НАЧАЛОЗдравеЗаболявания и Състояния7 трика за лесно заспиване, които не включват броене на овце

7 трика за лесно заспиване, които не включват броене на овце

Представете си следната ситуация: цял ден сте отпаднали, нямате търпение да се доберете до леглото и когато най-сетне го направите, очите ви просто отказват да се затворят. 

И започвате да се въртите наляво-надясно, взимате телефона си, губите още половин час в социалните мрежи, безцелно скролвайки по екрана, а когато все пак заспите, телефонът ви иззвънява, за да ви събуди за работа.

И уморени, отново навлизате в същия омагьосан кръг.

Случвало ви се е, нали? Ако отговорът е “да”, продължете да четете, защото днес ще ви споделим няколко съвета, с които да започнете да заспивате по-бързо вечер и да не губите ценни часове от нощния си сън в нищоправене, защото знаем колко неприятна е постоянната умора. 

Много е важно да превърнете действията си преди лягане в рутина, за да може организмът ви да се подготви за заспиването и да премине в своеобразен режим на спокойствие.

 

1. Преди да си легнете, можете да си вземете горещ душ. Когато заспим, телесната ни температура се намалява. Поради тази причина специалистите смятат, че къпането преди заспиване може да ни осигури дълбок сън.

 

2. Вечер тялото ни отделя мелатонин, който предизвиква заспиване. Няма как отделянето му да започне обаче, ако около нас светлините са ярки. Затова не се опитвайте да заспивате на светнати лампи, а загасете всичко, затворете очи и се отпуснете.

 

3. Едва ли ще ви изненадаме, че кафето и цигарата преди заспиване са напълно забранени. Ако за кафето нямате съмнения, тъй като обикновено хората се събуждат с него, то може обаче да ви изненадаме с рестрикцията върху тютюна. Тя се налага, тъй като никотинът също е стимулант и една цигара преди лягане може вместо да успокои съзнанието ви, да го възбуди.

 

4. Намалете и похапванията. Тежките храни вечер изобщо не са препоръчителни, тъй като натоварват храносмилателната система и се налага тя да работи цяла вечер, за да се справи със запасите, които сте натрупали. Затова, ако наистина имате нужда да хапнете нещо, преди да заспите, то нека е лек плод или пък кисело мляко.

 

Вижте Също:  Какво е артрит?
Вижте Също:  13 „съветa” как да отгледате невротично дете

5. Изключете си телефона или поне звуците му, а най-добре го оставете някъде по-далеч от вас. Макар че съвременният човек масово се приспива в мрежата, това е изключително непрепоръчително, тъй като за да се успокои умът, трябва поне половин час да не сме се взирали в никакви екрани. Повярвайте ни, социалните ви мрежи могат да почакат и до утре.

 

6. Обуйте си чорапи. Точно така. Ако и вие страдате от “синдром на студените крака”, то това със сигурност ви пречи да се отпуснете и да заспите. Затова можете кардинално да си решите проблема, като просто си обуете чифт меки чорапки, които да ви помогнат да заспите мигновено.

 

7. Облечете си пижама. Да, може и да сте свикнали да заспивате с тениската, с която сте били през деня, но умът ви се нуждае от нещо, което да му помогне да “превключи” от дневен на нощен режим. Затова му създайте рутина, която да му показва кога идва времето за сън.

Така например можете да приготвите пижамата си и да я гледате върху леглото, след това да влезете в банята за горещ душ, а като излезете, веднага да я облечете и да се мушнете в леглото. След няколко опита и постоянство със сигурност ще започне да ви се доспива още щом погледа ви срещне пижамата и възглавницата.

 

Пожелаваме ви приятни сънища!

Хареса ли ви статията?

Милена Петкова
Милена Петкова е в екипа на LifeMedia от създаването на сайта. Проявява интереси към модата, лайфстайла и здравословния начин на живот.
Коментара
Inline Feedbacks
View all comments

Latest Posts