НАЧАЛОИнтересно10 съвета за личностно развитие - част първа

10 съвета за личностно развитие – част първа

В тази статия ще разберете как да бъдете по-продуктивни и да не тъпчете на едно и също място? Как да се отървете от лошите чувства, емоции и спомени? Как да се сбогувате с миналото и да направите една крачка напред към мечтата си? 

1. Гъвкавост 

Имате строго определена система, която не искате да нарушавате? Изпитвате ужас, когато настъпят дори и незначителни промени? Използвате графици, за да не изглеждате разхвърляни?

Това трябва да се промени! Започнете да бъдете по-гъвкави, не се стряскайте при някоя незначителна промяна и се старайте бързо да се нагаждате според новостите. Със сигурност ще ви бъде по-лесно и няма да сте стресирани и в лошо настроение постоянно.

2. Интернет 

Да, Интернет е полезен, но когато става въпрос за нормални часове. Ако стоите по цял ден в него, без да правите нещо кой знае какво, то вие сте зависими.

Определете си най-продуктивните часове и просто си вършете работата, вместо да висите постоянно в социалните мрежи. Това може да са и 2-3 часа на ден, но да свършите задачите за цялата седмица. 

3. Вслушайте се в биоритмите си 

Можете ли да изпиете кафето си два часа по-късно, след като сте станали? А да размените часа за тренировка с този за важна среща? Ако отговорът е положителен, то можете да намерите време за всичко, без да изпадате в стрес и ужас, че закъснявате, че ви се спи или нещо друго подобно състояние.

Когато слушате тялото си и нагаждате задълженията си спрямо него, то определено ще бъде по-продуктивнo. 

4. Взимане на осъзнато решение 

Все пък когато пред вас има нова възможност и трябва да вземете решение, то се запитайте дали това наистина ще ви доближи до крайната ви цел или не. Въз основа на отговора вземете и решението. Не правете нищо, което може да ви забави по пътя към мечтата ви. 

5. Не губете своя курс 

Със сигурност ви се е случвало поне веднъж да се питате дали това, което вършите си струва. Случвало ви се е и да не можете да откажете на нечия молба, а след това да се обвинявате, че сте си загубили времето.

Ако има нещо, което не сте сигурни как би се отразило на вас и това, което искате да направите с живота си, то просто си задайте въпроса “Трябва ли да се занимавам?”. Тогава и казването на “не” няма да е толкова трудно. 

6. Използвайте всяка една минута 

В едно денонощие има 1500 минути. Тайната на това да бъдете успешни е да се научите как да използвате всяка една минута по полезен начин. Например, ако чакате на опашка, можете да прочетете нещо, което да ви помогне да свършите по-бързо задачите си или пък ако пътувате в асансьора, то да премислите кое с приоритет и кое не и просто да действате

7. Полагане на усилия 

За да растем и да се развиваме винаги преминаваме през определени трудности. Да подарите книга на свой приятел, когато в себе си нямате излишни пари е много по-ценно, отколкото да му подарите самолет, но да сте милиардер. 

8. Сменете тениската 

Много често хората си слагат тениска с етикет “Не съм виновен”, “Не го направих аз”,“Нямам късмет”.

Тениската е нашата нагласа, с която започваме деня. Ако винаги тя звучи по този начин, по който споменахме, то определено нищо няма да ви върви и ще си стоите на едно и също място. За да се промени нещо реално в живота ви, то трябва да започнете с мисленето. Събудете се и сложете тениска, която да звучи оптимистично. Например: “Днес ще имам късмет и страхотен ден!”. Как се почувствахте? Със сигурност по-добре и обнадеждени. 

9. Свалете всичко излишно 

Представете си, че това, което ви пречи е под формата на дреха. Може да бъде шал, пръстен или нещо друго. След това си представете как го махате и ви олеква, че не трябва да го носите със себе си постоянно. Направете това с вашите грижи и пречки, които ви обременяват и не ви позволяват да бъдете истински щастливи. 

10. Подреждане 

Ако във вас е разхвърляно, то това е сигнал до мозъка, че не държите нищо под контрол и определено сте под стрес. Стресът от своя страна със сигурност пък води до преяждане и други проблеми свързани със здравето.

Започнете с подреждането първо от бюрото си и след това преминете към останалата част от офиса или дома си. Когато знаете всичко къде е, със сигурност ще се почувствате спокойни, че нещата са под контрол

Във втората част от статията ще получите още 10 съвета за личностно развитие, които да ви помогнат да постигнете нови висоти в живота си без излишни страхове. 

Хареса ли ви статията?

Милена Петкова
Милена Петкова е в екипа на LifeMedia от създаването на сайта. Проявява интереси към модата, лайфстайла и здравословния начин на живот.
Коментара
Inline Feedbacks
View all comments

Latest Posts