НАЧАЛОЗдравеБилки и ВитаминиМентово масло: непознатият дар на природата

Ментово масло: непознатият дар на природата

Когато става въпрос за натурална свежест, първият ни избор е винаги мента. Тя е незаменим продукт в ежедневието ни, който откриваме от пастата за зъби в банята до дъвките в дамската чанта.

И това е едва началото, защото мента има още в козметиката, която използваме ежедневно, слагаме я в коктейли и сладкиши, както и в незаменимата домашна лимонада през лятото.

Оказва се обаче, че ментата е не само с любимо средство с удивителен аромат, но и изключително полезен продукт.

Неотдавна списание Woman’s Health публикува няколко чудодейни нейни свойства, а ние ще ви ги споделим в настоящия материал.

В случая обаче изтъкваме позитивите не толкова на самата мента, колкото на ментовото масло.

Ако и вие обичате етерични масла, с които да успокоявате сетивата си, то тази статия е точно за вас.

 

Антибактериални свойства

Според американско изследване, ментовото масло унищожава22 вида бактерии и 11 вида гъби. Така че преспокойно можете да го използвате като антибактериално средство за ръце например, когато сте навън и нямате достъп до течаща вода и сапун.

 

Противовъзпалително средство

Ако имате кожни раздразнения, най-добре се доверете на натуралното ментово масло, вместо на стандартна козметика, в чийто състав преобладават химическите елементи.

 

При акне

Смята се, че поради противовъзпалителните си свойства, ментовото масло е естествен начин, чрез който да се преборим с младежките (и не само младежки) пъпки по лицето и тялото.

 

Естествена слънцезащита

Навлизаме в летния сезон, който задължително изисква от нас да носим в ежедневието си крем за лице със защитен фактор – важно изискване, което много дами подценяват. Имайте предвид, че ментовото масло има висок слънцезащитен фактор, но въпреки всичко  не е заместител на традиционните средства за предпазване от слънцето. Но пък е чудесно натурално допълнение към тях, което ще се погрижи за здравия и свеж вид на кожата ви.

 

Вижте Също:  Лимоново етерично масло за красота и здраве

Засилва растежа на косата

Проведено е проучване върху животни, при което е установено, че ментовото масло оказва благоприятно въздействие върху здравия вид на кожата на главата, броя на космените фоликули и тяхната дълбочина. Неслучайно явно повечето шампоани са с ментов екстракт.

 

Заздравява ноктите

Както споменахме в началото, ментовото масло притежава противогъбични свойства. И благодарение на тях то може да се справи с инфекции по ноктите, да ги заздрави и да ги направи твърди и лъскави.

 

За по-добро настроение

Ментовото масло е етерично масло и като такова то може да бъде използвано в ароматерапията. Счита се, че то подобрява настроението, повишава тонуса и изостря вниманието на човек.

 

Приложения на ментовото масло:

След като описахме полезните свойства на ментовото масло, редно е да споделим и как точно да го използвате в ежедневието си.

  • Можете да го добавяте към козметиката си или пък да го прилагате самостоятелно върху кожата, ноктите и косата.

 

  • За да изненадате близък човек с ментов масаж, към 100 мл базово масло по избор добавете 20 капки масло от мента.

 

  • Ако страдате от лош дъх, смесете 3 капки ментово масло със 100 мл вода и се жабурете с получената освежаваща течност.

 

  • За да подхраните кожата си, смесете 10 капки ментово масло с 50 мл крем за лице.

 

  • Ако пък имате сауна, която искате да освежите, сложете 10 капки мента в 1/2 л вода.

Хареса ли ти статията? Сподели я с приятели!

Хареса ли ви статията?

Милена Петкова
Милена Петкова е в екипа на LifeMedia от създаването на сайта. Проявява интереси към модата, лайфстайла и здравословния начин на живот.
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments

Latest Posts