Какво е артрит?

Артритът е много често срещано, но не и добре разбрано заболяване.

Всъщност артритът не е едно заболяване, той е неформален начин за установяване на болки в ставите или ставни заболявания. Има повече от 100 вида артрит и свързани с него състояния.

Хора от всякаква възраст, пол и раса могат да страдат от него. Повече от 50 милиона възрастни и 300 000 деца имат някакъв вид артрит. Той е най-често срещан сред жените в напреднала възраст.

Често срещаните симптоми на артрит включват: 

 • Подуване;
 • Болка;
 • Скованост;
 • Намален обхват на движение.

Симптомите могат да се появяват и да отшумяват, да са леки, умерени или тежки. Възможно е да останат едни и същи в продължение на години, но да напреднат или да се влошат с времето.

Тежкият артрит може да доведе до хронична болка, невъзможност за изпълняване на ежедневните дейности и да затрудни ходенето или изкачването по стълби.

Артритът може да причини трайни ставни промени. Тези промени могат да бъдат видими, но често увреждането може да се види само рентген.

Някои видове артрит засягат и сърцето, очите, белите дробове, бъбреците и кожата, както и ставите.

Видове артрит

 • Дегенеративен артрит

Той е най-често срещаният вид артрит. Когато хрущялът – омекотяващата повърхност в краищата на костите – се износва, костите една в друга, причинявайки болка, подуване и скованост.

С течение на времето ставите могат да загубят сила и болката може да стане хронична.

Рисковите фактори включват:

 • наднормено тегло;
 • фамилна обремененост;
 • напреднала възраст;
 • предишна травма.

Препоръчват се:

 • редовна физическа активност;
 • топли и студени терапии;
 • болкоуспокояващи без рецепта и помощни средства, които помагат за облекчаване на леки до умерени симптоми.

Ако симптомите са тежки, ограничават подвижността и засягат качеството на живот, може да е необходима операция за смяна на ставите.

Артрозата може да бъде предотвратена чрез добра физическа активност, поддържане на здравословно тегло и избягване на травми и повтарящи се движения.

 

 • Възпалителен артрит

Здравата имунна система защитава организма. Тя генерира вътрешно възпаление, за да се отърве от инфекцията и да предотврати заболяване.

Но при възпалителни видове артрит имунната система не работи правилно и по погрешка атакува ставите с неконтролирано възпаление, като може да прични ставна ерозия.

Възпалението може да увреди и вътрешните органи, очите и други части на тялото.

Ревматоидният артрит е най-често срещаният артрти, следван от псориатичният артрит, анкилозиращият спондилит и подагра са примери за възпалителен артрит.

 

 • Инфекциозен артрит

Бактерия, вирус или гъбички могат да проникнат в ставата и да предизвикат възпаление.

Примери за организми, които могат да заразят ставите, са

 • салмонела и шигела (хранително отравяне или замърсяване);
 • хламидия и гонорея (полово предавани болести);
 • хепатит С (инфекция, често предавана по кръвен път).

В много случаи навременното лечение с антибиотици може да изчисти ставната инфекция, но понякога артритът става хроничен.

Ученитe вярват, че комбинация от генетична предразположеност и факторите на околната среда може да предизвика автоимунитет.

Тютюнопушенето е пример за рисков фактор, който може да предизвика ревматоиден артрит при хора с определени гени.

При автоимунните и възпалителни видове артрит ранната диагностика и агресивното лечение са изключително важни.

Забавянето на заболяването може да помогне за минимизиране или дори предотвратяване на трайно увреждане на ставите.

Целта е ремисия (малко или никаква активност на заболяването) и може да бъде постигната чрез използване на едно или повече лекарства, известни като модифициращи болестта антиревматични лекарства.

Други цели на лечението включват:

 • намаляване на болката;
 • подобряване на функцията на ставите;
 • предотвратяване на допълнителни увреждания на ставите.

 

 • Метаболитен артрит

Пикочната киселина се образува, когато тялото разгражда пурини, вещество, намиращо се в човешките клетки и в много храни.

Някои хора имат високи нива на пикочна киселина, защото естествено произвеждат повече, отколкото е необходимо, или тялото не може да се отърве достатъчно бързо от нея.

При някои пикочната киселина се натрупва и образува иглевидни кристали в ставата, което води до внезапн а силна болка в ставите или при подагра.

Подаграта може да се появява и да отшумява на епизоди или, ако нивата на пикочна киселина не бъдат понижени, може да стане хронична, причинявайки продължаваща болка и увреждане.

 

Вижте Също:  Силно главоболие - симптоми, диагнози, самолечение
Вижте Също:  Силно главоболие - симптоми, диагнози, самолечение

 

Какво можете да направите

Най-важната първа стъпка е да получите точна диагноза какво причинява болката в ставите.

Говорете с вашия личен лекар за симптомите на артрит, които имате. Може да бъдете насочени към ревматолог или ортопед, лекари, специализирани в артритни заболявания и свързаните с него състояния.

Има много мерки, които могат да се вземат, за да се запази мобилността на ставите и качеството ви на живот. Запознаването с болестта и възможностите за лечение, отделянето на време за физическа активност и поддържането на здравословно тегло са от съществено значение. Артритът е често срещано, но погрешно разбирано заболяване.

 

Статията е изготвена въз основа на данни и информация от https://www.arthritis.org/

Хареса ли ви статията?

Кристина Петрова
Кристина Петрова е в екипа на LifeMedia от 2018 година. Интересите ѝ са насочени към здравето, психологията и лайфстайла.
Коментара
Inline Feedbacks
View all comments

Latest Posts