НАЧАЛОЗдравеЗаболявания и СъстоянияБърнаут - значение и причини

Бърнаут – значение и причини

През май 2019 г.1 Световната здравна организация (СЗО) официално призна бърнаута като „професионален феномен“. Решението им беше взето след години говорене по темата и въпроси от хората, засягащи справянето с него.

Направено скоро проучване над 7500 работници на пълен работен ден установило, че 23% често са били в режим на бърнаут, а около 44% „понякога“ прегаряли на работа.

Въпреки че СЗО все още не признават бърнаута като медицинско състояние, някои учени го наричат ​​„професионална болест“. Това се дължи не само на големия брой хора, които съобщават, че го преживяват, но и на неговото важно въздействие върху благосъстоянието и качеството на живот.

Според същите изследователи някои от професиите, които са най-застрашени от това състояние са учителите, юристите, учените, лекарите, социалните и полицейските работници, както и обслужващият персонал.

 

Какво е бърнаут?

Това е синдром, възникнал от хроничен стрес на работното място, който не е бил управляван успешно. Това може да включва липса на енергия или изтощение, отрицателни чувства към работата, намалена увереност, загуба на смисъл в работата, както и депресия.

Важно е да се знае, че стресът на работното място и бърнаута се различават.

 

Каква е разликата между стреса и бърнаута?

Някои проучвания показват, че стресът може да помогне за повишаване на мотивацията на човека, като подобри умствената му ефективност в краткосрочен план.

За съжаление, обаче, няма нищо положително в бърнаута. Разликата между него и стреса е моментът, в който бърнаута се превръща в сериозен здравословен проблем.

Стресът е нещо, през което всички преминаваме, но постоянно високите нива на кортизола (хормонът на стреса) не са полезни за нашето здраве. Когато прекалено дълго време преживяваме стрес, започваме да изпитваме симптоми на тревожност и понижено настроение. Това може да доведе до хроничен стрес, нарушаващ когнитивните ни умения, като паметта ни и логическото ни мислене могат да се понижат.

 

Защо се появява бърнаута?

Когато човек е под постоянно напрежение и не си взима почивки от работата, увеличава нивото си на стрес, а това ще го накара да се почувства претоварен. Има и други фактори, влияещи на бърнаута, като притеснения за финансите или тормоз на работното място.

Много от хората, които са изпитвали бърнаут, не са обръщали внимание на физическото и психическото си възстановяване, нещо изключително важно за доброто здраве.

 

Вижте Също:  Синдромът на поликистозните яйчници - какво трябва да знаем за него?

Как това “изгаряне” влияе на хората?

Анхедония, депресия и тъга – бърнаутът със сигурност влияе много на качеството на живот. Дейностите, които са ви били приятни, изведнъж спират да бъдат, като липса на желание за секс, апатия при изпълняване на хобита и други. Някои хора изпитват и сънливост, социална изолираност, както и липса на удоволствие от успехи в работата и в живота.

 

Вижте Също:  7-те най-добри домашни лека за лечение на мазоли

Как да се справим с бърнаута?

За да се справите с бърнаута, първо трябва да го разпознаете.

Ако се изолирате повече от социални контакти, изпитвате паник атаки, апатия и депресия, най-вероятно наистина “прегаряте” от работа.

  • Споделяне – Много е важно да разговаряте за проблема си с приятели, роднини и дори психолог, за да стигнете до корена проблема. Често, когато споделяте, разбирате, че и други хора страдат от същото като вас.
  • Списък с трудните ситуации и справянето с тях – Запишете си всички неща, които ви карат да се чувствате нещастни, неудовлетворени, изнервени и стресирани, а след това се опитайте да намерите просто решение на тези проблеми.
  • Промяна – Разберете ли веднъж, че имате проблем, е време за справянето с него, което означава да прекъснете цикъла на изолация, защото не е нужно да се справяте съвсем сами. Можете да потърсите професионална помощ, както и да попитате на работното си място за гъвкави възможности за работа, за да разполагате с повече време за себе си.
  • Почивка – Вземете си отпуска и отидете някъде сред природата, на място, което ви успокоява и отпуска. Стойте известно време далеч от работа и мисли за нея.
  • Далеч от мобилни устройства Избягването на техника винаги, когато е възможно, също би помогнало за възстановяването ви, тъй като тя поглъща от енергията ви.
  • Спорт Физическата активност, увеличаваща сърдечния пулс, намалява симптомите на бърнаут. Това може да бъде тичане, плуване или колоездене – каквото ви е максимално приятно.

 

Справянето с бърнаута не е лека задача, нужно е предприемането на драстични мерки, колкото и да е трудно. Ако сте непреодолимо затруднени по пътя към справянето с този проблем, винаги можете да се обърнете към психолог, който да ви подаде ръка.

Хареса ли ви статията?

Кристина Петрова
Кристина Петрова е в екипа на LifeMedia от 2018 година. Интересите ѝ са насочени към здравето, психологията и лайфстайла.
Коментара
Inline Feedbacks
View all comments

Latest Posts