НАЧАЛОИнтересноКакво е 5G мрежа и какво е нейното въздействие?

Какво е 5G мрежа и какво е нейното въздействие?

Свързването на телефона с клетъчната мрежа е нещо, за което повечето хора не се замислят много.

Изборът на 3G, 4G или LTE обикновено се извършва от вашия оператор.

Но ето, че има нещо ново, което кара хората да се интересуват все повече от мрежи и това е 5G. 

Въпреки това, заедно с информацията за бързината на новата мрежа, идват и слуховете за нея. Хората се питат, какви ли са опасностите от 5G.

 

И така, кое всъщност е истина, мит или е пълна измислица, ще разберете в тази статия.

 

Какво е 5G?

Преди да разгледаме възможните опасности от 5G, нека първо ви запознаем с нея. 5G или пето поколение технология за безжична комуникация, поддържаща клетъчна мрежа.

Това е най-новият вид на мобилната комуникация, изградена върху настоящите стандартни 4G и LTE мрежи. Новите 5G мрежи се захранват от съвсем нова технология, наречена милиметрова вълна или mmWave.

5G мрежите обещават по-бърза връзка и намалена латентност.

Устройствата в мрежата ще могат да работят масово сред голяма маса хора и да прехвърлят информация за много кратко време – можете да изтеглите двучасов филм за 3,6 секунди в 5G мрежа, докато в 4G мрежа това се случва в рамките на 6 минути.

 

Ще ми трябва ли ново мобилно устройство, за да поддържам 5G мрежа?

Тъй като 5G мрежите се надграждат вместо да заменят съществуващите 4G и 4G LTE мрежи, на теория няма да ви е необходим нов телефон. Всички съществуващи телефони все още ще могат да се свързват с 4G мрежи и да работят добре.

Те ще могат да се свързват и с 5G мрежи, но за да се възползвате от всички предимства на мрежата, ще ви трябва ново мобилно устройство.

 

5G мобилните мрежи разпространяват COVID-19

Широкоразпространен мит, смятан за конспиративна теория, тръгнал по социалните мрежи, тъй като белгийски доктор свързал опасностите от 5G мрежата с разпространението на коронавируса.

Вирусите не могат да се разпространяват по радиовълни или мобилни мрежи. Епидемия от COVID-19 има в много страни, които нямат 5G мобилни мрежи, включително и България.

 

5G причинява рак

Теории за това, че 5G причинява рак, съществуват от няколко години и вероятно произлизат от използването на думата „радиация“.

Всички радиовълни „излъчват“, но това не означава непременно, че имат отрицателно въздействие върху човешкото здраве.

Само краят на електромагнитния спектър, включващ рентгенови и гама лъчи, е „йонизиращ“, което означава, че те могат да разрушат молекулни връзки и да повредят ДНК. Останалата част от спектъра нейонизираща, което означава, че тези вълни имат твърде дълга дължина, за да може да повреди човешките клетки. Дори най-високата от 5G вълните е далеч под границите на йонизиращите и нейонизиращите вълни.

 

Вижте Също:  10 причини да посетите Лондон

Може ли 5G кулата да причини смъртта на стотици птици?

Публикация в социалните мрежи свърза смъртта на над 300 птици в парк в Хага с тестове на 5G мрежи.

Всъщност, тестове точно в този период (октомври, 2018 година), не са правени.

След аутопсия на 15 птици, станало ясно, че птиците са намерили смъртта си от раните си, причинени от удрянето им в различни препятствия. Не е ясно защо птиците са се удряли в предмети, но се смята, че е възможно да са били преследвани от нещо. В кръвта на някои е намерен и токсин от горски плод, който птиците обичали, но няма доказателства те да са причинили замайването или смъртта им.

 

5G честотите ще “изпържат” мозъците ни

Както при всяка нова технология, винаги има притеснения относно страничните ефекти за здравето. Добре е да сме загрижени за здравето си, но дезинформацията може да доведе до излишна паника.

Такъв е случаят с графика от 2000 г., направена от физика д-р Бил П. Къри, показваща изключително рязко увеличение на абсорбцията на микровълните от мозъка при по-високи честоти, което води до страха от 5G и рисковете за здравето на човечеството.

Оттогава, множество учени разбиват мита за опасността от 5G, заявявайки, че данните на д-р Къри са разгледали откритите тъкани в лаборатория, а не клетките в тялото ни и също така, той не е успял да вземе предвид „защитния ефект“.

Защитният ефект се отнася до способността на кожата ни да блокира по-високи радиочестоти и да защитава вътрешностите ни.

 

Нуждаем се от 5G мрежа, за да сме в крак с бързо развиващия се свят

5G ще бъде около 100 пъти по-бърза от сегашните 4G клетъчни мрежи, като това ще промени начина на работа, общуване, учене и пътуване на гражданите по света.

Хареса ли ви статията?

Кристина Петрова
Кристина Петрова е в екипа на LifeMedia от 2018 година. Интересите ѝ са насочени към здравето, психологията и лайфстайла.
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments

Latest Posts