НАЧАЛОЗдравеСексСексът по време на бременност - какво трябва да знаем?

Сексът по време на бременност – какво трябва да знаем?

Сигурно много въпроси ви се въртят в главата за секса по време на бременност. Спокойно, ще отговорим на някои от тях.

 

1. Може ли бебето да ни чуе по време на третия триместър?

Може би, но имайте предвид, че звуците са добре заглушени и бебето ви не разбира мръсни приказки на никакъв език все още.

 

2. Не ми се прави секс.

Намаленото либидо е нещо нормално, може да е от промяната на хормоните или свикването с новото ви тяло. Втория триместър е най-идеалният момент за правене на секс по време на бременност, защото сутрешното гадене ще е приключило и тогава започва лека полека бременността ви да си личи и външно. През третия триместър порасналото вече коремче може да направи секса по-неудобен.

 

3. Колко безопасен е сексът по време на бременност?

Освен ако вашият лекар няма конкретни причини да не правите секс, той е абсолютно безопасен – за вас, вашия партньор и бебето ви.

Оргазмът по време на бременност помага за отделянето на успокояващи хормони у жените и повишен сърдечно-съдов кръвен поток, а тези ползи се прехвърлят и на бебето.

 

4. Как се усеща сексът?

Заради хормоните, някои могат да усещат, че вагината им е по-малко стегната. Комбинация от фактори може да причини това, като повишена лубрикация и промяна на хормоните.

Други могат да усетят мускулите си прекалено стегнати (тъй като гениталиите също могат да станат по-чувствителни), което прави секса наистина неприятен. Затова ви препоръчваме да отделите повече време за предигра или да избягвате пенетрация.

Обърнете съм към лекар, ако дискомфортът ви продължава. Ако нещо не е наред, не го приемайте за нормално и че е от бременността.

 

5. По-лесно достигане на оргазъм

Някои жени е възможно дори за първи път да изпитат оргазъм по време на бременност, поради притока на кръв и хормоните.

В този период тялото ви се променя и всеки ден, седмица и месец може да се чувствате различно от предходния. Гениталиите ви са по-чувствителни и това може да е причина и за по-високо либидо, защото по време на бременност притокът на кръв е 50% увеличен в тази област.

Останалата част от тялото ви също ще е по-чувствителна, в това число и гърдите, които ще увеличат размера си с чашка или две.

 

6. Други най-често срещани въпроси

  • Пенетрацията ще нарани ли плода?

По време на проникването матката може малко да се движи и вие да го усетите, но не се плашете, че нещо се случва с бебето ви, просто матката е по-подвижна по време на бременност. Бебето е добре защитено. Освен, ако изрично не са ви казали да правите секс поради друг проблем, няма причина да го избягвате. И нещо много важно, пенисът не докосва бебето, както много мъже си мислят.

 

  • Ще причини ли сексът спонтанен аборт?

Не. Спонтанните аборти често са резултат от това, че плодът не се развива нормално. Всъщност сексът може дори да помогне при раждането. Ако сте с постоянен партньор, можете да водите полов живот до самото раждане. Ако сменяте партньорите си, винаги използвайте презерватив, защото инфекциите предавани по полов път могат да доведат до възпаления, преждевременно раждане, спонтанен аборт и други сериозни усложнения.

 

  • Кръвотечението след секс трябва ли да ме притеснява?

Винаги говорете с лекаря си по отношение на всякакви притеснения. Поради промени в бременността, шийката на матката ви е чувствителна и може лесно да се раздразни, което води до кървене след секс и евентуално на следващия ден. Говорете с лекаря си за минимизирането на това раздразнение.

 

  • Нормално ли е да ме боли по време на секс?

Чувствителните гърди може да са секси, но чувствителността, като цяло, може да направи някои места болезнени, като клитора. Ако в такива моменти изпитвате болка, се обърнете към лекар. Сексът трябва да е приятен, а не да наранява.

 

  • Защо не се чувствам секси?

Бременността е едно уникално преживяване за всички жени. Ще се чувствате или прекрасно, или ужасно. Хормоните постоянно се променят, а вие трябва да свиквате с новото си тяло и тези промени могат да повлияят на комфорта и интереса ви за секс, особено през третия триместър.

И докато умората и сутрешното гадене могат да преминат, някои от препятствията може да са свързани изцяло с вашето мислене.

Експериментирайте със себе си, за да върнете самочувствието си, това може да е закупуване на ново бельо, различни видове храна, дори и музика.

Говорете на себе си позитивни неща, можете дори да разгледате фотографии на бременни жени. Всичко зависи от вас и вашето мислене.

 

  • Кога ще мога да правя секс след като родя?

Винаги говорете с лекар по този въпрос, но препоръката по принцип е поне след 6 седмици.

 

  • Кога е задължително да се обърна към медицинско лице?

Посетете лекар, ако изпитвате болка, ако имате кървене, недостиг на въздух или други физически неразположения.

 

  • Мога ли да забременея докато кърмя?

Няма как да забременеете, ако нямате овулация, а след раждане, овулацията настъпва след 45-94 дни от раждането. Ако не кърмите, тя ще настъпи по-рано.

Имайте предвид, че след раждане организмът трябва да се възстанови, затова ви съветваме да изчакате минимум 2 години за следваща бременност.

Хареса ли ви статията?

Кристина Петрова
Кристина Петрова е в екипа на LifeMedia от 2018 година. Интересите ѝ са насочени към здравето, психологията и лайфстайла.
Коментара
Inline Feedbacks
View all comments

Latest Posts