НАЧАЛОИнтересно4 интересни факта и легенди за дъгата

4 интересни факта и легенди за дъгата

Запознайте се с две интересни легенди за красивата дъга, както и с два факта за нея, които може да ви изненадат.

1. Легендата за гърнето със съкровища

Един от най-известните митове за дъгата е, че в двата ѝ края има гърненце със злато, което се пази от леприкон.

Някога викингите живеели в Ирландия, те извършвали множество кражби, а след това заривали съкровищата си из цялата страна. Когато напускали Ирландия, те забравили част от своята плячка, но леприконите я открили.

Те знаели, че викингите са придобили съкровищата си чрез кражба, което не е правилно, затова изгубили доверие в хората. За да се гарантира, че хората няма да вземат съкровищата, леприконите го зариват в гърненца дълбоко под земята из целия остров.

Когато дъгите се появявали, се вярвало, че те винаги завършвали на място, където е заровено гърне със съкровища.

2. Филипинската легенда за първата дъга

Един фермер забелязал, че стената, която е построил, продължавала да се събаря. За да разбере защо, той чакал една вечер и забелязал три звездни девойки.

Две от тях могли да избягат, но едната не успяла, защото фермерът скрил вълшебните ѝ крила. По-късно двамата се женят и им се ражда син.

Един ден, звездната девойка намерила липсващите си крила, които били скрити близо до къщата им, сложила си ги, взела сина си и двамата отлетeли към небесния свят.

На боговете им станало жал за фермера, затова построили дъга, за да може той да се изкачва до небето и да посещава жена си и сина си.

3. Колко цвята има дъгата?

Това е интересен мит, защото в зависимост от това как го гледате, той може да се счита за истинско или невярно твърдение.

В училище вероятно сте научили, че цветовете на дъгата са (в ред) червено, оранжево, жълто, зелено, синьо, индиго и виолетово. Това всъщност са цветовете на видимия спектър.

Червеното и виолетовото имат най-дългата дължина на вълната.

Но тези седем нюанса не са единствените в света, разбира се. В дъгата има още много цветове, които просто са невидими за човешкото око.

Дъждът съдържа над 1 милион цвята, но дали дъгата съдържа всички тях… Оставяме ви да помислите 😄

4. Двама човека виждат по различен начин дъгата

Един от най-интересните факти за дъгите е, че няма двама души, които да могат да видят по един и същи начин една дъга.

Може да си мислите, че виждате едно и също нещо, може дори да опишете дъгата, която виждате пред приятеля до вас, който ще се съгласи, че това, което вижда, изглежда точно така, както го описвате. Но истината е, че не виждате едно и също.

Ето защо:

Когато гледате дъга, вие наблюдавате отразяващата се светлина в дъждовните капки, стоящи над хоризонта, но вашият хоризонт е различен, дори и малко по-различен от този на друг човек. Очите на вас и човека до вас не могат да бъдат на едно и също място в едно и също пространство едновременно.

Хареса ли ти статията? Сподели я с приятели!

Хареса ли ви статията?

Кристина Петрова
Кристина Петрова е в екипа на LifeMedia от 2018 година. Интересите ѝ са насочени към здравето, психологията и лайфстайла.

2 COMMENTS

2 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments

пълни глупост – червеният цвят има най-малка дължина на вълната, а виолетовия най- дълга

Машка не е точно така. Справка тук: https://bg.wikipedia.org/wiki/Видим_спектър

Latest Posts