НАЧАЛОИнтересноВижте колко ще ни струва коледната елха тази година

Вижте колко ще ни струва коледната елха тази година

Коледните пазари и градските центрове вече предлагат коледни елхи. Средно една отсечена елха струва около 20 лева за височина от 120 см. Същата височина, но елха в саксия, може да ви струва около 70 лева. Изкуствената е около 25 лева. 

Тази година Югозападното горско стопанство има готовност да достави до 13 хиляди елхи. Сече се по поръчка, за да е сигурно, че дървото ще украси нечий дом. Изборът е често между смърч и ела, като височината е около метър и половина. 

“Би струвало около 10-12 лв. на пазара. Всеки би могъл да дойде в нашите разсадници или стопанства, а вече и търговците ще предлагат по пазарите. Както знаете във всеки град има определени тържища за коледни елхи”, коментира Дамян Дамянов – директор на Югозападното държавно предприятие, пред bTV.

На пазарите се очаква цените да скочат драстично и затова трябва и да внимаваме, когато избираме нашето коледно дръвче. 

Преди да влязат в дома ни, дръвчетата растат 2-3 години. По принцип най-предпочитаното дърво е смърча. Той може да достигне до 10-15, но за тази цел му трябват поне 10 години. 

Много от елхите се продават живи в саксия. Те са по-скъпи, но и интересът към тях е най-голям. Специалистите съветват, когато свършат празниците, да не държите елхичката вътре, а да я изнесете навън, за да може да пусне корен и да я засадите на пролетта.

 

Вижте Също:  Бихте ли живели в апартамент от 7 квадратни метра? (Снимки)
Вижте Също:  Какви препарати за почистване да не смесвате?

Хареса ли ви статията?

Милена Петкова
Милена Петкова е в екипа на LifeMedia от създаването на сайта. Проявява интереси към модата, лайфстайла и здравословния начин на живот.
Коментара
Inline Feedbacks
View all comments

Latest Posts