НАЧАЛОЗдравеХранене и Диети8 храни за пречистване на черния дроб

8 храни за пречистване на черния дроб

Черният дроб е вторият по големина орган в човешкото тяло.

Благодарение на работата му се извършват редица функции, включително: нормално протичане на метаболитните процеси, защита на организма, детоксикация на кръвта и много други.

Като се има предвид, че черният дроб изпълнява редица функции, които са жизненоважни за човешкото тяло, е необходимо да се запази здравето му.

Правилното хранене може да подобри функцията на органа и да позволи гладкото протичане на биохимичните процеси.

Прочетете кои хранителни продукти “пазят” здравето на черния дроб.

Цвекло 

Цвеклото е богато на флавоноиди и бета каротин, съставки, които подобряват функцията и благоприятстват здравето на черния дроб. В допълнение, цвеклото помага да се пречисти кръвта и да се премахнат токсините от тялото.

Препоръчва се ежедневна консумация на цвекло, най-добре прясно в салата или като изцеден сок.

цвекло

Броколи 

Благодарение на изобилието от антиоксиданти, витамини и фолиева киселина, броколите са отлични за детоксикация не само на черния дроб, но и на целия организъм.

В допълнение, този зеленчук съдържа изотиоцианат, вещество, което помага за освобождаване от ракови вещества в организма.

Препоръчва се броколите да се консумират ежедневно, пресни или на пара.

броколи

Чесън 

Чесънът е богат на сяра, алицин и селен, съставки, които помагат на черния дроб при елиминирането на вредни вещества от тялото. 

Друг плюс в използването му е, че спомага за понижаване на кръвното налягане.

Селенът помага при естествената детоксикация, алицинът се бори с вредните агенти и сярата подобрява ензимното действие. Ето защо се препоръчва редовна консумация на чесън.

чесън

Цитруси 

Цитрусовите плодове са богати на витамин С и антиоксиданти, които спомагат за естествената детоксикация на черния дроб.

Съставките, които се намират в лимоните, портокалите и други цитрусови плодове, позволяват елиминирането на токсични вещества, като помагат на черния дроб да превърне токсините в разтворими вещества.

Ето защо, консумирайте цитрусови плодове ежедневно, сурови или прясно изцедени, особено сутрин за максимален ефект.

цитрусови плодове

Куркума 

Куркумата има страхотно действие за подобряване на чернодробната функция.

Тази подправка със своя топъл и горчив вкус, стимулира работата на ензимите в черния дроб и пречиства свободните радикали, които имат канцерогенен ефект.

куркума

Зеле 

Зелето има идеалната комбинация от съставки, които стимулират функционирането на ензимите в черния дроб и като цяло подобряват функцията му.

В ежедневното меню можете да включите какъвто и да е вид зеле: червено, китайско и др. Най-добре е да се консумира прясно.

зеле

Ядки 

Омега-3 мастни киселини и аминокиселините в ядките пречистват черния дроб и подобряват неговата функция. Тези съставки са най-наситени в полезните орехи, така че не забравяйте да ги включите в ежедневното си меню.

ядки

Ябълки 

Ябълката е един от най-добрите плодове за детоксикация на тялото. Чрез съставките съдържащи се в ябълката, особено пектина, черният дроб успява да елиминира много от вредните токсини в тялото.

Освен това ябълката съдържа ябълчена киселина, която също помага за отстраняването на токсините и канцерогените от кръвта.

Можете да консумирате всякакъв вид ябълки, най-добре свежи в плодова салата или като прясно изцеден сок.

ябълки

 

Вижте Също:  Шест неподозирани храни, опасни за бременни

Хареса ли ти статията? Сподели я с приятели!

 

Снимка – Designed by Freepik

Хареса ли ви статията?

Милена Петкова
Милена Петкова е в екипа на LifeMedia от създаването на сайта. Проявява интереси към модата, лайфстайла и здравословния начин на живот.
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments

Latest Posts