НАЧАЛОЛайфстайлПочивка по време на пандемия? Как да я прекараме безопасно!

Почивка по време на пандемия? Как да я прекараме безопасно!

Да, слънчевото лято и тази година дойде, а мислите за почивка на морето или в планината не са ни напускали почти цяла година.

Разбира се, идва и въпросът “Ще мога ли да отида на почивка това лято?”

Още е трудно да се каже дали всеки, който иска ще може да се отдаде на пътувания, заради пандемията от COVID-19, но ако това стане, трябва да сте много внимателни, спазвайки противоепидемичните мерки.

Експертите твърдят, че няма начин напълно да се елиминират рисковете от заразяване с вируса по време на пътуване, но все пак шансовете могат да се намалят.

 

1. Не пътувайте, ако сте болни

Основното правило, което всички трябва да спазваме е в никакъв случай да не предприемаме пътуване, ако сме болни или сме имали контакт с човек, болен от коронавирус.

Ако сте от град, в който има “огнище” на заразата, е възможно да сте асимптоматичен преносител и трябва да вземете допълнителни предпазни мерки, включващи задължително носене на маска и спазване на дистанция.

 

2. Спонтанността не е добра идея това лято

Не ви съветваме да предприемате необмислени пътувания из страната и чужбина.

Все пак, ако решите да пътувате, носете предпазна маска за лице, която да слагате на обществени места, опаковайте достатъчно храна и вода, в случай, че има затворени магазини и ресторанти, както и достатъчно дезинфекциращи средства на спиртна основа, не забравяйте да избягвате докосването на лицето си.

Подгответе си и лекарства, които да ви стигнат за цялото пътуване.

Ако планирате пътуване в чужбина, предварително се запознайте с ръководството на здравното министерство на държавата, която искате да посетите, тъй като може да има контролно-пропусквателни пунктове на границите или действаща карантина.

 

3. Какво да правим на плажа или в парка

Тъй като вирусът, който причинява COVID-19, се пренася по-трудно на открито, включително плажове, паркове и пешеходни алеи, това са добри варианти за почивка. Но тъй като тези зони също могат да станат претъпкани, все още е важно да стоите на достатъчно голяма дистанция от другите, както и да носите маска.

Сигурно сте запознати, че тази година 25 от плажовете на Българското Черноморие ще предлагат на летуващите безплатно използване на чадъри и шезлонги, които ще са разположени на достатъчно голяма дистанция. Останалите плажове ще предлагат цени до 5 лв. на плажна принадлежности, което намаление е сравнително голямо, спрямо цените от миналогодишното лято.

Използвайте често дезинфектант и спазвайте социална дистанция, както на брега, така и във водата. Все още няма доказателства, че вирусът се предава във вода.

 

Вижте Също:  Вижте супер лесни маски за лице за всеки ден от седмицата

4. На басейна

Обществените басейни също отварят врати.

Трябва да внимавате да не се събирате на групи, като спасителите ще се грижат за безопасността ви във водата, а останалата част от персонала – за прилагането на правилата за социално дистанциране. Използвайте често дезинфектант и почистете шезлонга си преди и след използване.

 

5. Какво да правим при наемане на кола, лодка или хотелска стая?

Най-напред се обадете на фирмата, от която ще наемате и попитайте какви специални мерки за дезинфекция предприемат и дали са променили практиките си на почистване, заради коронавируса.

Дори и да се спазват такива мерки, можете и вие също да дезинфекцирате повърхностите в хотелската си стая, колата или лодката 30 минути преди да ги използвате, за да сте сигурни.

Минусът на хотелите е използването на асансьори, тъй като те правят социалното дистанциране една идея по-трудно, както и вентилацията не е добра.

 

Може би най-безопасно е да наемете апартамент за 1-2 седмици, защото домакинът със сигурност ще се е погрижил много добре за дезинфекцията, а и през тези 1-2 седмици само вие ще имате достъп до жилището.

 

6. А при летене със самолет?

Ако решите да летите със самолет, рискът от заразяване с коронавирус е по-голям по време на транзита до летището и престоя ви там, отколкото в самия самолета.

Мийте редовно ръцете си, докато пътувате, спазвайте дистанция от минимум 2 метра от останалите хора, избършете седалката и масичката си и носете маска през цялото време, която да е N95, тъй като тя предпазва и самите вас от вируса, а не само околните.

Много внимавайте, ако човекът, с когото обикновено пътувате, е в рискова група, тъй като заразяването му с COVID-19 може да бъде смъртоносно.

Съветваме ви да пазите него, да пазите себе си и по възможност, да не пътувате, както и да избягвате семейни събирания в голям състав, защото здравето ни е най-важно.

 

7. Кой е най-безопасният начин за пътуване?

При всички случаи, ако пътувате с влак, автобус или самолет, ще бъдете затворени за определен период от време с непознати за вас хора, които могат да се преносители на коронавирус.

Пътуването със собствен автомобил и то с хора, с които общувате и знаете, че са здрави, е най-безопасният вариант.

Какъв е минусът? Спирането за почивки. Знаете, че през летния сезон е пълно с хора по бензиностанциите, намиращи се на магистралата, тъй като всеки от тях си взима почивка от пътуването.

Важно е да имате на лицето си маска, да използвате ръкавици, както и да дезинфекцирате хубаво ръцете си. Задължително спазвайте дистанция.

 

Хареса ли ви статията?

Кристина Петрова
Кристина Петрова е в екипа на LifeMedia от 2018 година. Интересите ѝ са насочени към здравето, психологията и лайфстайла.
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments

Latest Posts