НАЧАЛООт ВасЕфективна комуникация – мисията възможна

Ефективна комуникация – мисията възможна

Замисляли ли сте се колко често сте били в ситуация, в която се колебаете дали да кажете нещо на глас? Предполагам отговорът е да.

Но преди да продължим с това, хубаво е да направим едно сравнение между лицемерието спрямо хората около нас и това да бъдем обрани в думите си, но да говорим конкретно.

Накратко казано – лицемерието се изразява в неискреност, нереалистично мнение, подплатено с лукава усмивка. А всъщност, думите да гласят точно обратното. Познато нали?
От друга страна, можем да кажем, че за да запази човек хладнокръвие и да замълчи преди да изрече нещо, за което може да съжалява, е доста трудна задача.

Тук обаче има известно несъответствие, изразяващо се в крайности.

Нима няма баланс, който може да бъде постигнат?

Малцина са тези, които казват самата истина и нищо друго. Неподправени, искрени думи с известна доза непоколебимост. Всички знаем обаче, че цената на истината е висока. Точно в това се корени и проблемът.

Ако живеехме в свят, в който всеки се чувства абсолютно свободен, без никакви притеснения да казва, каквото наистина мисли, нямаше ли да е прекрасно?

Може би, твърде много въпроси станаха… Нека влезем в дълбочина и да разнищим оплетените взаимоотношения.

Вариант 1 – да говориш със заобиколки, за да съхраниш добрите отношения на всяка цена и да избягваш конфронтации;

Вариант 2 – да премълчаваш мнението си, с оглед на това, че може да не бъде възприето положително;

Вариант 3 – да кажеш, точно това, което ти е на езика, без да мислиш за последствията.

Ще пропусна да ви попитам кой вариант е най-правилен, поради простата причина, че няма такъв. Каквото и да кажем, както и да го кажем, винаги ще има опозиция, различно тълкуване или криворазбрани хора. И това е съвсем нормално, защото всички сме различни, следователно и възприятията ни са такива.

Вижте Също:  Любителска фотоизложба "Лица"

Истината се крие (както обикновено обичам да казвам) – някъде по средата. Всичко зависи от ситуацията и човека, които сами по себе са строго индивидуални.

Ако срещу нас стои човек, който знаем, че е тънкообиден и чувствителен, е добре да поднесем думите си деликатно. Но да не бягаме от контекста и без излишни заобиколки. На работното място също e предизвикателство да изразим истинското си мнение, особено ако си просим някоя глоба или да изгубим работното си място.

Вижте Също:  Класическите приказки, пречупени през призмата на модернистичния свят

Стига да знаем как, можем да намерим заобиколен начин, по който да поднесем нашата гледна точка. Както и да защитим позициите си.

Друг важен момент е да бъдем постоянни, тук важен елемент са т.нар. „бебешки стъпки“. Лека полека да споделяме своето мнение, а не изведнъж да излеем всичко, което мислим. Ако ли не, рискуваме да достигнем ефекта – шок, без да се замислим за последствията.

Действително има моменти, в които търпението ни се изчерпва и просто искаме да кажем всичко насъбрано, без съображения и да ни олекне. Тук роля вече играе хладнокръвието, което с години практика се превръща в мощен инструмент по време на комуникация.

Способите, чрез които можем да постигнем ефективна комуникация на различни нива са много. Истината е, че няма универсални техники. Преди всичко, подходът трябва да е индивидуален. Въпроса е да подберем тези, които действат за нас и на събеседника ни. Това е от изключително значение, тъй като е важно и за двете страни да няма твърде много компромиси в личностен аспект.

В заключение можем да кажем, че откритите разговори са един дълъг и сложен процес. Колкото и сложни са всъщност човешките взаимоотношения. Проявата на толерантност, търпение, усет и чувство за такт се оказват наши добродетели, по отношение на здравословното общуване.

Хареса ли ви статията?

Г. К. Николова
Психология, взаимоотношения, поведение... част от нещата, които с невъобразимо желание следвам, изучавам и анализирам. Всъщност, това са нещата от живота, но преразказани и адаптирани през собствения ми мироглед. Потопете се в моя свят, шанса да се преоткриете в него... е меко казано голям!
Коментара
Inline Feedbacks
View all comments

Latest Posts