НАЧАЛОЗдравеЗаболявания и СъстоянияДо какво води липсата на слънчева светлина?

До какво води липсата на слънчева светлина?

Най-вероятно голяма част от хората, живеещи в държави с по-суров климат и изобилие на мрачни дни, страдат от хронична липса на настроение и ниски нива на енергия, особено през зимните месеци.

Независимо, че някои го наричат зимен блус, други зимна депресия, а специалистите – сезонно емоционално разстройство (seasonal affective disorder), лекарите често свързват лошото настроение с липсата на слънчева светлина.

Докато “традиционната” депресия обикновено e съпроводена с проблеми със съня и намален апетит, зимната се свързва с неконтролируема нужда за “хибернация”. С други думи, засегнатите хора имат видимо засилено желание да спят и да си набавят храни богати на въглехидрати и захар.

Скорошно проучване на американски учени установява, че хората с по-ниски нива на витамин D в организма си са 10 пъти по-склонни да бъдат депресирани, отколкото тези, които поддържат здравословна доза от т.нар. “слънчев витамин”. Това се обяснява с нивата на хормона серотонин („хормон на щастието“) в човешкия мозък. С излагането на пряка слънчева светлина, нивата на серотонин автоматично се увеличават.

Малък трик – през студения, мрачен период между ноември и март, прекарвайте по малко време всеки ден изложени на ярка светлина, било то и изкуствена. Доказано е, че тя също спомага за повишаване нивата на серотонин в мозъка ни.

Друг популярен начин да си набавяме необходимото количество витамин D през зимата, широко разпространен сред българите, живеещи на места като Англия, Германия и Скандинавските страни, е чрез приемането на витамина на таблетки.

За тези от вас, които предпочитат природосъобразния начин на живот, ето няколко билки, които могат да ви помогнат в борбата със зимната депресия и прогонването на негативните мисли.

Нещо, което много хора неглижират е фактът, че подобно на принципа на огледалата, ние директно предаваме негативните си емоции и лошо настроение на хората, с които общуваме и работим в ежедневието си. Затова е важно да намерим за себе си начина, по който да се справяме с липсата на слънчева светлина в мрачните зимни дни.

Този период е идеален за намиране на ново хоби (на закрито), например. Ако не се сещате на момента – замислете се какво сте обичали да правите като деца.

Отидете в най-близката библиотека и намерете интересна книга, която не сте чели, научете се да плетете, запишете се на йога, общувайте с положителни хора, записвайте си положителните мисли, които ви навестяват и ги четете, когато лошите се опитат да ги изместят.

Бъдете в контрол със съзнанието си!

Хареса ли ти статията? Сподели я с приятели!

Хареса ли ви статията?

Милена Петкова
Милена Петкова е в екипа на LifeMedia от създаването на сайта. Проявява интереси към модата, лайфстайла и здравословния начин на живот.
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments

Latest Posts