НАЧАЛОЗдравеБилки и ВитаминиВитамин Е и за какво е полезен

Витамин Е и за какво е полезен

Ако искате да обновите приема си на витамини и не сте сигурни откъде да започнете, имаме добри новини: не се двоумете, добавете витамин Е към списъка.

Оказва се, че повечето хора не получават достатъчно витамин Е при балансирана диета.

Откъде получаваме витамин Е? Обичайният заподозрян: храната. Но вместо плодове и зеленчуци, той най-вече се съдържа в ядки и семена.

Слънчогледовите семена, бадемите и лешниците са отлични източници на витамин Е.

А за какво е полезен той? Предстои да разберете.

1. Бори се с хроничните заболявания

Витамин Е действа като антиоксидант, предпазвайки клетките от свободните радикали, които могат да причинят клетъчни увреждания, свързани с няколко хронични заболявания, като рак, астма или деменция. Витамин Е е вашият личен бодигард срещу хронични заболявания.

2. Подпомага имунната система

Искате да се уверите, че сте в най-добрата си форма за борба с вируси и микроби? Витамин Е участва в подпомагането на имунната система да функционира правилно, предпазвайки от инфекции. Добра идея е да приемате витамина, ако страдате от грип или настинка. 

3. По-добро зрение

Да, прочетохте правилно. Витамин Е помага да се поддържа здравето на очите.

Като начало, това е антиоксидант, както споменахме, а свободните радикали могат да бъдат свързани с увреждане на очите.

Но някои проучвания, включително мета-анализ, които разглеждат и диетичния и допълнителния витамин Е, предполагат, че свързаните с възрастта катаракти могат да бъдат намалени и при пациенти с по-високи нива на витамин Е.

4. Предпазва от влиянията на UV лъчите

Ако приемате витамин Е в добавка с витамин С (голямо количество от него се съдържа в копривата, например), това помага за предпазване от увреждане на кожата, дължащо се на излагане на слънце. Но това не означава, че е заместител на слънцезащитния крем, така че не го пропускайте.

5. Подпомага репродуктивността

Интересен факт: Витамин Е първоначално е бил открит, когато учените са хранели плъхове с храна на мазнинна основа, а докато растат, женските плъхове не могат да забременеят.

Тъй като учените експериментирали с добавянето на маруля и пшеничен зародиш в диетите им, те успели да забременеят. Така че е факт: витамин Е е абсолютно необходим за репродуктивността и това е от първите известни факта за витамина.

6. Поддържа нормалното кръвно налягане

Този витамин играе важна роля в подпомагането на разширяването на кръвоносните съдове, намалявайки кръвното налягане. Той действа така, защото блокира метаболизма на арахидоновата киселина, което увеличава простациклина, увеличавайки вазодилатацията.

Лесно достъпен и съдържащ се в най-любимите ни храни, витамин Е е от изключителна важност, за да сме в добро здраве, а щом сме здрави, сме и щастливи.

 

Вижте Също:  Екзотичните билки, които българинът използва днес

Прочетете още: Полезните действия на Витамин А

Хареса ли ви статията?

Кристина Петрова
Кристина Петрова е в екипа на LifeMedia от 2018 година. Интересите ѝ са насочени към здравето, психологията и лайфстайла.
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments

Latest Posts