НАЧАЛОЛайфстайлПочивка по време на пандемия? Как да я прекараме безопасно!

Почивка по време на пандемия? Как да я прекараме безопасно!

Да, слънчевото лято и тази година дойде, а мислите за почивка на морето или в планината не са ни напускали почти цяла година.

Разбира се, идва и въпросът “Ще мога ли да отида на почивка това лято?”

Още е трудно да се каже дали всеки, който иска ще може да се отдаде на пътувания, заради пандемията от COVID-19, но ако това стане, трябва да сте много внимателни, спазвайки противоепидемичните мерки.

Експертите твърдят, че няма начин напълно да се елиминират рисковете от заразяване с вируса по време на пътуване, но все пак шансовете могат да се намалят.

 

1. Не пътувайте, ако сте болни

Основното правило, което всички трябва да спазваме е в никакъв случай да не предприемаме пътуване, ако сме болни или сме имали контакт с човек, болен от коронавирус.

Ако сте от град, в който има “огнище” на заразата, е възможно да сте асимптоматичен преносител и трябва да вземете допълнителни предпазни мерки, включващи задължително носене на маска и спазване на дистанция.

 

2. Спонтанността не е добра идея това лято

Не ви съветваме да предприемате необмислени пътувания из страната и чужбина.

Все пак, ако решите да пътувате, носете предпазна маска за лице, която да слагате на обществени места, опаковайте достатъчно храна и вода, в случай, че има затворени магазини и ресторанти, както и достатъчно дезинфекциращи средства на спиртна основа, не забравяйте да избягвате докосването на лицето си.

Подгответе си и лекарства, които да ви стигнат за цялото пътуване.

Ако планирате пътуване в чужбина, предварително се запознайте с ръководството на здравното министерство на държавата, която искате да посетите, тъй като може да има контролно-пропусквателни пунктове на границите или действаща карантина.

 

3. Какво да правим на плажа или в парка

Тъй като вирусът, който причинява COVID-19, се пренася по-трудно на открито, включително плажове, паркове и пешеходни алеи, това са добри варианти за почивка. Но тъй като тези зони също могат да станат претъпкани, все още е важно да стоите на достатъчно голяма дистанция от другите, както и да носите маска.

Сигурно сте запознати, че тази година 25 от плажовете на Българското Черноморие ще предлагат на летуващите безплатно използване на чадъри и шезлонги, които ще са разположени на достатъчно голяма дистанция. Останалите плажове ще предлагат цени до 5 лв. на плажна принадлежности, което намаление е сравнително голямо, спрямо цените от миналогодишното лято.

Използвайте често дезинфектант и спазвайте социална дистанция, както на брега, така и във водата. Все още няма доказателства, че вирусът се предава във вода.

 

Вижте Също:  3 полезни съвета за родители – Част 2

4. На басейна

Обществените басейни също отварят врати.

Трябва да внимавате да не се събирате на групи, като спасителите ще се грижат за безопасността ви във водата, а останалата част от персонала – за прилагането на правилата за социално дистанциране. Използвайте често дезинфектант и почистете шезлонга си преди и след използване.

 

Вижте Също:  3 полезни съвета за родители – Част 1

5. Какво да правим при наемане на кола, лодка или хотелска стая?

Най-напред се обадете на фирмата, от която ще наемате и попитайте какви специални мерки за дезинфекция предприемат и дали са променили практиките си на почистване, заради коронавируса.

Дори и да се спазват такива мерки, можете и вие също да дезинфекцирате повърхностите в хотелската си стая, колата или лодката 30 минути преди да ги използвате, за да сте сигурни.

Минусът на хотелите е използването на асансьори, тъй като те правят социалното дистанциране една идея по-трудно, както и вентилацията не е добра.

 

Може би най-безопасно е да наемете апартамент за 1-2 седмици, защото домакинът със сигурност ще се е погрижил много добре за дезинфекцията, а и през тези 1-2 седмици само вие ще имате достъп до жилището.

 

6. А при летене със самолет?

Ако решите да летите със самолет, рискът от заразяване с коронавирус е по-голям по време на транзита до летището и престоя ви там, отколкото в самия самолета.

Мийте редовно ръцете си, докато пътувате, спазвайте дистанция от минимум 2 метра от останалите хора, избършете седалката и масичката си и носете маска през цялото време, която да е N95, тъй като тя предпазва и самите вас от вируса, а не само околните.

Много внимавайте, ако човекът, с когото обикновено пътувате, е в рискова група, тъй като заразяването му с COVID-19 може да бъде смъртоносно.

Съветваме ви да пазите него, да пазите себе си и по възможност, да не пътувате, както и да избягвате семейни събирания в голям състав, защото здравето ни е най-важно.

 

7. Кой е най-безопасният начин за пътуване?

При всички случаи, ако пътувате с влак, автобус или самолет, ще бъдете затворени за определен период от време с непознати за вас хора, които могат да се преносители на коронавирус.

Пътуването със собствен автомобил и то с хора, с които общувате и знаете, че са здрави, е най-безопасният вариант.

Какъв е минусът? Спирането за почивки. Знаете, че през летния сезон е пълно с хора по бензиностанциите, намиращи се на магистралата, тъй като всеки от тях си взима почивка от пътуването.

Важно е да имате на лицето си маска, да използвате ръкавици, както и да дезинфекцирате хубаво ръцете си. Задължително спазвайте дистанция.

 

Хареса ли ви статията?

Кристина Петрова
Кристина Петрова е в екипа на LifeMedia от 2018 година. Интересите ѝ са насочени към здравето, психологията и лайфстайла.
Коментара
Inline Feedbacks
View all comments

Latest Posts