НАЧАЛОЗдравеТоп 10 здравни съвета за жени

Топ 10 здравни съвета за жени

Дами нека си признаем, че посещенията при лекаря са все по-редки и все по-кратки. Много често той няма време да ви каже основни неща, които са елементарни, но често забравяте. Ние ще се опитаме да направим точно това.

     1. Намалете стреса

Един от основните проблеми на днешното напрегнато ежедневие на жените, е желанието да съвместят кариерата, домакинската работа и семейството. Често никой не мисли за стреса, който тайно но сигурно се трупа. Стресът може да има сериозни последици за здравето, като започнем от безплодие, висок риск от депресия, безпокойство и стигнем до сърдечни заболявания. Намерете онова, което намалява нивата на стрес и го направете част от ежедневието си.

     2. Спрете диетата

Здравословното хранене е основен фактор за добрата ви форма, но това не означа, че трябва напълно да се откажем от чаша вино или парче вкусна торта. Ключът е в количеството. Осигурете на организма правилната комбинация от протеини, здравословни мазнини, въглехидрати и фибри.

     3. Не прекалявайте с калция

Твърде много абсорбиран от организма калций, може да увеличи риска от камъни в бъбреците и дори да увеличи риска от сърдечни заболявания. Ако сте под 50, се препоръчват по 1000 милиграма на ден, докато жените над 50 трябва да получават 1200 милиграма на ден, които могат да се набавят с приема на богати на калций храни като мляко, сьомга и бадеми.

     4. Наблегнете на кардиото

Жените се нуждаят от комбинация от кардио тренировки и упражнения със собствено тегло, поне три пъти седмично, за да намалят риска от остеопороза, сърдечни заболявания, рак и диабет.

     5. Помислете за плодовитостта

Докато много жени нямат проблем да забременеят в края на 30-те и дори в началото на 40-те години, плодовитостта на една жена може да започне да намалява още през 30-те. Ако имате подобни симптоми, фамилна обремененост или все още не сте намерили правилния човек до себе си, помислете за замразяване на яйцеклетка.

     6. Не пренебрегвайте контрацепцията

Употребата на контрацептиви, може да направи много повече освен предпазване от нежелана бременност. Проучванията показват, че може да намали риска от рак на матката и яйчниците, както и да регулира цикъла ви.

     7. Посещавайте редовно личния си лекар

Ако сте над 25 години, ежегодно си правете мамография за диагностика и скрининг за рак на гърдата, а ако сте на възраст 30-65 всяка година правете и изследване за рак на шийката на матката. Ако сте сексуално активни и сте с висок риск от заболяване с болест предавана по полов път, то редовно си правете тестове за хламидия, гонорея и сифилис. Правете си тест за ХИВ  поне веднъж годишно, по-често, ако сте изложени на риск. Не пропускайте годишния си профилактичен преглед. Той е важен.

     8. Правете добър секс

Добрият секс е този секс, който ви доставя удоволствие. Той намалява стреса и може да намали риска от хронично заболяване. Ако изпитвате някакъв дискомфорт по време на секс, споделете за проблема с гинеколога си.

     9. Наспете се

Сънят е необходимост. Ако сутрин трудно ставате от леглото или имате проблеми със съсредоточаването, вероятно страдате от недоспиване. Последните изследвания показват, че това може да ви изложи на по-голям риск от сърдечни заболявания и психологически проблеми.

     10. Превенцията е най-добрия лек

Лекарите все по-често обръщат внимание на пациенти, за които е на лице фамилна обремененост за рак на гърдата, рак на яйчниците и хронични заболявания. Важно е риска да бъде преценен и да бъдат взети превантивни мерки. Превенцията е най-добрият начин да запазим здравето си.

 

Вижте Също:  10 съвета за здравословен начин на живот за възрастни
Вижте Също:  Каква козметика да изберем за бебето?

Image created by Jcomp – Freepik.com
Designed by Creativeart – Freepik.com

Хареса ли ви статията?

Милена Петкова
Милена Петкова е в екипа на LifeMedia от създаването на сайта. Проявява интереси към модата, лайфстайла и здравословния начин на живот.
Коментара
Inline Feedbacks
View all comments

Latest Posts