НАЧАЛООт ВасНаръчник за свекървата

Наръчник за свекървата

Бих искала да засегна темата за отношенията между свекърва-снаха.

Сигурна съм, че не малко е писано и изговорено, но все пак винаги би било интересно (за тези разбира се, които са попаднали в „капана“).

Та имало едно време прекрасна двойка. Около тях пърхала любовта, усмивките и преплетените длани.

Всичко било прекрасно, незабравими срещи, романтични преживявания и т.н. Докато не настъпил момента, в който следвало запознанството с родителите.

Много от вас биха се запитали – но защо се набляга на свекървата, след като и бащата на момичето почти винаги се оказва проблемен?!

Отговора е ясен, мъжете по-лесно се манипулират, докато жените могат да са в пъти по-коварни(мое мнение, не твърдение). Особено, когато се чувстват застрашени.

Считам за необходимо да използвам и моя горчив опит, който меко казано е богат от към най-различни сценарий. Но нека се върнем на развръзката с нашата двойка.

Момичето е притеснено от първата среща, подготвя се, обмисля различни варианти как би могла да протече срещата. В крайна сметка това си е важен момент, първото впечатление, какво ще кажат за нея и куп други неща, които са на дневен ред.

Стига се до запознанството, по всичко личи, че в началото винаги има елемент на куртоазия и от двете страни. Интересното започва след като се зададат онези въпроси от типа: с какво се занимаваш; какво работят вашите и дали посещаваш театър и всякакъв друг вид културни събития.

Да речем, че тогава се прави една кратка извадка що за човек е довел сина им в къщата. Всичко е поправимо разбира се, ако от притеснение не се изкаже всичко, което сме подготвили на ум. Винаги ще има още срещи, в които да блеснем с чара си или пък да се закопаем още повече.

Всъщност каквото и да кажете или направите, ако „свекървата“ е тръгнала с нагласата, че всяка е неподходяща, каквито и супер сили да притежавате, все едно.

Важното според мен е винаги да бъдете естествени и непринудени.

Колкото повече фалш покажете в началото, толкова по-трудно е да поддържате изкуствения имидж на „перфектната половинка“ пред семейството му.

След като приключи така напрегнатото запознанство, стигаме до кулминационния момент, тоест този на страшния съд.

Нямате търпение вашия приятел да загатне какви са били коментарите по ваш адрес. Не разчитайте винаги на това, не се знае с кого си имате работа.

Опция 1: твърде хлътнал е по вас, за да каже истината.

Опция 2: изобщо да не са изказани каквито и да е мнения от вашето гостуване. Това в никакъв случай не трябва да ви кара да се чувствате невзрачна.

Не!

Просто понякога ние приемаме всичко твърде навътре, а то е твърде просто. И все пак в повечето случаи всичко в началото е гладко, като безоблачно небе.

Играта загрубява с времето, ако недай си Боже пропуснете да честитите нечий празник на бъдещата ви свекърва. Или пък момента, в който не сте й обърнали достатъчно внимание, когато ви е споделила колко драматичен е бил последния епизод от сериала й.

Честно казано това не са изпитания, просто ние стъпваме по минно поле, докато не ги опознаем достатъчно. Проблема възниква, когато осъзнаем разликата между поколенията, която не е никак малка.

Разбирането, че този мъж вече принадлежи на друга жена обикновено не се възприема адекватно.

Схващате ми идеята, вече майката няма да е на първо място, а вие.

Това до известна степен го разбирам, но не и когато се започне ожесточена борба за надмощие. При всички случаи майката ще спечели, та тя го е отгледала от парче месо.

Коя сте вие да се мерите с жената, която го е учила да ходи, да брои и знае дори с колко лъжички захар пие кафето си?!

Дори до болка да сте наизустили навиците му, пак няма да сте достатъчно близо до нейната компетентност. Може би ще се запитате какво да правите, дали има изход от ситуацията, дали можете да си го поделите.

Разбира се, че има решение!

Но все още никой не го знае ха-ха.

Шегувам се, винаги може да се обмислят милион варианти. Въпроса е до колко на вас ви се занимава да водите тази „надпревара“ с първата жена в живота му.

Аз лично преживях няколко подобни сблъсъка. Един от пътите се отказах, в друг се борех, а в трети просто оставях всичко по течението.

И знаете ли, че нито един от тези варианти не е печеливш..

Защо ли?

Защото всичко е въпрос на напасване и сходство на характерите. Всички ние сме различни сами по себе си, възпитание, среда и възраст.

Няма как с някого да сте на 100% в перфектни отношения, гарантирам го! Тънкостта е в усещането. Необходимо е да вложите много, за да успеете да имате поне нормални взаимоотношения с бъдещата си свекърва.

Натъртвам отново, ако си заслужава човека до вас. Ако той заема само нейната страна и пред него вие винаги сте черната, имам лоша новина – за този човек няма да сте на първо място.

Много твърдо стоя зад идеята, че от свекървата зависи дали ще се сдобие с дъщеря или ще изгуби сина си. Малко е крайно признавам, но действително се стига до там.

Всяко правило си има изключения разбира се, както и в нашия случай. Това са жените, които са изпитали същото преди години с техните свекърви и са си взели поука.

Но в крайна сметка от самото начало „топката е в тяхното поле“. А вие самите избирате как да се представите на „полето“.

Дали ще отвърнете със същия удар и да отбележите точка, или ще се постараете да научите по-добре правилата на играта.

Ще ми се да завърша с един любопитен факт, който ме озадачава всеки път и го наблюдавам с интерес.

Знаете ли, че по стара българска традиция, на сватбите, когато свекървата отчупва от погачата и дава залък на младоженеца и булката, след това булката прави същото със свекървата?

А предполагате ли какво означава това – за да може устата на свекървата да бъде затворена, за да не се меси в семейните им дела! 😉

 

Вижте Също:  Капанът на позитивното мислене

Автор: Г. К. Николова

 

Хареса ли ти статията? Сподели я с приятели!

Хареса ли ви статията?

Г. К. Николова
Психология, взаимоотношения, поведение... част от нещата, които с невъобразимо желание следвам, изучавам и анализирам. Всъщност, това са нещата от живота, но преразказани и адаптирани през собствения ми мироглед. Потопете се в моя свят, шанса да се преоткриете в него... е меко казано голям!
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments

Latest Posts