НАЧАЛОЗдравеСекс7 причини за намалено либидо

7 причини за намалено либидо

Връщате се уморени у дома след дълъг ден, списък със задачи за вършене и желанието ви за секс се е изпарило.

Вашият партньор, обаче, има други планове за вечерта. Докато повечето от нас обвиняват стреса и изтощението за липсата либидо, има и други причини и заблуди за този проблем.

Нормално е не винаги да сте в настроение, но не и когато това е постоянно явление.

Всички в даден момент от живота си преживяват застой в интимните отношения, ето и възможните причини.  

1. Стрес

Независимо дали стресът е в работата или личен такъв, той лесно може да наруши идилията под завивките.

Съветваме ви да се опитате да намалите ежедневния стрес, добавяйки към рутината време за себе си. Дали ще е маникюр, прическа или просто шопинг, грижата за нас самите е много важна, за да се чувстваме подновени, красиви и отпочинали.

2. Някои лекарства

Антидепресанти, лекарства за кръвно налягане и други могат да намаляват либидото като страничен ефект.

Ако сте започнали да приемате ново лекарство наскоро, погледнете листовката за нежелани реакции. Ако мислите, че това влияе на сексуалния ви живота или на вашите взаимоотношения, можете да говорите с лекаря си за друга опция.

3. Липса на сън

Ако не сте получили дозата си от 8-часов сън, можете да забележите постепенно намаляване на либидото. Опитайте се да изключите електрониката поне час преди заспиване, за да си отпочинете напълно.

4. Ниско самочувствие

Когато не се чувствате комфортно или не приемате тялото си, е трудно да искате някой друг да ви види гола.

Продължителният страх и притесненията как изглеждате, когато правите секс, са достатъчно сериозни причини, за да се изпари желанието ви за секс.

Йога, медитацията или купуването на нов комплект бельо са примерни начини, по които можете да започнете да се чувствате малко по-секси!

5. Проблеми във връзката

Ако във връзката ви липсва доверие и разбирателство, либидото може да се понижи. Говорете открито с партньора си за проблемите, за да избегнете тези ситуации.

6. Болезнен секс

Вулводинията и ендометриозата са известни, че причиняват болезнен секс. Ако страдате от тези състояния, говорете с вашия лекар за лечение. Можете също да говорите с партньора си за различни пози, които могат да намалят или избегнат болката.

7. Депресия

Депресията и тревожността са едни от най-честите причини за намалено либидо. Поговорете с лекаря си за начини, по които можете да се справите с този проблем. Той влияе не само на сексуалния ви живот, но и на социалния ви такъв.

Хареса ли ви статията?

Кристина Петрова
Кристина Петрова е в екипа на LifeMedia от 2018 година. Интересите ѝ са насочени към здравето, психологията и лайфстайла.
Коментара
Inline Feedbacks
View all comments

Latest Posts