НАЧАЛООт ВасКласическите приказки, пречупени през призмата на модернистичния свят

Класическите приказки, пречупени през призмата на модернистичния свят

Почти всяко дете е израснало с приказките, изпълнени с приключения, фантастични герои и много вълнуващи моменти.

Освен това, те ни учат да разпознаваме добродетели, като надежда, любов, съчувствие и справедливост. В този ред на мисли е добре да отчетем факта, че приказките допринасят за развиване на въображение и аналитично мислене, в ранна детска възраст.

От своя страна, продуцентите на “Disney” са се постарали да екранизират огромна част от тях, но са внесли леки изменения, за да са по-подходящите за децата. Противно на мненията, че подобни анимации и приказки влияят негативно на развитието и очакванията у едно дете, тук ще докажа точно обратното.

 

С лека носталгия, ще си позволя да ви върна към тях, но с идеята да ги преразкажа по друг, по-алтернативен и по-модерен начин.

Понякога възрастта не е от значение, щом искаме отново да се потопим в този красив свят.

Ще започна с вълшебната история на „Спящата красавица“, с която се предполага, че сте запознати. В днешно време със сигурност има такива „принцеси“, които съвсем пасивно стоят в очакване на своя принц-чаровен. Тук именно сънят играе ролята на пасивността и бездействието от страна на жените. Тези, чийто разбирания се свеждат дотам, че мъжете, трябва да правят всичко. За съжаление обаче, приказката свършва дотук. Може да няма дракон и могъща вещица, с които трябва да се пребори принцът, а с капризите и нарастващите очаквания на бъдещата си невеста.

Какво искам да кажа – няма нищо лошо в това да тръпнем в очакване за нашата половинка, но да стоим с кръстени ръце през цялото време е пагубно. За да се стигне до връзка или взаимоотношения и то сериозни, си трябва време и усилия. Тези усилия е добре да са проявени и от двете страни, за да се случи, каквото и да е било. Ако срещнем прекрасен мъж, с който искаме да имаме нещо повече, то трябва да се борим за това. Не с цената на всичко разбира се, но поне да покажем желание, интерес, разбиране и да отдадем своето внимание.

Вижте Също:  Мило момиче

Затова скъпи принцеси, събудете се от непробудния сън, изправете се и се залавяйте за работа. Мъжете не са това, което бяха и поради този факт, трябва да се поизпотите малко, за да спечелите сърцето на вашия избраник.

Втората приказка, с която ще продължа е „Малката русалка“, тя е чудесен пример за онези жени, които пък твърде много се раздават за мъжа до себе си. В приказката се разказва как Ариел жертва много в името на своята любов, дори своя нежен глас. Още една подробност – в оригиналния сюжет на приказката, нейният принц се влюбва в друга, след направената саможертва. Тук изводите могат да бъдат два – не губете част от себе си, заради мъж и пречупете наивността с реализъм. Любовта действително ни кара да се самозабравяме, но трябва първо да помислим дали усилията ни си заслужават, поне малко.

Друг пример може да следваме и от „Красавицата и звяра“, където посланието е съвсем ясно – любовта е невидима за очите, а за сърцето. Всички знаем как Бел се влюбва в звяра, без значение, че той е страшен, защото успява да види истинската му същност. Разбира се има и други изводи, като проява на стокхолмски синдром, но това е друга тема. В крайна сметка, изводът е ясен – не трябва да отдаваме огромно значение на външният вид, защото вътрешната красота е най-важна.

Списъка с поучителни приказки е безкраен, вземете пример от която и да е, важно е да извлече позитивното и градивното. Във всяка история има послание, което засяга важни житейски истини, въпросът е да достигнем дълбочината им. Важна е способността да пренастроим фокуса си и да се научим да гледаме на ситуациите под друг ъгъл.

“В края на краищата, в приказките и историите се съдържат всички истини за света, стига да се докоснеш до тях.“

Патрик Ротфус

 

Автор: Г. К. Николова

Хареса ли ви статията?

Г. К. Николова
Психология, взаимоотношения, поведение... част от нещата, които с невъобразимо желание следвам, изучавам и анализирам. Всъщност, това са нещата от живота, но преразказани и адаптирани през собствения ми мироглед. Потопете се в моя свят, шанса да се преоткриете в него... е меко казано голям!
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments

Latest Posts