НАЧАЛОИнтересноЗащо се страхуваме от шофирането?

Защо се страхуваме от шофирането?

Страхът от шофирането е онзи страх, който се поява, когато хората седнат зад волана. Обикновено това се случва в определени ситуации, но характерното е, че винаги има парализиращ страх.

Шофирането е нещо естествено за мнозина, но при някои хора, най-често жените, има по-голяма доза страх.

Защо това е така? 

В някои случаи хората се страхуват да не направят катастрофа или пък да не наранят другите около себе си. Също така, някои хора имат и страх от това да не сбъркат скоростите

Проблемът може да бъде свързан и с мястото на шофиране – магистрали, големи улици или пък тесни такива. Всеки един страх има 3 измерения: 

Когнитивно 

Това е свързано с катастрофи, нараняването на други хора, объркването на скорости и всички онези сценарии, които са ни в главата, когато седнем зад волана. 

Емоционално и психологическо 

Тук спадат симптомите, като потене на ръцете, схващане в мускулите, замъглено зрение, главоболие и други подобни състояния. 

Шофирането 

Хората с такива симптоми избягват да шофират през нощта или пък го правят само при идеални условия.

Също така, те сядат зад волана само ако някой друг е до тях. Силата на страха може да варира в различни степени. Тя зависи от трудностите, които изпитваме и от дискомфорта, който създава дари самото мислене за шофиране

Има хора, които не могат да седнат на шофьорското място, други предпочитат да се возят, да вървят пеша или да си вземат такси, а пък трети – да изминат до три пъти по-дълъг маршрут, стига той да е по-спокоен.

Този страх може да ви навреди много. Той може да ви накара да отхвърлите предложения за работа, които изискват да карате или пък да давате прекалено много пари за транспорт, дори и да откажете помощ на близък, само и само защото трябва да карате. 

Страхът от шофирането засяга тези, които имат малък опит – под две години и по-рядко тези, които имат по-дълъг опит. 

Можете ли да се справите със страха от шофиране? Ето няколко съвета:

Спокойна атмосфера 

Със сигурност имате приятели или членове на семейството, които ви карат да сте нервни. Можете да ги помолите да седнат отзад или най-добре е да не пътувате с тях.

Пуснете си отпускаща музика и си вземете приятен ароматизатор. Облечете си и свободни дрехи, които не ви стискат от никъде. 

Дишайте дълбоко 

Когато усетите, че губите контрол над ситуацията, започнете да вдишвате дълбоко, така че стомахът ви да се издуе. След това издишайте. Повторете това няколко пъти, докато се успокоите. 

Срещнете се със страховете си 

Можете да ходите на терапия или да увеличавате часовете зад волана постепенно така, че да добивате все повече увереност.  Правете всичко, както трябва и можете да бъдете сигурни, че с времето опитът ви ще се натрупва и няма да имате никакви проблеми с карането. Не се страхувайте от развитието

Потърсете помощ 

Можете да отидете при професионалист, който да седи до вас, докато шофирате. Това е доста срещана практика. Също така, можете и да повикате свой близък приятел, който е спокоен и да покарате с него. Не потискайте желанието си да шофирате, само защото ви е страх.

Можете да преодолеете страха, стига да вярвате в себе си! 

Вижте още в интересно видео по темата:

Хареса ли ви статията?

Милена Петкова
Милена Петкова е в екипа на LifeMedia от създаването на сайта. Проявява интереси към модата, лайфстайла и здравословния начин на живот.
Коментара
Inline Feedbacks
View all comments

Latest Posts