НАЧАЛООт ВасКога изневярата е изневяра?

Кога изневярата е изневяра?

Що се отнася до изневярата, всеки влага свой смисъл в понятието: физическа близост, емоционална привързаност, комуникация с бивши, активност в социалните мрежи, целувки и прегръдкиКое се счита за невярност по отношение на партньора ? Възможно ли е флирта да се счита за обида ? Или пък гледането на порно ? А обяд или вечеря с приятел от противоположния пол – не е ли твърде много ?

Разбира се, всичко това зависи в каква връзка сте с партньора си и как възприемате подобен тип отношения, важното е да не се стига до сериозни противоречия.

За да се избегнат подобни ситуации и да не рискувате да попаднете под стрелите на ревността, макар и заради невинен флирт, е препоръчително предварително да се обсъждат с партньора въпросите, свързани с гледната ни точка. 

Какви действия ние смятаме и съответно другият би сметнал за заплаха в доверието и отношенията ?

Какво е изневяра и в каква степен ревнуваме ?

При всички случаи изневярата е свързана с нерешени проблеми между двама души, а истинското решение е другаде – в решаването на проблемите вътре в партньорската двойка, в семейството.

Но ето и седемте най-често срещани ситуации, при които двойките могат да бъдат изправени пред факта “изневяра – ревност”

1. Попадате на негов профил в сайт за запознанства. Проблемът в този случай е разбираем: защо ще е необходим профил в подобен сайт, ако вече сте в отношения? Отговорът е ясен: за да се свърже и с други хора.

Това си е една сериозна причина за срив в отношенията и ако сте в подобна ситуация преди да извикате бога на гръмотевиците помислете все пак дали не е вероятно да има и други обяснения. Може би е стар профил, който вече не се използва. Задължително обсъдете с партньора си в спокойна атмосфера, обяснете какво сте видели и поискайте обяснение.

2. Приятелство и комуникация с бивши в социалните мрежи, съобщения и емотикончета. Партньорите често се карат, защото единият от тях поддържа контакт с бившата си, споделят, обсъждат и по всичко изглежда, че нямат намерение да прекъснат приятелството си. В този случай “виновникът” дори не подозира, че е предал половинката си. Разбира се, ако комуникират твърде често, съобщенията им са любовни думи, обяснения, свързани с чувства, това вече е много тревожен сигнал, но в този случай, както винаги, е по-добре да обсъдите чувствата си с партньора, вместо да предизвикате тотално разрушителен скандал. Защото все пак не забравяйте, че изборът да сте заедно и да споделяте живота си е взаимен.

 

3. Гледане на порно в отсъствие на партньор. Разбрали сте, че половинката ви гледа порно филми, но крие това от вас. Това може да не е добре за вашата връзка, но не може да се нарече изневяра, освен ако такова “развлечение” не замени интимния живот на двойката. Ако партньорът предпочита порнографски филм вместо реален секс, това вече е сериозен проблем. Ситуацията става още по-напрегната, ако партньорът прикрива този си навик, това в действителност поставя връзката ви в опасност. Предложете съвместно гледане, ако и двамата си падате по порно, това ще разпали пламъка на страстта, но ако не ви харесва трябва да предприемете други действия.

 

Вижте Също:  Старите уроци през новата година

4. Емоционална връзка с друг човек. Това в пълния смисъл на думата може да се счита за изневяра, ако тази връзка заменя привързаността към постоянния партньор. Все пак е важно да се отчете дали има романтична окраска, не можем да ревнуваме от всички приятели на половинката ни. Дълбока емоционална връзка точно с определена личност никак не е добър вариант, съветът към двойката е да се направи точно разграничение между приятелско и романтично увлечение и да се обсъди.

 

5. Вечеря с друга жена. Разбирате, че половинката ви е бил на вечеря с жена. В самата вечеря няма нищо осъдително, дори ако хората симпатизират един на друг. Но това създава потенциално опасна ситуация. Ако вечерята е служебна, то тя ще се проведе в час и време, типични за този вид коктейли или вечери. Но ако вечерята се държи в тайна от партньора, това може да означава подсъзнателна готовност за изневяра. Ако взаимното привличане и сексуално напрежение са достатъчно силни, тогава ситуацията става наистина опасна. В такъв случай може да се стигне до нещо по-сериозно. След няколко изпити коктейла „невинното“ предложение за вечеря да прерасне в желание за интимност и секс.

 

6. “Закачки” в чата, месинджъра. Ако се съмнявате, че става въпрос за изневяра, то най-вероятно вярвате, че партньорът ви флиртува и не случайно създава романтична и сексуална атмосфера. Но истината е, че някои хора просто използват по-мили обръщения в комуникацията си и изразяват по-свободно поведение. Вие най-добре познавате партньора си, ако това е нещо необичано и ви притеснява, обсъдете го. Но ако сте попаднали на “сериозен” флирт със сексуално насочен текст и голи снимки, това вече си е изневяра.

 

7. Целувки по устните и прегръдки при среща с конкретна жена. Вие наблюдавате, че при среща с въпросната личност, половинката ви се променя, задържа по-дълго време ръцете си в прегръдка и целува по устните за поздрав. Може би партньорът ви харесва въпросната жена, изпитва необходимост за близост, която разбира се по всичко изглежда, че е много приятна. Непременно трябва да сте наясно с въпросната персона, какво се крие в отношенията им, ваша приятелка ли е, защото понякога една целувка крие в себе си повече интимност и от секса.

Бъдете внимателни, когато обсъждате с партньорите си вашите подозрения за изневяра, започвайки подобен разговор е възможно да затънете в много дълбоки води и да обидите, да нараните неоснователно. Но и не пренебрегвайте факта, че може да чуете истината и тя никак да не ви се хареса.

Запасете се с нужното търпение, самообладание и се опитайте да запазите спокойствие преди да дадете израз на емоциите си.

Автор:

Цвета Павлова – Кюммер, психолог

Сайт: https://psyseance.wixsite.com/wixbg

Фейсбук страница: https://www.facebook.com/psychologuePavlova/

Инстаграм: https://www.instagram.com/psy.seance/

Хареса ли ви статията?

0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments

Latest Posts