НАЧАЛОЗаболявания и СъстоянияАртритСодата за хляб: безопасно и лесно лечение на артрит?

Содата за хляб: безопасно и лесно лечение на артрит?

Содата за хляб се използва като домашно лекарство от поколения, благодарение на своите антиацидни свойства. Ползите от содата стават все повече и повече и нови изследвания обясняват защо тя е ефективно средство за лечение на автоимунни заболявания, като артрит.

1. Как може содата за хляб да промени възпалителната реакция на тялото при артрит?

Содата за хляб, наричана още сода бикарбонат, е съставка, често използвана като набухвател за тесто. С времето тя се е прославила и като домашно лекарство за различни състояния. Половин чаена лъжичка сода за хляб често се приема за облекчаване на киселини, а също така се използва и за избелване на зъбите.

В ново проучване, чиито открития сега са публикувани в The Journal of Immunology, изследователи от Медицинския колеж в Джорджия от университета Аугуста разкриват как точно пиенето на разтвор със сода бикарбонат би могло да подготви имунната система срещу възпалителни заболявания, като ревматоиден артрит.

Пол О’Конър, бъбречен физиолог от университета Аугуста, и колегите му тествали ефектите, които приемът на сода бикарбонат би имал първо върху плъхове, а след това и върху хората.

Техните експерименти показват как тази съставка дава сигнал на специален вид клетки, наречени мезотелиални клетки, че тялото е добре и не е атакувано, което прави агресивният отговор на имунната система ненужен. По този начин се предотвратяват вредните автоимунни отговори, като този при състоянието на артрит.

2. Сода за хляб е ефективна при артрит поради действието си върху мезотелиалните клетки

Мезотелиалните клетки обвиват вътрешните органи, както и много други кухини в човешкото тяло. Те не само предотвратяват слепването на органите и вътрешните тъкани, но и изпълняват важни функции, не всички от които са подробно проучени.

В новото проучване О’Конър и екипът му тествали ефекта, който разтворът от сода бикарбонат ще окаже първо върху плъхове, а след това върху здрави хора, и те отбелязали, че влияе по интригуващ начин.

Содата бикарбонат стимулира стомаха да произвежда повече стомашна киселина, което му позволява да усвоява храната по-бързо и лесно. Но, в допълнение към това, дава сигнал на мезотелните клетки, да се успокоят, защото няма заплаха.

По думите на О’Конър, мезотелиалните клетки научават, че „най-вероятно хамбургерът не е бактериална инфекция“. Така те от своя страна не активират „армията“ на далака от макрофаги или бели кръвни клетки, които са със задачата да изчистят потенциално вредния клетъчен детрит.

„Със сигурност пиенето на бикарбонат засяга далака и ние смятаме, че е през мезотелните клетки“, обяснява О’Конър.

Мезотелиалните клетки комуникират с органите, които те линират, използвайки малки издатини, наречени микровили, а средата, чрез която изпращат съобщението си, е невротрансмитерът ацетилхолин.

 

Вижте Също:  Какво е диабет?

3. От възпалително към противовъзпалително действие

И така, какво всъщност се случва?

Учените отбелязват, че тези, които са приели сода за хляб, са претърпели промяна във видовете имунни клетки, намиращи се в далака. Всъщност провъзпалителните макрофаги (M1) намаляват, докато нивата на противовъзпалителните клетки (M2) се повишават.

Същите видове клетки се намират и в кръвта и бъбреците, а содата бикарбонат се използва за лечение на хронични бъбречни заболявания. Тази идея накарала учените да изследват механизмите, чрез които това вещество може да помогне за подобряване на бъбречната функция.

„Започнахме да мислим как содата за хляб забавя прогресирането на бъбречните заболявания?“ казва О’Конър.

Първоначално изследователите анализирали ефектите на разтвора със сода за хляб върху плъхове с бъбречни заболявания, а след това отново върху здрави плъхове. Тогава те забелязали, че нивата на М1 клетки в бъбреците спаднали, докато тези на М2 се увеличили.

Както плъховете с бъбречни заболявания, така и здравите плъхове показали едно и също развитие. И именно тази промяна затвърждава идеята, че содата бикарбонат може да повлияе на възпалителния отговор на клетъчно ниво.

Когато учените поканили здрави студенти по медицина и ги помолили да изпият разтвора със сода за хляб, станало ясно, че противовъзпалителен ефект имало както в далака, така и в кръвта. 

„Преминаването от възпалителен към противовъзпалителен профил се случва навсякъде. Видяхме го в бъбреците, видяхме го в далака, сега го виждаме в периферната кръв. ” – Пол О’Конър

 

Вижте Също:  10 разбити мита за COVID-19

4. Сода за хляб – безопасен начин за лечение на артрит

Едно от основните открития на учените е фактът, че именно мезотелните клетки са дали противовъзпалителните сигнали.

Съществуваща работеща теория е била, че сигналите се предават на съответните клетки чрез блуждаещия нерв, дълъг черепно-мозъчен нерв, който комуникира със сърцето, белите дробове и различни органи в корема.

Но експериментите показват, че тази теория не е вярна. Когато учените се опитали да отрежат този нерв, това не повлияло на поведението на мезотелните клетки. Вместо това, станало ясно, че тези клетки имат по-пряка комуникация с органите, които са обвили, отколкото се е смятало досега.

О’Конър и екипът му разбрали за това, когато забелязали, че преместването на далака засяга мезотелиалните клетки, които го обвиват, и сигналите, модулиращи възпалителния отговор, са изгубени.

„Смятаме, че холинергичните (ацетилхолинови) сигнали, за които знаем, че медиират този противовъзпалителен отговор, не идват директно от вагусния нерв, инервиращ далака, а от мезотелиалните клетки, които образуват тези връзки с далака“, обяснява О’Конър.

Резултатите започват да дават отговор защо содата за хляб може да помогне при автоимунни заболявания, включително артрит, а по-нататъшното изследване на тези механизми може да помогне за оптимизиране на резултатите, получени чрез това общо съединение.

“Това потенциално е наистина безопасен начин за облекчаване състоянието на артрит”, заключава О’Конър.

 

Статията е изготвена въз основа на данни и информация от https://www.medicalnewstoday.com/

Хареса ли ви статията?

Кристина Петрова
Кристина Петрова е в екипа на LifeMedia от 2018 година. Интересите ѝ са насочени към здравето, психологията и лайфстайла.
Коментара
Inline Feedbacks
View all comments

Latest Posts