НАЧАЛОЗдравеХранене и ДиетиШест неподозирани храни, опасни за бременни

Шест неподозирани храни, опасни за бременни

Меките сирена, недобре сварените яйца, морските дарове и алкохолът влизат в топ десет за най-вредни храни за бременни, колкото и да са полезни за небременните жени.

Оказва се обаче, че има и други храни, които могат да се окажат опасни за бременната жена и нейната рожба. 

  • Сурови кълнове 

соеви кълнове

Едва ли сте подозирали, че суровите кълнове, за които сме чували колко са полезни за здравето, могат да бъдат опасни за бременните. Всъщност те са източник на доста бактериални инфекции, включително и ешерихия коли, която живее в семената. 

  • Консервирани храни 

Консервираните храни са често с повишено ниво на натрий, което може да причини подуване или повишаване на кръвното налягане по време на бременност. Най-добрият начин е да включите пресни продукти в храненето си като боб, плодове и зеленчуци. 

консервирани храни

  • Хот дог 

Безспорно това е любимата закуска на малки и големи, но ако сте бременна, трябва да се уверите, че месото е добре изпечено. Неправилното приготовление на колбасите може да доведе до хранително отравяне и следователно най-добре ги избягвайте. 

хот дог

  • Кофеин 

Кофеинът е безвреден, но ако е в малки количества. Можете да пиете по една кафена чаша, но не повече на ден. Кофеинът може да причини ниско тегло на бебето при раждане и болезнени киселини. Заменете кофеина с чиста вода или топла вода с лимон. 

кофеин

  • Непастьоризирана храна 

Непастьоризираните храни съдържат бактерии, които могат да причинят редица здравословни проблеми при бременните. Достатъчно е да поемете меки сирена или пък непастьоризирано мляко и вероятността да получите киселини или по-сериозни проблеми със стомаха се увеличава. Заменете тези храни с качествени твърди сирена, плодове и зеленчуци.

непастьоризирана храна

  • Вино 

Всички сме чували от вредата на алкохола върху организма. Въпреки това много експерти смятат, че за бременните е дори полезно да консумират по чаша вино всеки ден преди сън. Но някои експерти не са на това мнение.

Противниците на виното, а и на какъвто и да е друг алкохол, смятат че дори и капка вино може да окаже необратими последици върху развитието на плода и здравословното състояние на майката.  

вино

Все пак това често е личен избор и много млади майки се доверяват на своите лекари.

В някои случаи виното може да е полезно и да окаже благоприятно влияние върху кръвообращението, но в други може да е опасно. Поговорете сериозно с вашия лекар дали можете да консумирате алкохол, колко често и в какво количество.

При всички положения забравете дори и за близване на вино или каквото и да е друго питие през първия триместър на бременността, тъй като тогава плодът се развива най-стремглаво и всичко оказва влияние. Не случайно това е и най-рисковият период за бебето и майката. 

Хареса ли ви статията?

Милена Петкова
Милена Петкова е в екипа на LifeMedia от създаването на сайта. Проявява интереси към модата, лайфстайла и здравословния начин на живот.
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments

Latest Posts