НАЧАЛОИнтересноСтанислава Симидчийска: една млада майка в бизнеса с медии и копирайтинг

[Интервю]Станислава Симидчийска: една млада майка в бизнеса с медии и копирайтинг

Срещаме се със Станислава Симидчийска, за да си поговорим за медии, копирайтинг, семеен живот и родителство.

Тя е на 29 години, възпитаник на Софийския университет “Св. Климент Охридски” със специалности Българска филология и Журналистика, съосновател на няколко сайта, сред които VIBES и Hubava Jena, както съосновател на копирайтинг агенция CopyVibes.

В същото време е и майка на момиченце, както и съпруга на своя бизнес партньор, с когото заедно поставят основите на всички свои професионални дейности.

Какво е да си майка, съпруга, журналист и копирайтър на пълен работен ден?

Вижте сами в следващите редове…

Кога започна да се занимаваш с писане и защо реши да го превърнеш в своя професия?

Писането влезе в живота ми чрез литературата, която е неразделна част от мен от най-ранна детска възраст. Чета от 5-годишна, първото си стихче написах на 7 или 8, дори още го помня наизуст. След това открих, че предметът БЕЛ в училище ми е изключително интересен, имах и късмет да попадам на преподаватели, които насърчаваха тази моя любов.

Следващата стъпка беше да запиша Българска филология в Софийския университет, като още във втори курс си намерих първата медийна работа, т.е. професионално се занимавам с писане от 20-21-годишна възраст. Последва магистратура в сферата на журналистиката, като междувременно със съпруга ми създадохме няколко медийни сайта и копирайтинг агенция – все дейности, в които писането е основна движеща сила.

А защо го превърнах в професия? Защото наистина ми доставя удоволствие и е сферата, в която се чувствам най-добре.

Работиш в областта на журналистиката и копирайтинга: има ли нещо общо между двете и къде се чувстваш по-уверена?

Общото между двете се свежда до създаването на текст. Целите обаче са различни.

Журналистиката има предимно съобщаваща и анализаторска функция, като особено важно е пишещият да бъде безпристрастен и да работи с фактология. От тук насетне всеки текст е се оформя спрямо типа медия – не се пише по един и същ начин за печат и онлайн, спрямо вида – дали е политическа, лайфстайл и т.н. и разбира се, спрямо дар словото на журналиста.

При копирайтинга е различно. Текстовете тук имат за цел да продават, но не по старомодния начин тип “купете сега”, “само днес” и “който разбира, тук се спира”, а деликатно, поднасяйки добавена стойност на читателя. Както в маркетинга, така и тук, особено важна е формулата AIDA или иначе казано: Attention (Внимание), Interest (Интерес), Desire (Желание), Action (Действие). Това са чувствата, които добрият копирайтър трябва да се стреми да предизвика у своите читатели.

И двете дейности носят своето очарование, поради което реших професионално да се занимавам с тях. Не мога да определя фаворит, тъй като са доста различни една от друга и съответно имат различни елементи, с които всеки път ме впечатляват и изненадват.

Какво представлява съвременният копирайтинг и с какво се отличава от стандартното писане на текст?

Както споменах по-горе: особено важна е добавената стойност за читателя. Казано с други думи: ако имате бизнес, свързан с продажбата на риболовни принадлежности, ние ще създадем за вас текстове за риболов, в които внимателно ще вплетем продуктите ви. Ще напишем например статия за видовете хищни риби в България или пък съвети за риболов на сом. Ще проучим кои месеци са подходящи за риболов на различните риби у нас, както и ще подберем напътствия за риболов в река, язовир или море. Ще се постараем да създадем текстове, които действително ще помогнат на четящия и ще го превърнат неусетно във ваш клиент.

И това е само началото. Копирайтингът работи рамо до рамо със SEO оптимизацията или иначе казано – правим така, че вашият бизнес да излиза на предни позиции в Google. Всички сме в мрежата, всички правим проверките си там и е много важно това, което предлагаме като продукт или услуга, да бъде лесно откриваемо. Ето защо писането в копирайтинга е тясно обвързано с употребата на ключови думи, които не се поставят хаотично в текста, а следвайки определени правила.

Това, разбира се, са само два от елементите на ефективния копирайтинг. За да бъде той в помощ на клиента, има още условия, които трябва да се спазват, сред които call-to-action методи, семантично ядро, разказване на история или т.нар. storytelling и много други.

Значи вие можете да пишете за всеки тип бизнес?

