НАЧАЛООт ВасСъвременна парадигма на взаимоотношенията

Съвременна парадигма на взаимоотношенията

В днешно време е много трудно да се отсеят отношенията и да се причисляват към графата – добри-лоши, правилни и неправилни.

Това се случва въз основа на поведението и неговата изменчивост.

До голяма степен моралът се обезценява, принципите се потъпкват и свободата на действия е силно изявена.

Ясно, е че живеем в 21-ви век и всеки има правото и свободата да се държи, както намери за добре, но моментът на истината идва, когато са забъркани и трети лица.

Какво имам предвид?

Фактът, че самите ние не сме напълно осъзнати и не знаем какво искаме в определен етап на живота ни, не трябва да е причина да объркваме и хората около нас.

Ако при една личност се наблюдава високоотговорно (морално) отношение, независимо от своето моментно психофизиологическо състояние, то би следвало да се абстрахира от всички други странични фактори и да насочи своето внимание съвсем обективно към моментната ситуация.

В основата на това твърдение стоят – отговорността и дълга към последствията от действията върху обкръжаващите го хора. Тук далеч не говорим за силно съображение и водене на начин на живот спрямо очакванията на другите.

Идеята е да се придържаме към определен тип държание, което да е правилно за самите нас, но и същевременно здравословно и за околните.

Ако трябва да навлезем в конкретика…

Нещата стоят по този начин: във все повече приятелства се наблюдава лицемерието и т. нар. обсъждане в отсъствие на човека, от друга страна в интимен план, изневерите са приети едва ли не за нещо нормално, в работна среда се “подлива вода” и се наблюдават стремежи за надмощие и то не йерархично, а с цел чисто подбиване на достойнството.

Откакто свят светува, съществуват подобни неприятни ситуации, разликата е там, че сега нещата ескалират и се превръщат в неизменна част от възпитанието и поведението ни.

Истината, е че за да има промяна, тя трябва да тръгне от нас. Ако се успокояваме с мисълта – “Те и другите правят така”, няма да се стигне доникъде, напротив кръговрата ще продължава.

Влияние оказва и най-вече средата…

Тя дава голямо отражение върху мисленето и държанието, подсъзнателно ни действа и дори усвояваме модели на поведение, които са ни направили впечатление. Ако сме сред амбицирани и вдъхновяващи хора, то със сигурност у нас ще се наблюдава по-завишена мотивация дори към по-краткосрочни цели.

Ако пък обкръжението ни е от по-свободолюбиви типажи, това също ще окаже влияние върху нашите действия и ще бъдем по-фриволни в определени моменти.

Един човек може да въздейства (пряко или не) на околните чрез своите:

  • личностни и духовни качества;
  • своя темперамент;
  • интелект;
  • умения;
  • способности;
  • реакции и прочие.

Това, което реално зависи от нас е да подберем правилната среда за нас, за да се учим и развиваме.

Човешкото поведение е толкова обширно и необятно, дотолкова, че ние не винаги успяваме да анализираме себе си в голяма степен.

Може би най-основните неща, върху които трябва да се фокусираме са трите въпроса – “Кой съм аз?”, “Кой искам да бъда?”, “Какво мога да направя, за да бъда такъв?”.

Задавайки си подобни въпросителни, съвсем естествено е да провокираме самоанализ и колкото по-дълбок е той, толкова по-ползотворен ще бъде за нас.

След като установихме основополагащите елементи от поведението на човека е добре се върнем на първоначалната теза за изменчивостта и влиянието ни върху другите.

Съвсем спокойно можем да изведем грозните постъпки и действия като – лъжи, изневери, сплетничество и завист, които колкото и да не харесваме, те са част от нас.           

Няма човек на планетата земя, който да не е попадал в капана им, или да се окаже в епицентъра на събития обвързващи го с тях. Понякога се случва съвсем несъзнателно да завиждаме на някого, или просто да попаднем в неподходяща ситуация, в неподходящо време.

Всичко, което не е умишлено и преднамерено и в рамките на разумното човешко съгрешение. Обаче стигне ли се дотам съвсем целенасочено да действаме против интересите и чувствата на другите, говорим за тенденциозно негативно влияние.

За да искаме хората да са по-добри и толерантни, ние трябва да сме такива, за да очакваме разбиране, ние трябва да го даваме насреща. Всичко в този живот е реципрочно, дори да не го разбираме на момента, то има способността да играе ролята на бумеранг и това, което правим ние, ни се връща по един или друг начин.

Говорейки затова е добре да стигнем до извода, че без действия, или прилагането на едни и същи, резултатът няма да е по-различен.

Развитие ще се наблюдава едва, когато “изчистим грешките” в себе си, които не толерираме в другите.

Една известна поговорка гласи – “Не прави на другите това, което не искаш да направят на теб”, или още по-добрият вариант – “Прави това, което желаеш и на теб да ти направят”. След като искаме да живеем в един по—добър свят, то трябва ние да бъдем началото на доброто, а не да чакаме някой да се пробуди преди нас.

 

Надявам се, че живеете живот, от който се горди. Ако откриете, че не сте, се надявам да имате силата да започнете отначало.”

Ф. Скот Фицджералд

 

Вижте Също:  Малките неща в модерното време

Автор: Г. К. Николова

 

Хареса ли ви статията?

Г. К. Николова
Психология, взаимоотношения, поведение... част от нещата, които с невъобразимо желание следвам, изучавам и анализирам. Всъщност, това са нещата от живота, но преразказани и адаптирани през собствения ми мироглед. Потопете се в моя свят, шанса да се преоткриете в него... е меко казано голям!
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments

Latest Posts