НАЧАЛОИнтересно6 невероятни факта за Черно море

6 невероятни факта за Черно море

Черно море е едно от най-големите водни басейни и известно вътрешно море.

Разположено е между Източна Европа и Западна Азия и се превърнало в легендарно, не само заради името си и негостоприемството, но заради редицата изненади и тайни, които крие.

То е с големина 436,400 квадратни километра, като граничи с Румъния, България, Турция, Русия и Грузия, а максималната му дълбочина е 2212 м.

Древните моряци считали Черно море за трудно предизвикателство, тъй като неговите брегове били обитавани от диви племена. В допълнение, липсата на кислород във водата на Черно море, поради която процесът на разлагане е бавен в долните водни пластове, също е довел до няколко страшни слуха, които правят морето още по-мистично.

С течение на времето, тези образи за Черно море са се променили, той е дом на красива флора и фауна, както и на повече от десет малки острова. Днес, то е едно най-популярните места за почивка на морските ентусиасти.

Ето и някои факти за любимото наше море:

  1. Името

Един от най-интересните и малко известни черноморски факти е произходът на името му, което остава неясно и все по-интересно.

Има различни теории за това как това море е трябвало да се нарича. Теориите предполагат, че преди да бъде кръстено „Черно море“, то е било наречено „Негостоприемно море“, най-вече поради присъствието на диви племена по неговите брегове и бурните му води.

След като гърците завзели неговите брегове, името е променено на „Гостоприемно море“. Въпреки това, на морето са дадени множество имена през вековете, като сегашното му име е било най-известното, смятайки се, че е дадено в периода на Османската империя от турците.

Има още хипотези, сочещи за произхода на името му, а един от тях е, че през зимата водата в морето става черна, а друго твърдение предполага, че обектите потънали в него биват покрити с черна утайка след определен период от време. Тези твърдения са опровергани, разбира се.

  1. Сладководно езеро

Според редица морски геолози, след последния ледников период, Черно море е било сладководно езеро преди около 12 000 години, подхранвано от реки, като най-голямата била река Дунав. То се казвало Новоевксинско езеро и било откъснато от Средиземно море, като между Предна Азия и Европа е имало сухоземна връзка.

След затоплянето на времето, нивото на световния океан започнало да се покачва и Средиземно море се насочило към сладководното езеро. Преди 7000 години се смята, че естествената стена на Босфора се разбила и солените води на Средиземно море се влели в Новоевксинското езеро. Така, Черно море повишило нивото си със 100 м и се превърнало в море.

  1. Безкислородната вода

Във водата на Черно море има отсъствие на кислород, което означава, че в долните пластове на водата, движението е рядко явление. Това означава, че и температурната разлика между слоевете е много голяма. Най-долните слоеве на морето са без никакъв кислород, следователно, са неактивни.

В същото време, в морето се вливат много реки, правещи водата свежа и позволяваща живота на морските обитатели в по-горните му слоеве.

  1. Ноевият ковчег

Както споменахме, преди покачването на водата в Средиземно море, Черно море е било сладководно езеро. То е станало море, след като солената вода от Средиземно море е навлязла в езерото. В съответствие с тази теория, мнозина твърдят, че така нареченият „потоп“ представлявал катастрофалното наводнение, споменато в историята на Ноевия ковчег в Библията.

Историите твърдят, че ковчегът на Ной е спрял да почива на склоновете на планината Арарат в Турция, след като завършило наводнението. Морските археолози колкото и да подкрепят тази теория, толкова са и против нея. Въпреки това, поради липсата на надеждни научни доказателства, тази конкретна история на Черно море все още остава предмет на дебат.

  1. Непокътнатите останки

Останки от кораби, въжета и дърво биват откривани постоянно, почти непокътнати след стотици години, в които са стояли в дълбините на морето. Научното обяснение за това е, че поради липсата на кислород във водата, процесът на разлагане и изгниване е изключително бавен.

  1. Потънали кораби

В дълбините на Черно море е намерено гробище на над 2400 години, в което има 60 антични потънали кораба. Кораби, които се описва, че са виждани само по стенописи и рисунки, бойни кораби от Византийската, Османската и Римската империя, част от които са потънали преди около 400 г. пр. н. е., във времето на Сократ.

Някои от тези кораби се твърди, че са най-старите откривани до момента. Самите кораби са запазени съвършено, благодарение на липсата на кислород в морето.

Въпреки цялата мистерия, свързана с Черно море, остава фактът, че то е любима туристическа дестинация на хората през цялата година.

С високите си планини и красивите плажове, с които е заобиколено, страните по бреговете на Черно море са изключително гостоприемни за туристите от различни краища на света. В допълнение към красотата си, историческото и археологическото значение на Черно море също приветства значително голям брой круизни кораби всяка година в този регион.

 

Вижте Също:  Познаваме ли истинския Овен?

Хареса ли ти статията? Сподели я с приятели!

Хареса ли ви статията?

Кристина Петрова
Кристина Петрова е в екипа на LifeMedia от 2018 година. Интересите ѝ са насочени към здравето, психологията и лайфстайла.
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments

Latest Posts