НАЧАЛОЗдравеЗаболявания и СъстоянияЗащо разказите за Дядо Коледа са важни за психическото здраве на детето...

Защо разказите за Дядо Коледа са важни за психическото здраве на детето ви?

С наближаването на Коледа, децата все по-често мислят и задават въпроси за Добрия старец, който ще им донесе подаръци. Това обаче притеснява родителите, тъй като не знаят доколко това вълшебство зависи  от тях, дали няма да навредят на децата си с тези лъжи и дали е по-добре да кажат на децата си, че такъв човек не съществува. 

Не на такова мнение е канадска психоложка, която твърди, че разказите за Дядо Коледа са от особено значение за психиката на децата.  Някои проучвания показват, че вярата в Дядо Коледа не е толкова вредна. Тя помага за развитието на алтернативното мислене, а оттам и на иновативността. Правилната реакция на родителите е да подкрепят децата си в тази тяхна вяра, а когато осъзнаят, че това не е истина, те ще приемат много по-лесно факта. 

Повечето деца вярват в Дядо Коледа до към 8-годишна възраст, след това те започват да осъзнават някои неща, които няма как да бъдат истина. Това проличава и във въпросите, които детето задава. Малките деца питат къде живее старецът, а големите – как може да обиколи света за една нощ.

Осъзнаването на тези неща кара родителите да са по-спокойни. Можете да му дадете един приемлив отговор, който да задоволи любопитството му, да върнете въпроса и да го накарате да се замисли или пък да му отговорите обезкуражаващо, така че да навлезе по-бързо в света на възрастните. 

Ако пък се притеснявате от реакцията на детето, когато разбере, че това е лъжа, то недейте. Повечето деца разбират, че някои неща няма как да се случат и приемат нещата съвсем спокойно. Също така разбират, че зад лъжата се е крият и добри намерения. 

Хареса ли ви статията?

Милена Петкова
Милена Петкова е в екипа на LifeMedia от създаването на сайта. Проявява интереси към модата, лайфстайла и здравословния начин на живот.
Коментара
Inline Feedbacks
View all comments

Latest Posts