Що се отнася до екипа на нашата копирайтинг агенция – да. Тук е моментът да внеса едно важно уточнение: естествено, че няма човек, който разбира от всичко. Но има човек, който може да направи проучване върху това, за което пише и да поднесе информацията адекватно и достъпно.

Нашите предимства са умението за работа с текстове и информация, дар словото и високата грамотност. Екипът ни е създаден предимно от филолози и журналисти, които знаят какво правят с думите и притежават таланта да балансират с тях. А това е най-важно.

Имаме клиенти от всякакви сфери – криптовалути, но и мода; недвижимо имущество, но и играчки за възрастни; автомобили, но и козметика. Общото между всички тях е, че се стремят да достигнат до по-широка аудитория. И тук идва нашата роля на пишещи хора, които могат увлекателно и грамотно да създават съдържание, което печели внимание.

Ти си също майка и съпруга на пълен работен ден. Стига ли ти денонощието за всички дейности, или “работиш овъртайм”?

Опитвам се да балансирам, доколкото е възможно. И двамата със съпруга ми сме журналисти и копирайтъри, и двамата работим в общ бизнес, така че относно работа – разбиране има.

Що се отнася до дъщеря ни – опитвам се да балансирам между това да ѝ давам достатъчно внимание, но и да не се превръщам в обсебваща майка. Искрено вярвам, че ще бъда по-добър пример за нея, ако успея да се докажа като успешен професионалист, отколкото ако се скрия зад прекалено отдаденото майчинство и след няколко години като погледна назад да съжаля, че не съм се развила като отделна личност. Защото да, една жена е майка и това безспорно е най-важната роля в живота ѝ, но също така тя е и личност, която има свой живот и не бива да обсебва този на детето си.

Все по-рядко жените под 30 се ориентират към семейния живот. Как се осмели да направиш този избор?

Това е избор, който не зависи от възраст, а от късмет – късмет да срещнеш подходящия човек. При мен това се случи на по-ранна възраст, поради което станах майка на 26 години. Но не всяка жена има щастието да открие правилната половинка толкова рано. Затова никога не се давам за пример и не смятам, че щом при мен животът се е стекъл по даден начин, така трябва да е при всички.

За жалост, в обществото ни има много натиск по този въпрос и предимно към нежната половина от населението, тъй като е факт, че биологичният часовник не се е променил – нищо, че социумът ни е различен. Да, хубаво е за една жена да роди детето си до определена възраст, да, по-безопасно е и да, по-лесно е да гледаш дете като млад, отколкото като по-възрастен. Но е важно да вземеш това решение осъзнато, защото в противен случай след това има прекалено много потърпевши, сред които основни сте ти самата и детето/децата ти.

Налага ли ти се да избираш между кариера и семейство?

Не, защото за мен и двете винаги са били важни и се опитвам едното да не взима превес над другото. Ето защо прагматикът в мен (козирог – за тези, които вярват в астрология) не вярва, че противоположностите се привличат. Не, привличат се хората със сходни интереси, които проявяват разбиране към човека до себе си, които съумяват да живеят в здравословен синхрон помежду си и да си помагат в начинанията, които малко или много също ги обединяват.

Сподели ни тогава каква е тайната за баланс между двете.

Ами това е – половинка, която те разбира. В случая съпруг, който няма против да остане вкъщи с детето, когато съм на работна среща, но след това аз да му вляза в положение и да върна жеста със същото. Който ме оставя да поспя следобед, ако съм писала до 3 през нощта, а след това съм станала за работен ангажимент в 7, но след това аз му се отблагодарявам с вечеря, докато той пише. “Синхрон”, “баланс”, “разбиране”, “любов” – това са нашите ключови думи. Иначе не се получава.

С какви чувства изпрати 2018 и с какви посрещна 2019 година?

С положителни и за двете. През 2018 година поставихме начало на агенцията, надяваме се през 2019 да удържим нивото, което постигнахме и да надградим, доколкото е възможно. Влагаме изключителна страст и в медийната си дейност, в копирайтинга, а това е една от най-важните съставки, за да работи даден бизнес. Или както се казва: обичай това, което правиш и никога няма да ти се налага да работиш.

Ако трябва да обединиш професионалния си и семеен образ с една дума, то тя би била:

Вдъхновение.

Хареса ли ви статията?

Милена Петкова
Милена Петкова е в екипа на LifeMedia от създаването на сайта. Проявява интереси към модата, лайфстайла и здравословния начин на живот.
Коментара
Inline Feedbacks
View all comments

Latest Posts