НАЧАЛОИнтересноСледобедният сън – луксът на ежедневието

Следобедният сън – луксът на ежедневието

Тъй като Световният ден на съня беше наскоро, днес сме решили да ви поговорим за него.

В съвремието всеки е зает, всеки бяга нанякъде – било то по задачи, работа или семейство.

Хората винаги са толкова ангажирани, че нямат време дори за задължителния осем часов сън, пък какво остава за следобедна дрямка. Ето защо тя е считана за невероятен лукс, който малко хора могат да имат – а не би трябвало да е така.

Следобедният сън е нещо повече от прищявка – може дори да бъде наречен необходимост, поради редицата позитиви, с които зарежда организма.

Ето и какви са позитивите на следобедната дрямка.

Засилва концентрацията

Всички сме чували за Желязната лейди и Уинстън Чърчил. Оказва се, че те са били наясно с ползите от следобедната дрямка.

Доста често двамата са оставали до късните часове на нощта, спели са по четири часа на нощ – но за сметка на това, независимо от всичко са отделяли от ценното си време за следобеден сън.

Историците разкриват, че в графика на Чърчил винаги са присъствали дежурните два часа, в които той си е отпочивал от натовареното си ежедневие.

Друга изключителна личност от историята – Алберт Айнщайн също е отделял време за отспиване. Въпреки че, всяка вечер е спял по десет часа, винаги е намирал време за следобедната дрямка, която според него е зареждала позитивно човешкия мозък.

Уинстън Чърчил
Уинстън Чърчил

Маргарет Тачър
Маргарет Тачър

Алберт Айнщайн
Алберт Айнщайн

Презареждане на мозъка

Учени от Харвардския университет са извършвали многобройни опити, свързани с темата.

Резултатите говорят сами по себе си хората, отдаващи се на следобедна дрямка са много по-продуктивни, за разлика от тези, които не спят следобед.

Учените разкриват, че следобедният сън има не по-малки ползи от нощния – той не само засилва работоспособността, но и стимулира способността на мозъка да усвоява, обработва и запаметява информация.

Намалява стреса

Следобедната дрямка балансира хормоните в човешкия организъм, намалява стреса и влияе положително на сърдечно-съдовата система.

Това, естествено, не става от първия път, но ако се превърне в системен навик, няма как да не забележите промяната.

Следобедния сън засилва чувството на щастие

Съвпадение ли е, че децата имат нужда от следобедна дрямка за да са по-спокойни?

Децата, които не си отспиват следобед са по-раздразнителни и некомуникативни – ако това се превърне в навик, негативното влияние върху децата се засилва, което е сигурна предпоставка в превръщането им не само в недоволни тийнейджъри, но и хора.

Изследвания на учени показват, че когато бебето пропусне следобедната си дрямка дори само един ден, то е по-склонно към раздразнение и апатия.

Хареса ли ти статията? Сподели я с приятели!

Хареса ли ви статията?

Милена Петкова
Милена Петкова е в екипа на LifeMedia от създаването на сайта. Проявява интереси към модата, лайфстайла и здравословния начин на живот.

1 COMMENT

1 Коментар
Inline Feedbacks
View all comments

В Япония следобедната дрямка на бюрото е позволена. Колкото повече си работил, толкова повече право на почивка имаш 🙂

Latest Posts