Съдържание:
Повечето хора се стремят да живеят дълъг и здравословен живот – което означава, че трябва да обърнем внимание на храните, които ядем.
Вижте кои храни е най-добре да избягвате, ако не искате да натрупате излишни килограми или да навредите по друг начин на здравето си.
Обработени меса
Почти всички експерти съветват да се избягват преработените меса. Те се опушват, пълнят с натрий и тн.
Световната здравна организация понастоящем класифицира тези видове преработени меса като канцерогенни.
Изкуствени подсладители
Изкуствените подсладители почти винаги предизвикват дисбиоза или дисбаланс на защитните бактериални нива на чревния микробиом.
Проучванията показват, че нивата на полезни щамове като лактобацили и бифидобактерии намаляват, докато не се увеличават полезните щамове на Bacteroides. Тези видове смени могат да допринесат за дисбаланси в организма, свързани с много от днешните хронични здравни състояния като възпаление, затлъстяване, рак и дори аутизъм.
Млечни продукти
Млечните продукти съдържат наситени мазнини, захари, хормони и антибиотични остатъци, които не са полезни за вашето здраве.
Сода
Консумирането на тези видове захарни напитки не води до дългосрочен и здравословен начин на живот. Пиенето на сода е като пиене на обикновена захар в комбинация с химикали.
Очевидно водата винаги ще бъде най-полезната напитка, за да останете хидратирани и да утоли жаждата ви.
Пържени храни
Пържените храни са с високо съдържание на нездравословни мазнини (наситени и транс мазнини), които водят до затлъстяване.
Докато наситените мазнини често се срещат в много животински продукти, включително мастното говеждо, агнешко, свинско и масло, се срещат и в много растителни масла, които се използват в процеса на пържене на храни като палмово масло, палмови ядки масло и кокосово масло.
Високо натриеви храни
Тези храни са с високо съдържание на натрий и ниско съдържание на хранителни вещества. Диета с високо съдържание на натрий може да бъде фактор, допринасящ за високо кръвно налягане, инсулт, сърдечни заболявания и сърдечна недостатъчност.
Автор: Линда Николова