НАЧАЛООт ВасЕпопея на бившите

Епопея на бившите

Представям на вашето внимание една наистина безкрайно разтеглива тема, към която винаги има какво да се добави, а именно тази за бившите. И не, не става въпрос за нашите бивши гаджета, а тези на нашия партньор, тези, които са били преди нас.

Нима не ви се е случвало да усетите онова гъделичкащо чувство, да разберете малко повече за предишната изгора на своята половинка.. мхм?! Както обичам да казвам – всяко правило има своите изключения и действително има хора с желязна психика, които не позволяват подобно любопитство да ги завладее. В крайна сметка монетата винаги има 2 страни. Но в общи линии болшинството от хора го правят. И то масово. Аз също, признавам си. И винаги съм се опитвала да си дам обяснение, защо за бога го правя и къде се крие първоизточника на това желание. Отговор и то пълен не успявам да намеря, но пък за сметка на това имам няколко теории.

Изчела съм доста материал по темата и съм срещала какви ли не интерпретации, теории и дори психологически изследвания, кое и как причинява това върховно любопитство към бившите гаджета на настоящия партньор. Класацията според моята призма е следната:

На първо място се счита, че неувереността в самия себе си води до нуждата от „сравнение“, т.е. да се опитаме да разберем дали той/тя ни превъзхожда с нещо. Или точно обратното, ако преценим, че имаме повече плюсове и предимства, задоволяваме нашето его, а до голяма степен и любопитството ни.

Второто почетно място отива при – ревността.

Да, точно така.

Има много хора, които ревнуват от миналото на своята половинка. Самата ревност се изразява във влудяващо чувство, което е вследствие на мисли като: „с тези ръце е докосвал/а и други преди мен“, „ с нея/него е преживял/а и опитал/а всичко преди мен“ и т.н.

Ако това ви е твърде чуждо и се питате как е възможно човек да ревнува някого от миналото, ще ви кажа само едно – този човек има сериозна причина, за да се държи и мисли по този начин. Бих искала да дам пример със себе си, за да докажа, че не всичко, което пиша е на база извадка от изчетеното по темата.

Имах период, в който приятелката на мой бивш, беше твърде заинтересована от мен, като личност, моят начин на живот, каква е била връзката ни и т.н. Съответно ревността й от мен е била налице, без значение, че са минали години.

Ако трябва да бъда честна в началото ми се стори доста налудничаво, дори недоумявах и се дразнех, но когато човек започне да търси по-дълбоко стига до разковничето.

С течение на времето разбрах, че това момиче за пръв път имаше сериозна връзка, което автоматично ме кара да мисля, че не е знаела може би как да се държи в дадени ситуации. Или не искала да се преповтаря с действия, които са разочаровали въпросното момче с предишната.

И нека отново се върнем на темата за увереността, тя е основния критерии и показател, когато нещо не е наред. А човек придобива увереност с времето, опита и създалите се ситуации.

Затова си затвърдих мнението, че когато на един човек му влияят определени фактори, не означава, че непременно е луд, а просто има някакъв проблем, болка или страх.

Третата причина поради, която толкова живо се интересуват от бившите е недоверието. Обвързано е с това, когато например вашата половинка много често споменава бившата/бившия си приятел/ка и разбира се, когато това стане натрапчиво е в реда на нещата да се притесните.

В някои от случаите, така се проявява и интереса към предишния партньор. Посещаването на профила в социалните мрежи или деликатното разпитване на приятелите на вашето гадже, достъпа до всякакъв вид информация е водещо. И чрез набавянето й реално човек би могъл или да се успокои, или да затвърди повече своите притеснения.

Тук искам да отворя една скоба – чудила съм се защо се ровим и човъркаме там, където не ни е работа, при положение, че в 80% от случаите не попадаме на това, което очакваме. В крайна сметка, рядко нещата са точно, както в нашите представи. А когато човек има едни очаквания, а реалността е друга, какво се случва?… да, точно така – разочарование.

И така, разгледахме по-обстоятелствено топ 3 най-срещани причини – защо се проявява интерес към бившите на нашите половинки. Ако някой се е припознал или просто му е било интересно моето „мини“ проучване, ще се радвам много. Към края на своите, имам навика да съм по-позитивна, да напиша крайно проницателен извод или просто нещо сантиментално. Та в този ред на мисли искам да заключа с това, че на практика няма човек без минало, без бивши и без истории. И единственото, което можем да направим е да го приемем! И вече за краен финал, се спрях на нещо, което ми се стори изключително тематично:

Няма значение.

Кой те е срещнал пръв.

Кого си обичала.

И чия си била.

Няма значение.

Че някой повече те е докосвал.

Че повече те е разсмивал.

Че повече си изживяла с него.

Че повече си му дала.

Няма значение.

Че някой повече те е водил на кино.

Че ти е купувал повече цветя.

Че ти е готвил повече.

Че знае повече за теб.

Няма значение.

Че някой, някога, е бил повече.

Няма да е за дълго така.

Има значение само кой ще бъде най-добър и последен !!!

Автор: Димитър Калбуров

 

Вижте Също:  Мълчанието - насилник без удари

Автор: Г. К. Николова

Хареса ли ти статията? Сподели я с приятели!

Хареса ли ви статията?

Г. К. Николова
Психология, взаимоотношения, поведение... част от нещата, които с невъобразимо желание следвам, изучавам и анализирам. Всъщност, това са нещата от живота, но преразказани и адаптирани през собствения ми мироглед. Потопете се в моя свят, шанса да се преоткриете в него... е меко казано голям!
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments

Latest Posts