НАЧАЛОЗдравеХранене и ДиетиЗащо орехите са полезни за здравето?

Защо орехите са полезни за здравето?

Всички сме чували колко са полезни орехите, особено за добрата концентрация и памет.

Орехът е от ядките, имащи и други свойства, които, може би, ще ви изненадат.

Ето какво ще научите за орехите от статията.

1. Богати на антиоксиданти

Орехите съдържат най-голямо количество антиоксидантни вещества от всички ядки. Това е така, защото в тях има много витамин Е, мелатонин и полифеноли, съдържащи се в кожата на самата ядка. Честата консумация на орехи намалява лошия холестерол в организма.

2. Богати на омега-3

В орехите са съдържат 2,5 грама омега-3 на порция от 28 грама. Омега-3 мазнините от растенията, включително от орехите, се наричат алфа-линоленова киселина (ALA). Това е важна мазнина, която трябва да присъства в диетата ви.

Най-добре е жените да приемат по 1,1 грам алфа-линоленова киселина, а мъжете – 1,6 грама на ден, като порцията от 28 грама отговаря на този прием.

Изследванията показват, че приемът на орехови ядки намалява риска от смърт, причинена от сърдечни проблеми с 10%.

3. Намаляват възпаленията

Възпалението е в основата на много заболявания, включително сърдечни такива, диабет, болест на Алцхаймер и рак. Полифенолите в орехите могат да помогнат в борбата с възпаленията. Подгрупа от полифеноли, наречени елагитанини, могат да бъдат също включени.

Благоприятните бактерии в червата превръщат елагитанините в съединения, наречени уролитини, които действат срещу възпаления, както и алфа-линоленовата киселина, магнезият и аргининът в орехите.

орехи за възпаления
орехи за възпаления

4. Помагат поддържането на здрави черва

Нездравословният състав на вашата микробиота може да увеличи риска от сърдечни заболявания и рак, а консумацията на орехи пък би била един от начините да поддържате добрия  състав. Орехите увеличават бактериите, които произвеждат бутират, мазнина, която подхранва и поддържа червата здрави.

5. Могат да намалят риска от някои видове рак

Както беше споменахме, орехите са богати на елагитанини.

Някои чревни микроби могат да ги преобразуват в съединения, наречени уролитини. Те имат противовъзпалителни свойства, като това действа като превенция от колоректален рак.

Тези действия на уролитините също могат да помогнат за предпазване от други ракови заболявания.

Нещо повече, те съдържат хормоноподобни свойства, които им позволяват да блокират хормоналните рецептори в тялото ви. Това може да помогне за намаляване рисковете на рак, причинен от хормонален дисбаланс – рак на гърдата и на простатата.

Необходими са още изследвания, за да се докаже напълно ефектът от консумацията на орехи за предотвратяването на рак и други сериозни заболявания, както и за да се изяснят начините и механизмите, чрез които този вид ядки помагат.

6. Подпомагат контрола на теглото

Орехите са калорични, но проучванията показват, че абсорбираната от тях енергия е с 21% по-ниска от очакваната на базата на техните хранителни вещества.
Нещо повече, консумацията на орехи може дори да помогне в намаляването на апетита.

орехи за отслабване
орехи за отслабване

7. Подпомагат контрола на диабет тип 2 и неговата превенция

Редица проучвания показват, че една от причините, поради които орехите са свързани с превенцията от диабет тип 2, е, че те спомагат за контролиране на теглото. Излишното тегло увеличава риска от висока кръвна захар и диабет.

В контролирано проучване, направено сред 100 души с диабет тип 2, които консумират 1 супена лъжица студено пресовано орехово масло на ден в продължение на 3 месеца, продължавайки обичайното си лечение за диабет и балансирана диета, води до 8% намаление на кръвната захар на гладно.

8. Понижават кръвното налягане

Високото кръвно е основен рисков фактор за сърдечни заболявания и инсулт. Някои проучвания показват, че яденето на орехи може да спомогне за понижаване на кръвното налягане, включително при хора с високо такова и при здрави хора, които са подложени на стрес.

Ако орехите са добавка към здравословна и разнообразна диета, това подобрява значително кръвното налягане и предотвратява сърдечните заболявания.

9. Подпомагат мъжката репродуктивност

Типичните западни храни, които са много преработени, съдържат захар и рафинирани мазнини намаляват нормалната функция на сперматозоидите.
Консумацията на орехи може да спомогне за поддържането на здравето на спермата и мъжката плодовитост.

Изследвания, направени върху животни показват, че орехът може да помогне в защитата на сперматозоидите чрез намаляване на оксидативните увреждания в техните мембрани.

10. Понижава „лошия“ холестерол

Повишените нива на „лошия” LDL холестерол и триглицериди отдавна са свързани с високия риск от сърдечни заболявания.

Добавянето на орехи към всекидневното хранене показва намаляване на нивата на холестерола.

Яденето на 43 грама орехи всеки ден, в продължение на поне 8 седмици води до 5% намаляване на общия холестерол, 5% понижение на „лошия“ холестерол и 5% понижение на триглицеридите в кръвта, след проведени проучвания.

Като заключение, можем да добавим, че на никого няма да навреди добавянето на тази ядка към всекидневното ядене. Приятният й вкус и лесна достъпност са само част от преимуществата на ядката, полезните свойства са повече от достатъчни за поддържането на добро здраве.

Хареса ли ви статията?

Кристина Петрова
Кристина Петрова е в екипа на LifeMedia от 2018 година. Интересите ѝ са насочени към здравето, психологията и лайфстайла.
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments

Latest Posts