НАЧАЛООт ВасЧетирите етапа на промяната

Четирите етапа на промяната

Новото и непознатото са винаги плашещи, особено ако дълго сме стояли на едно място и сме свикнали дори и с несгодите. Но колкото и да не обичаме промяната, понякога е наложително да приемем предизвикателството и да продължим напред.

С каквото и да е свързана тя – здраве, личен живот, работа, местоживеене, деца – то преди всичко трябва да имаме силата, емоционалната зрялост и определени житейски умения, за да се справим. Вселената не винаги ни дава това, което искаме, но винаги ни напомня за това, от което се нуждаем в даден момент.  Понякога губейки едно, получаваме нещо повече, например може да загубим работата си и да възприемем това като бедствие, или пък като възможност за промяна и нови хоризонти.

Ето и четирите етапа, през които преминаваме по пътя към промяната:

ПРОЗРЕНИЕ

Събитието, наложило промяната нарушава обичайния ни начин на живот, поради което ни кара да се чувстваме дискомфортно. Но от друга страна сме осъзнали, че е време да променим някаква ситуация или себе си. Желанието за промяна възниква внезапно, винаги се случва нещо, което ни кара да спрем, за да преосмислим желанията си, т.е. следва период на размисъл, тъй като често идеята се заражда на несъзнателно ниво.

Парадокс е, но често се случва хората да не се решат на последваща стъпка, а да пренебрегнат чувствата си и бързо да отрекат осенилата ги мисъл. Ето защо е важно на този етап да се опитаме да чуем и разберем себе си, да се вслушаме в интуицията си. Това е гласът на сърцето или несъзнателния ум, запознавайки се с този глас, установяваме контакт със себе си. Именно по този начин успяваме да чуем нуждите и желанията си, както и да отговорим на всички въпроси, които си поставяме.

СЪМНЕНИЕ

На този етап тестваме силата на своите желания, затова е възможно да започнем да изпитваме съмнения. Няма правилни и грешни решения,  но истината е, че липсата на сигурност е една добра възможност да преценим реално плюсовете и минусите, да проверим стойността на нашите нови идеи.

Промяната е свързана с рискове, но от съществено значение е да се направи съзнателен избор. Несигурността не ни лишава от свободата да избираме, а по-скоро ни насърчава да я използваме смислено и пълноценно. Съмнението обаче има един голям недостатък. На този етап не само се предпазваме от грешки и необмислени действия, но също така се опитваме да „задушим“ нуждата от промяна.

Вижте Също:  Ех, любовна тъга.. разкрий своята тайна, най-красива на света

Ако останем твърде дълго на този етап, то тогава спираме да действаме и се връщаме отново към изходната точка, т.е. до точката на отричане. Освен това твърде дългото претегляне на плюсове и минуси означава, че сме си поставили твърде висока летва, извън нашите възможности. Нека да погледнем на промяната с любопитство и да обърнем внимание какво може да научим в тази ситуация.

СЪПРОТИВЛЕНИЕ

Несигурността се заменя с конкретни мисли, защитни филтри, чрез които разглеждаме ситуацията. В повечето случаи те са ограничаващи ни, въпреки че често изглеждат съвсем разумно, предимно се определят от нашия характер, поведение и индивидуалност като цяло.

На етап съпротивление е добре да поработим повече върху нашето самочувствие и самоувереност, това е единственият начин да се научим да действаме. За целта е добре и да преразгледаме минали събития, пропуснати възможности и перспективи. Животът е пълен с неочаквани обрати, които не могат да се предвидят.

Когато разчитаме на добре обмислен план, рискуваме да се сблъскаме с разочарование, безпокойство и тъга, вместо с желания напредък.

ДЕЙСТВИЕ

Процесът към промяна сам по себе си е поредица от малки конкретни стъпки към желаната цел. Направена е първата стъпка – осъзнахме необходимостта от промяна, преминахме през съмнението и съпротивлението, съответно е време да действаме. Обикновено на този етап ни е необходима помощта и подкрепата на близки до нас хора. Важно е да осъзнаем, че не трябва да се извършват радикални и резки промени, а трябва да действаме ежедневно, но в нова посока.

Всичко, което ни се случва днес, е резултат от минали действия. Бъдещето е резултат от нашия избор днес. И може би най-важно е да използваме този уникален подарък разумно, да изградим живота си такъв, какъвто го мечтаем.

Имаме всички възможности за това и със сигурност всичко ще се получи, ако не днес, то утре. Но днес решаваме да разширим границите си. Може и да не сме взели най-доброто решение в живота си, но едно е сигурно, че новите преживявания ще бъдат безценни за нас. В крайна сметка мъдростта идва след опита, който натрупваме през целия си живот.

 

Автор:

Цвета Павлова – Кюммер, психолог

Сайт: https://psyseance.wixsite.com/wixbg

Фейсбук страница: https://www.facebook.com/psychologuePavlova/

Инстаграм: https://www.instagram.com/psy.seance/

Хареса ли ви статията?

0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments

Latest Posts