НАЧАЛОЛайфстайл5 забавни начина да развиете креативното си мислене

5 забавни начина да развиете креативното си мислене

Дори и да сте много образовани и интелигентни, все пак има накъде да учите нови неща и да се развивате. Вярно е, че външният вид е оценен високо, но поговорката “По дрехите посрещат, по ума изпращат” е напълно вярна и за днешно време. Поради тази причина в следващите няколко редове ще ви посочим няколко интересни начини, с които да развитите креативното си мислене.

Игри на асоциации 

Запишете на един лист една дума, която ви е хрумнала и помислете с какво я асоциирате. Например: жега. Асоциация: тропици. Следващата асоциация е към думата “тропици” – гора. Асоциация за думата “гора” – вълк. И тъй нататък. Запишете общо 10 думи.

После съставете кратък текст, който да ги съдържа. Не бива всичките думи да са в едно изречение, една дума = едно изречение. Основна задача: постарайте се да направите текста възможно най-адекватен, измислете как да съставите свързан разказ, който да не се стори на евентуалния читател нелеп.

Подбиране на епитети

Огледайте се наоколо и изберете някой предмет (например гардероба). Сега запишете на лист хартия думата “гардероб”, сложете след нея двоеточие и напишете 5 епитета за нея (прилагателни, които описват гардероба). Например дървен, кафяв, голям, обемист, тежък. После напишете пак същата дума (в нашия случай “гардероб”), сложете двоеточие и запишете епитетите, които никога не биха характеризирали този предмет. Например широколистен, ванилов, многоетажен, млад, свеж. Колкото по-нестандартни словосъчетания получите, толкова по-добре.

“Какво ако…”

Вземете лист хартия и химикалка и напишете 5 изречения, започващи с “Какво ако…”. Трябва да изразите мисълта, че нещо логично и ясно всъщност може да се окаже съвсем различно. Ще видите, че още щом сформирате първото изречение, мислите ви ще започнат да препускат, създавайки все по-интересни обосновки. Например “Ами ако совите не са това, което са?” (въпросът е взет от култовия сериал “Туин Пийкс” на Дейвид Линч).

Мозъкът ви веднага започва да предлага варианти на тема какво не им е наред на совите и какви са те всъщност? Въпросите ви могат всякакви! Например “Какво ако в момента спя?”, “Какво ако динозаврите не са измрели?” и т.н. Подобни упражнения ще ви помогнат да развиете не само фантазията си, но и аналитичното си мислене.

Източник: woman.bg

Хареса ли ви статията?

Милена Петкова
Милена Петкова е в екипа на LifeMedia от създаването на сайта. Проявява интереси към модата, лайфстайла и здравословния начин на живот.
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments

Latest Posts