НАЧАЛОИнтересноКакви препарати за почистване да не смесвате?

Какви препарати за почистване да не смесвате?

Някога не сте ли сe замисляли да си направите експеримент за почистване, като смесите различни препарати?

Много е вълнуващо да почиствате като гениален учен, който създава нов универсален препарат за почистване на дома. 

Но ако познанията по химия ви се ограничават само от наученото в училище, то по-добре да не експериментирате, тъй като можете да навредите на мебелите си, дрехите и най-вече на здравето си. 

Много домакини са се запалили по различни “хакове”, които гледат в интернет и ги прилагат смело на практика.

Специалистите обаче не са на това мнение.

Има комбинации, които по-добре да не правите. Повечето препарати са безопасни, когато ги използвате по предназначение, но ако ги смесите те могат да се окажат опасни за почистваната повърхност. Нещо повече – някои смесвания могат да доведат до отделянето на токсични изпарения. 

Преди да направите някоя химична смес в мивката си, запомнете две основни правила:

1. Преди употреба, прочетете упътванията на опаковката на препарата и най-вече предупрежденията. 

2. Ако не искате да направите химическа атака у дома, то никога не смесвайте следните препарати: 

Белина + амоняк 

При смесването на белина и амоняк се образува хлорамин – токсичен газ. Вдишването му може да спре дишането и да предизвика болки в гърдите.

Амоняк се съдържа в много препарати за почистване на стъкла, така че гледайте да не ги смесвате с белина. 

Белина + оцет 

При смесването на белина и оцет се получава газообразен хлор, който се смята за токсично оръжие. Дори и в малко количество той предизвиква дразнене на очите, затруднено дишане и кашлица. Не искате да си представите какъв ефект ще получите, ако смесите тези две неща. 

Белина + спирт 

Сигурно сте чували за хлороформ? По филмите той се използва за отвличане на жертвата. Е, ако смесите белина и спирт, ще станете една от жертвите. Сместа може да се окаже токсична, а в най-добрия случай предизвиква и кожни обриви. 

Също така, не смесвайте и препаратите за отпушване на канали. От подобно смесване може да се получи дори взрив. Ако не се доволни от ефекта на дадения препарат, извикайте водопроводчик. 

Сода бикарбонат + оцет 

Содата и оцетът от векове се смятат за екологично средство за почистване на дома. Специалистите обаче не ви съветват да ги смесвате, тъй като получавате бурна химична реакция, която отделя вода и натриев ацетат. Също така, трябва да имате предвид, че в затворен съд содата и оцетът могат да предизвикат взрив. 

Кислородна вода + оцет 

Това се среща рядко сред експериментите, но все пак специалистите съветват да не го правите, тъй като това може да доведе до дразнене на очите и носната лигавица

Споделете и вашите предложения!

 

Вижте Също:  15 невероятни снимки доказващи, че правилният ъгъл е всичко
Вижте Също:  Дванадесет важни истини за мъжа лъв

Хареса ли ви статията?

Милена Петкова
Милена Петкова е в екипа на LifeMedia от създаването на сайта. Проявява интереси към модата, лайфстайла и здравословния начин на живот.
Коментара
Inline Feedbacks
View all comments

Latest Posts