НАЧАЛОЗдравеЗаболявания и СъстоянияСиндромът на поликистозните яйчници - какво трябва да знаем за него?

Синдромът на поликистозните яйчници – какво трябва да знаем за него?

Синдромът на поликистозните яйчници (СПКЯ) е здравословно състояние, засягащо жените в детеродна възраст и нивата на техните хормони. Те произвеждат повече мъжки хормони, което причинява прескачането на менструацията и затруднява забременяването. Друго характерно за жените с този проблем е, че имат окосмяване по лицето и тялото, упорито акне, както и плешивост.

Когато това състояние не е хванато навреме, то може да доведе до сърдечни заболявания и диабет.

Хормоните в тялото правят някои промени в човешкия организъм, които влияят и на способността на жената да има дете. Тези хормони са:

 • Андрогени – често ги наричат мъжки хормони, но и жените ги произвеждат, а тези с поликистозни яйчници са склонни да имат по-високи нива. Те са тестостерон, дихидроепиандростерон сулфат (DHEAS), дихидроепиандростерон (DHEA), андростендион и андростедиол;
 • Инсулин – това е хормонът, който управлява кръвната захар, а жените със СПКЯ често страдат и от инсулинова резистентност, което пречи на правилното разграждане на захарите.;
 • Прогестерон – при СПКЯ е възможно жената да няма достатъчно от този хормон, който ще пречи на менструацията да идва на време.

 

Диагностициране на СПКЯ

Няма тест, който да диагностицира СПКЯ. Лекарят ще ви попита за симптомите, които имате и медицинската ви история, а след това ще прегледа яйчниците ви с ехограф, който ще измери лигавицата на матката и ще потърси дали има тумори или само кисти. Най-вероятно ще назначи и кръвни изследвания, за да се измерят нивата на хормоните ви.

 

Лечение на поликистозни яйчници

Лечението зависи от симптомите, възрастта и дали искате да забременеете.

 • Отслабване

Ако имате наднормено тегло, загубата на дори 5 до 10% от него може да ви накара да се чувствате по-добре, както и ще подобри фертилитета и ефективността на лекарствата.;

 • Метформин

Лекарят може да назначи прием на лекарство със съдържание на метформин, което да подобри чувствителността на инсулина, да регулира овулацията и да спомогне за загубата на теглото.;

 • Противозачатъчни

Ако не планирате скорошна бременност, лекарят в възможно да ви предпише противозачатъчни, които да намалят риска от рак на ендометриума, да намалят акнето и окосмяването и да предизвикат менструация.

 • Хранителни добавки

Много често към лечението на това състояние се предписват и хранителни добавки, като някои от тях са:

 • Инозитол (витамин B8) – той е естествено средство срещу тревожно разстройство и депресия, които се срещат често при СПКЯ. Също така, нормализира нивото на тестостерона и инсулина в кръвта.;
 • Витекс – насърчава нормалния синтез на хормоните, повишавайки прогестерона, въздейства върху активността на фоликулостимулиращия и лутеинизиращия хормон в хипофизната жлеза, както и допринася за справянето на кожата с акнето.;
 • Хром – той засилва функцията на инсулина и намалява лошия холестерол.;
 • Витамин D – често жените със синдром на поликистозните яйчници имат дефицит на витамин D, който играе важна роля за регулирането на инсулина и предотвратяването на диабет тип 1 и 2.

 

Вижте Също:  Бабини рецепти против кашлица
Вижте Също:  7 трика за лесно заспиване, които не включват броене на овце

Може ли да забременя със СПКЯ?

Фактът, че имате поликистозни яйчници, не означава, че не можете да забременеете.

Това е една от най-честите, но лечими причини за безплодие при жените. Това състояние пречи на растежа и освобождаването на яйцеклетките от яйчниците (овулация). Ако не овулирате, не можете да забременеете.

Вашият лекар може да говори с вас за начините, които да ви помогнат да овулирате и да повишите шанса си успешна бременност.

– Когато вече забременеете

Вашият лекар ще иска да ви наблюдава за признаци на гестационен диабет, високо кръвно налягане и преждевременно раждане.

– Важно е да знаете

Жените със СПКЯ са предразположени към сериозни здравословни проблеми, включително животозастрашаващи такива. Последните проучвания установяват, че:

 • Повече от 50% от жените с това състояние ще развият диабет или преддиабетно състояние преди 40-годишна възраст.;
 • Рискът от сърдечен удар е 4 до 7 пъти по-висок при жени със СПКЯ от жени на същата възраст без това състояние.;
 • Жените с този проблем са изложени на по-голям риск от високо кръвно налягане и високи нива на LDL (лош холестерол) и ниска нива на HDL (добър холестерол).;
 • Жените със СПКЯ могат да развият тревожност и депресия и е много важно консултирането с лекар.
 • Страдащите от това състояние са изложени на риск от рак на ендометриума. Предполага се, че се причинява от естрогенна стимулация, като така настъпват промени в ендометриума като жлезисто-кистозна атипична хиперплазия, в резултат на която се развива рак.

Ако често менструацията ви закъснява, имате акне и прекомерно окосмяване, смяна на настроенията, както и напълняване, ви съветваме да потърсите лекар, който да проведе нужните изследвания и да назначи най-правилното за вас лечение.

Хареса ли ви статията?

Кристина Петрова
Кристина Петрова е в екипа на LifeMedia от 2018 година. Интересите ѝ са насочени към здравето, психологията и лайфстайла.

1 COMMENT

1 Коментар
Inline Feedbacks
View all comments

Благодаря https://lifemedia.bg/

Latest Posts