци на дефицит на витамин В6 е отслабената имунна система и намаляването на производството на серумни антитела.
Това ви прави по-податливи на грип и други респираторни инфекции.
Магнезий
Магнезият надминава витамин В6, участвайки в над 600 ензимни реакции.
Него ще намерите в спанак, тиквени семки, авокадо, бобови растения, тъмен шоколад и най-вече в зелените водорасли.
По това време на годината е изключително важно да следим приема му, тъй като играе важна роля в поддържането на имунната система. Също така, помага за формирането на костите, здравето на сърцето, намалява възпалението и облекчава стреса.
Голяма част от хората страдат от недостиг на магнезий, което пречи на организма да усвоява и други важни за него витамини и минерали, някои от които са цинк, калций и част от витамините от група B
Йод
Освен, че микроелементът йод е необходим за нормалното функциониране на щитовидната жлеза, той е нужен за поддържането на силен имунитет, тъй като стимулира производството на фагоцитите, борещи се с вирусите, бактериите и раковите клетки.
Организмът ни се нуждае от малко количество йод, но понякога не успяваме да си набавим достатъчно количество от него, тъй като той е водоразтворим и се отмива лесно от дъждове.
В районите, намиращи се далеч от морето, растенията и млякото са бедни на йод, затова в голяма част от страните се солта се йодира.
Въпреки йодирането на солта, хората в планинските райони често имат йоден дефицит, затова те трябва да консумират мазна риба, морски дарове, орехи, мляко, яйца и пресни сирена.
Най-добрият източник на йод е водата, но често съдържанието му варира, затова най-добре консумирайте минерална вода, която е с достатъчно количество за организма.
Можете да се информирате по етикета на бутилката.
Цинк
Подобно на витамините С и D, цинкът има способността да съкрати продължителността на грипа и настинката.
Него можете да откриете в бобовите растения, семената, киселото мляко, червеното месо и морските дарове. Той има мощно въздействие върху имунната система и ще намали продължителността на симптомите на грипоподобни заболявания.
Всъщност, консумацията на достатъчно количество цинк може да помогне на други клетки в тялото ви, които се борят с болестите.
- Той играе важна роля за подобряване на комуникацията между клетките в имунната система.
- Повишава активността на макрофагите и NK клетките, които се свързват със заразени с вируси клетки и туморни такива, за да ги убият.
Консумацията на цинк подпомага борбата с грипа, както и с други сериозни заболявания.
Физическо натоварване
Освен правилното хранене, човешкият организъм има нужда от физическа активност.
Минимумът от крачки на ден, които трябва да прави човек, за да поддържа форма и тонус е 10 000.
В студените месеци това е по-трудно постижимо, затова можете да тренирате у дома или във фитнеса.
Дори и 30 минути на ден, пак е достатъчно, за да сте здрави.