НАЧАЛОЗдравеБилки и ВитаминиСилата на копривата като лечител

Силата на копривата като лечител

Билки и растения – силата на копривата, като лечител

Билки и растения с полезни лечебни свойства се срещат много и разнообразни. Една обаче типично българска билка,  която при това е намерила голямо приложение и в българската кулинария – е копривата. Това парливо тревисто растение крие чудесни полезни за здравето ни вещества и е мощен лечител срещу редица заболявания и състояния.

Ще ви представим полезна и интересна информация за копривата и нейните лечебни способности.

Четете…

Билки и растения – парливата коприва, като мощен лечебен цяр!

Вече споменахме, че копривата е тревисто растение. Като тревист вид можете да я срещнете край реки, на поляни, в градините и въобще навсякъде, където е влажно и сравнително сенчесто.

Като вид копривата е многогодишна и корените й са доста разклонени, докато изострените й зелени листа са покрити с парливи власинки. Затова не берете коприва с голи ръце, ще получите неприятен обрив по кожата и сърбеж!

Растението цъфти през лятото, някъде към юни до август. През септември узряват семената му.

В състава си копривата е много богата на витамините С и К, както и на множество киселини, каротин и витамини от група В.

Минералите, като желязо изобилстват в състава й също. Затова копривата е билката, която е идеална за заздравяването на имунната защита.

За направата на лечебни смеси, за чайове и тинктури от копривата могат да се използват корените, семената, листата и стеблата. Всяка една полезна част на билката се бере по определено време. Така например стръковете на копривата за чай и отвари, както и листата се берат преди тя да цъфне.

Ако берете коренищата, те се изваждат от август месец до края на октомври или рано на пролетта. Билката се изсушава при ниска влажност и добро проветрение на тъмно.

Отварата от листа влияе добре на кръвообращението и помага в борбата с анемията и липсата на желязо в организма. Още спомага за регулацията нивата на кръвна захар и оптимизира работата на отделителната система.

Когато има алергии и екземи при деца, именно копривата е сред билки и растения с най-мощни пречистващи сили за кръвта. Тя не само пречиства кръвта в организма, но и помага за образуването й.

Българската народна медицина препоръчва билката при проблеми с артрита, с главоболието и виенето на свят, със сърцебиене и други.

За външното приложение на копривата и лечението на кожни екземи и болки от ревматизъм, от билката се прави маслен извлек от свежи листа. За чайове и тинктури се използва изсушената листна маса. Семена от коприва и върхове смесени с кисело мляко се препоръчват при диабет.

Като цяло копривата е сред най-мощните билки и растения у нас, затова е добре да познавате лечебните й свойства!

Хареса ли ви статията?

Милена Петкова
Милена Петкова е в екипа на LifeMedia от създаването на сайта. Проявява интереси към модата, лайфстайла и здравословния начин на живот.
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments

Latest Posts