НАЧАЛОИнтересно5 интересни митове и легенди за слънцето

5 интересни митове и легенди за слънцето

В тази статия ще ви представим 5 мита и легенди за най-близката до Земята звезда и как хората са се опитвали да си обяснят нейното съществуване и слънчевите й затъмнения.

1. Хоу И

В древната китайска митология небето имало не едно, а цели десет слънца.

Всеки ден слънчевата богиня Шихо взимала едно от тези слънца (които й били синове), премятала го през небето, право в колесницата си.

В същото време останалите девет играели сред листата на митичното дърво Фусанг, за което се смята, че е високо над 10 000 фута.

Тази система работила добре до деня, в който слънцата не се уморили от отговорностите си. Те решили да преминат наведнъж из цялото небе, планирайки да генерират достатъчно светлина и топлина, така че всички да си дадат няколко дни почивка.

  • Вместо това, това накарало реките да пресъхнат, да настане суша и Земята да изгори. 

Съжалявайки за страдащите смъртни, богът на слънцето Диджун се свързал със стрелеца Хоу И. 

С десет магически стрели, легендата гласи, че Хоу И трябвало да убие безотговорните слънца. Стрелецът преследвал и убил девет слънца, но младо момче откраднало последната му стрела, спасявайки Земята от вечен мрак.

2. Поглъщане на слънцето

Древен китайски мит разказва, че слънчевите затъмнения са причинени от демон или дракон, който поглъща слънцето, което поражда традиция, в която хората трябва да свирят на ударни инструменти, за да изплашат съществото, което се готви да изяде слънцето.

3. Преследвана от вълк

В древна скандинавска легенда, слънчевата богиня Сол пътувала през небето, преследвана от вълка Шьол, който възнамерявал да я изяде. (Братът на Шьол, Хати прави същото с Луната през нощта.)

Затъмненията са били знак, че Шьол е опасно близо до залавянето на Сол.

  • Всъщност норвежците вярвали, че един ден слънцето най-накрая ще бъде погълнато.

Митологията предвещава огромна битка, наречена Рагнарок, в която големите богове ще умрат и Земята ще бъде залята от масивно наводнение.

Този апокалипсис ще заличи Земята, за да бъде заселена наново от двама оцелели човека.

4. Плаване на слънчевата лодка

Едно от най-важните божества в египетската митология е Ра, богът на слънцето с глава на сокол.

Легендата гласи, че всеки ден Ра управлявал лодка с богове в небето, която се наричала Манджет. През нощта Ра се връщал на изток през подземния свят, като носил светлина на мъртвите.

Било коварно пътуване: Апеп, богът на хаоса с тяло на змия, се опитал да спре Ра, като го погълнал.

Слънчевите затъмнения се смятали за дните, в които Апеп получавал надмощие, макар че Ра винаги успявал да се измъкне.

5. Ревнивата звезда

Според легенда от чероките, слънцето отдавна е ревнувало от брат си – луната, защото хората на Земята винаги я гледали с очарование.

Дъщерята на слънцето живеела в средата на небето, така че всеки ден слънцето минавало, за да я посети.

Ядосанo на хората, че обръщат повече внимание на луната, слънцето изпратило толкова топлина, че хората започнали да измират от нея. 

  • Чероките се обърнали към горските духове, които казали, че слънцето трябва да умре и превърнали един човек в гърмяща змия, а друг в страховитата змия Уктана.

Гърмящата змия пристигнала в къщата на дъщерята на слънцето, за да изчака пристигането на майката. Но докато чакала, дъщерята отворила вратата си, гърмящата змия я ухапала и я убила.

Когато слънцето дошло, видяло, че дъщеря му е мъртва и започнала да плаче, наводнявайки Земята със сълзите си.

За да успокоят слънцето, хората направили опит да спасят дъщерята, но без успех, тогава то започнало да плаче още повече.

За да я разсеят, хората започнали да свирят и танцуват, докато то пак се зарадва.

Хареса ли ви статията?

Кристина Петрова
Кристина Петрова е в екипа на LifeMedia от 2018 година. Интересите ѝ са насочени към здравето, психологията и лайфстайла.
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments

Latest Posts