Какво е диабет?

Диабетът е хронично заболяване, при което тялото не може да произвежда инсулин или да използва съществуващия инсулин. Инсулинът е хормон, произвеждан от панкреаса.

Необходима е за прехвърлянето на глюкоза (захар) от кръвта в клетките на тялото, които получават енергия чрез нея.

Когато инсулинът е недостатъчен или той не работи правилно, нивата на кръвната захар се повишават.

Диабетът се диагностицира с кръвни тестове, които показват висока кръвна глюкоза.

С течение на времето високата кръвна глюкоза (известна още като хипергликемия) може да причини увреждане на кръвоносните съдове и телесните тъкани, което от своя страна може да доведе до животозастрашаващи усложнения и инвалидизация.

 

Диабет тип 1

При диабет тип 1 имунната система на организма атакува клетките на панкреаса, които произвеждат инсулин.

В резултат тялото губи способността си да произвежда необходимия инсулин.

Причината за развитието на този тип диабет не е напълно известна и не е напълно изяснена. Това заболяване се среща при хора на всяка възраст, но по-често при деца или юноши.

Хората с тази форма на диабет се нуждаят от инсулин всеки ден, за да контролират нивата на кръвната си глюкоза.

 

Без инсулин човек с диабет тип 1 може бързо да развие животозастрашаващо състояние, известно като диабетна кетоацидоза, което може да доведе до смърт при липса на бързо и правилно лечение.

 

  • С ежедневното лечение с инсулин, редовното наблюдение на нивата на кръвната захар, здравословната диета и поддържането на здравословен начин на живот, хората с диабет тип 1 могат да водят нормален живот.
контрол на диабета
Контрол на диабета

Диабет тип 2

Диабет тип 2 е най-често срещаният тип диабет.

Обикновено се диагностицира при възрастни, но все по-често се среща при деца и юноши.

 

При диабет тип 2 тялото може да произвежда инсулин, но той става резистентен към инсулин, така че инсулинът спира да работи правилно.

 

С течение на времето нивата на инсулин могат да станат твърде ниски и неефективни.

Както инсулиновата резистентност, така и ниските нива на инсулин водят до високи нива на глюкоза в кръвта при диабет тип 2.

 

За разлика от хората с диабет тип 1, хората с диабет тип 2 не трябва да получават инсулин всеки ден.

 

За такива хора контролът на заболяването включва правилно балансирано хранене, повишена физическа активност, контрол на телесното тегло и, ако е необходимо, лекарства.

Съществуват различни видове лекарства (под формата на таблетки), както и лечения за инжектиране, включително инсулин, които са предназначени да осигурят необходимия контрол на нивата на кръвната захар за хората с диабет тип 2.

 

Вижте Също:  Содата за хляб: безопасно и лесно лечение на артрит?
Вижте Също:  До какво води липсата на слънчева светлина?

Преддиабетно състояние

Понякога нивото на глюкозата в кръвта може да бъде по-високо от нормалното, но не достатъчно високо, за да съответства на нивото на диабет. Това състояние се нарича преддиабет и може да се развие в диабет тип 2 и сърдечни заболявания. При жените често е причинено от синдром на поликистозните яйчници, който предизвиква инсулинова резистентност. 

 

Ако ви е казано, че имате риск от развитие на диабет или имате преддиабетно състояние, имайте предвид, че можете да вземете мерки за предотвратяване или забавяне на появата на диабет тип 2.

 

Като направите някои промени във вашия начин на живот сега, можете да избегнете или забавите появата на диабет тип 2 и други усложнения, като сърдечни заболявания, в бъдеще. Никога не е късно да започнете.

Ако вашият лекар ви диагностицира с преддиабетно състояние не се отчайвайте! Не забравяйте да се тествате за диабет всяка година.

Също така следвайте препоръките за предотвратяване на диабет тип 2: отървете се от наднорменото тегло, започнете да спортувате, преминете към здравословна диета.

 

Гестационен диабет

Гестационният диабет е тип диабет или висока кръвна глюкоза, който обикновено се открива през втория или третия триместър на бременността.

 

Ако ви е казало, че имате гестационен диабет, значи не сте сами. Според Международната федерация за диабет (IDF) през 2017 г. една от седем жени в света има гестационен диабет.

 

Наблюдението на нивата на кръвната захар и внимателното спазване на препоръките на вашия лекар ще помогне на вас и вашето дете да избегнете усложнения, свързани с гестационния диабет.

 

Добрата новина е, че обикновено след раждането нивата на кръвната захар се връщат към нормалното.

 

Ако обаче сте имали гестационен диабет, има голяма вероятност той да се появи отново през следващата бременност; рискът от развитие на диабет тип 2 в бъдеще също се увеличава.

Хареса ли ви статията?

Милена Петкова
Милена Петкова е в екипа на LifeMedia от създаването на сайта. Проявява интереси към модата, лайфстайла и здравословния начин на живот.
Коментара
Inline Feedbacks
View all comments

Latest Posts