НАЧАЛОИнтересно13 интересни факта за есента

13 интересни факта за есента

Есента е времето от годината, което Джон Кийтс нарича „Мъглив сезон на сочни плодове богат“.

Сезонът, известен със събирането на реколтата, пожълтяването на листата, по-късите дни и по-ниските температури.

Ще ви запознаем с няколко интересни факта за този красив сезон. 

 

1. Кога започва тя?

Има две различни дати, на които може да се каже, че есента започва. Когато се определя от орбитата на Земята около Слънцето, започва от равноденствието, което се пада на 22 или 23 септември.

Метеорологичната есен, обаче, често започва на 1 септември.

 

2. Дърветата се подготвят за зимата

Един от най-зашеметяващите признаци на есента е пожълтяването на листата. По-кратките дни са знак за дърветата да започнат да се подготвят за зимата.

През зимата няма достатъчно светлина, за да фотосинтезират, така че с по-късите дни през есента, дърветата започват да спират продукцията си на храна и намаляват количеството хлорофил в листата си.

3. Химията в цветовете на листата

Хлорофилът е химикалът, който прави листата на дърветата зелени и с намаляването му, други химикали стават по-забележими в тях. Отговорните за красивите кехлибарени цветове са флавоноидите, каротеноидите и антоцианините. Част от тях участват и в оцветяването на морковите и яйчените жълтъци.

 

4. Колкото по-червени са листата, толкова повече захар има в тях

Затова и кленовите дървета са толкова червени, защото в тях има много захар. Вечнозелените растения не се променят, тъй като листата им имат плътна восъчна обвивка, която предпазва хлорофила (зеленото) в листата.

 

5. Хората, родени през есента, живеят по-дълго

Проучване установява, че хората, родени през есенните месеци, са по-склонни да доживеят до 100, отколкото родените през останалата част от годината. 30% от американските столетници, родени през 1880-1895 г., са родени през есенните месеци.

 

6. Дните стават по-кратки

Думата равноденствие (на английски език equinox) идва от латинското equi (което означава равен) и nox (което означава нощ), и отбелязва времето, когато денят и нощта са с еднаква дължина. Нощите стават по-дълги, докато се стигне до пролетното равноденствие, когато пак се изравняват с деня.

 

7. Григорианският календар

Най-общо казано, есенното равноденствие почти винаги се пада или на 22, или на 23 септември, но всъщност не е съвсем винаги.

 

Тъй като григорианският календар не е в перфектна симетрия с орбитата на Земята, есенното равноденствие много рядко ще се пада на 24 септември. Последно това се е случило през 1931 г., а следващият път, в който е очаква е през 2303 г.

 

8. Завръщането на Персефона

В гръцката митология есента започва, когато Персефона е отвлечена от Хадес, за да бъде кралица на подземния свят. Тогава майката на Персефона, Деметра (богинята на реколтата), накарала всички култури на Земята да умрат, докато на дъщеря ѝ бъде позволено да се върне, отбелязвайки пролетта.

 

9. Либидото се покачва през есента

Установено е, че нивата на тестостерон при мъжете и жените се повишават през есента, повечео от всяко друго време на годината. В резултат на това половото влечение се увеличава и мъжете намират жените дори по-привлекателни, отколкото през летните месеци. Според вас, имат ли хората „размножителен период“ като при животните?

 

10. Увеличаването на теглото е възможно да не е от хранене

Проучвания установили, че липсата на витамин D намалява разграждането на мазнините и предизвиква организма да съхранява мазнини.

 

11. Древните хора се обличали в страшни костюми, за да плашат духовете

Хелоуин е изключително популярен празник през есента и това е празник, като той съществува от много дълго време.

Но преди векове било малко по-различно. На него се празнувала смъртта и келтите вярвали, че в нощта преди Хелоуин границата между живите и мъртвите е падала.

Те започнали да носят страшни костюми, за да изплашат духовете, за които вярвали, че се разхождат сред живите на Хелоуин.

12. Северното сияние е по-силно през есента

Северното сияние е наистина уникална гледка, но този природен феномен е особено красив през есента.

Това е благодарение на есенното равноденствие, когато слънцето пресича земната екваторна линия. Този процес се случва само, когато магнитното поле на слънчевия вятър е обърнато на юг спрямо Земята и поради начина, по който тя е наклонена, това е по-вероятно при равноденствия.

 

13. Падналите листа предпазват скоро засадените семена през зимата

Може би си мислите, че щом няколко листа паднат от дървото, трябва веднага да излезете навън и да ги съберете. Но всъщност това не е правилно, защото в действителност тези листа предпазват семената в почвата, осигурявайки им хранителни вещества, докато се разграждат.

Хареса ли ви статията?

Кристина Петрова
Кристина Петрова е в екипа на LifeMedia от 2018 година. Интересите ѝ са насочени към здравето, психологията и лайфстайла.
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments

Latest Posts